Er skiflygning farlig for kvinner
Er skiflygning farlig for kvinner?
Er skiflygning farlig for kvinner?
Det ser endelig ut til at kvinner får verdenscuprenn i skiflygning [1], men det skulle vel egentlig bare mangle? Diskusjonen om kvinners deltagelse i skiflygning føyer seg inn i kjønnsdiskriminerende tiltak fra «de høye herrer» i internasjonal idrett. Det er på høy tid å legge fra seg gammelt gufs fra fortiden og bygge framtidens skipolitikk på logiske slutninger og vitenskap.
Tekst:
- Ola Elfmark, postdoktor, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU,
- Øyvind B. Sandbakk, professor, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU,
- Gertjan Ettema, professor, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.
Det var lenge regnet som helsefarlig for kvinner å løpe distanser over 800 meter. Nå vet vi at kvinner har minst like gode forutsetninger som menn for å løpe langt. På 1980-tallet mente flere eksperter at skøyting i langrenn var skadelig for kvinner. Denne hypotesen ble også avvist, og i dag konkurrerer kvinner i samme disipliner som menn både i friidrett og langrenn. I skihopp og kombinert har ikke likestillingen kommet like langt, og selv om FIS nå er på gli har motstanden vært stor for å la kvinner hoppe i store bakker. Hovedargumentet har vært at skiflygning er farlig for kvinner. I kombinert har kjønnsdiskrimineringen flyttet seg til neste instans, der IOC har besluttet at kvinner ikke får delta i OL.
I skiflygning fikk kvinnene endelig sjansen til å delta i Vikersund 17. og 18. mars 2023. Yuki Ito ble den første kvinne som hoppet skiflygning i en offisiell FIS konkurranse. I løpet av helgen ble det hoppet 90 kvinnehopp, der Ema Klinec vant med en verdensrekord på 226 m. Hva kan vi lære av denne konkurransen?
La oss starte med spørsmålet:
Er skiflygning farlig for kvinner?
Svaret er ja!
Problemet er at vi stiller feil spørsmål.
Det er farlig for alle å hoppe skiflygning, både kvinner og menn. Skiflyging er en risikoidrett, på samme måte som alpint, boksing, fallskjermhopping og rally-cross. Det skrekkfulle fallet til tidligere verdensmester Daniel-André Tande er et eksempel på det. Likevel har det aldri vært noen debatt rundt menns deltagelse i skiflygning. Det er ingen kyndighetstest som skal til for å hoppe skiflyging, så lenge du er mann. Dette er heller ikke grenspesifikt, da kombinertutøvere får delta som prøvehoppere, så lenge du er mann [2].
Spørsmålet man burde stille er:
Er skiflygning farligere for kvinner enn menn?
I løpet av tre dager i Vikersund ble det hoppet 90 kvinnehopp, uten fall eller skader. Herrene hoppet 322 hopp, der vi blant annet kunne observere at en utøver gikk rundt i luften [3] og at skiflygningsverdenscup-vinner og verdensrekordholder, Stefan Kraft, landet på ryggen og slo hodet [4]. I tillegg var det flere fall blant de mannlige prøvehopperne. Ingenting tydet her på at skiflygning er farligere for kvinner enn menn, heller det motsatte. Et annet argument har vært at kvinner er mer utsatt for skader i store bakker enn menn, på grunn av biologiske forskjeller. En studie gjennomført av Stenseth og medarbeidere gikk igjennom skadehistorikken i kvinnehopp og konkluderte med at lange hopp og store bakkestørrelser ikke var assosiert med forhøyet skaderisiko [5,6]. Hypotesen om at skiflygning fører til flere skader hos kvinner kan forkastes.
Det siste argumentet som er benyttet for å nekte kvinnene å delta i skiflygning er at prestasjonsnivået til kvinnene er for dårlig, og at de trenger en farlig høy hastighet på hoppkanten. Plottet nedenfor viser sammenhengen mellom hopplengde og hastighet på hoppkanten i samtlige hopp i Vikersund.
Selv om ingen av kvinnene hadde prøvd skiflygning før er forskjellene mellom kjønn små, både i hastighet og hopplengde. Sju hopp var under 100 m hvorav seks fra menn. Den høyeste hastigheten målt blant kvinnene var 103.7 km/h, som er samme hastighet som Marius Lindvik hadde i et hopp da han ble verdensmester i samme bakke i 2022. Ingen mente den gang at hastigheten gjorde det farlig å hoppe. Dette ble heller ikke diskutert i Planica 2022 der Dawid Kubacki ble målt til 106.9 km/h på hoppkanten.
Dette betyr ikke at kvinner presterer like bra som menn, og som i andre idretter er det en signifikant kjønnsforskjell. Spørsmålet her er:
Er hastighetsforskjellene mellom kjønn større i skiflygning enn i andre bakkestørrelser?
Plottet under viser sammenhengen mellom hopplengde og hastighet fra konkurransehoppene siste dag i skiflygningen i Virkersund, sammenlignet med VM i normalbakke og storbakke fra Planica 2023.
Hastighetsforskjellene mellom kvinner og menn er relativt like i alle bakkestørrelser. Kvinnene trenger noe større hastighet for å oppnå samme hopplengde. Selv om spredningen i prestasjon er større i skiflygning enn i mindre bakker, er det ikke større kjønnsforskjell. I teorien er kraftproduksjon i satsen mindre viktig i store bakker enn små. Dette gjør at den relative forskjellen mellom kvinner og menn sannsynligvis er minst i skiflygning når kvinnene får tilsvarende erfaring.
La oss derfor gå tilbake til spørsmålet:
Er skiflygning farligere for kvinner enn menn?
Helgen i Vikersund viste at kvinnelige skihoppere presterer godt i skiflygning og har hastigheter på hoppkanten som er godt innenfor det som tidligere er benyttet hos menn. Trolig er den relative kjønnsforskjellen mindre i skiflygning enn i mindre bakker. Kvinner falt og skadet seg mindre enn menn i Vikersund og vi finner ingen argument for at skaderisikoen hos kvinner skal være større i store bakker med lange svev. Likevel kan skiflygning være farlig, for alle, men det har ingenting med kjønn å gjøre.
[2] https://www.vg.no/sport/i/dwGA91/riiber-imponerte-stort-i-hans-foerste-skiflygingshopp
[3] https://www.dagbladet.no/sport/mistet-en-del-blod/78786919
[4] https://www.nrk.no/sport/stygt-fall-i-vikersund-_-slo-hodet-1.16343101
[5] Stenseth, O. M. R., Barli, S. F., Martin, R. K., & Engebretsen, L. (2020). Injuries in elite women’s ski jumping: surveillance through the 2017–18 FIS World Cup season. British journal of sports medicine, 54(1), 44-48.