Hva er humanistisk kompetanse?
Humanistisk kompetanse
Humanistisk kompetanse
Hvordan du ønsker å bruke din kompetanse i arbeidslivet kan være nyttig å tenke på gjennom hele studietiden. Å være bevisst på hva du lærer, hvilke ferdigheter du har og hvilke ferdigheter du ønsker, kan hjelpe deg å ta noen valg underveis. Det vil også gjøre det enklere å konkretisere kompetansen din når du skal søke jobb.
Hva er humanistisk kompetanse og hvorfor trenger samfunnet humanister?
Studier innenfor filosofi, religion, historie, samfunn, medier, musikk, kunst, kultur eller språk gir deg humanistisk kompetanse, som kort fortalt er kunnskap og forståelse for ulike sider ved menneskelivet. Som humanist blir du god på kritisk tenkning, samarbeid, kreativitet og kommunikasjon.
Humanistisk kompetanse er nyttig for å løse mange av dagens samfunnsutfordringer. Humanister kan bidra med etikk, menneskeforståelse og bevisstgjøring, som er viktig i forbindelse med utfordringer knyttet til bl.a. digitalisering, kultur og religion, globalisering og migrasjon, klimaendringer.
Hvordan få jobb med humanistisk kompetanse?
Din oppgave blir å synliggjøre hva du kan bidra med, sett fra en arbeidsgivers perspektiv. Tenk over hvordan din kompetanse kan komme til nytte i den bransjen du ønsker å jobbe i. Det viktig å stille spørsmålet "Hvorfor trenger arbeidsgiveren deg?". Det kan være at du må beskrive ferdighetene dine ulikt for ulike arbeidsgivere.
Eksempler på hva tidligere studenter har sagt de er gode på:
- analytisk arbeid
- skriftlige ferdigheter
- evner til å tilegne seg ny kunnskap
- se saker fra flere sider
- resultatorientert
- samarbeid
- mellommenneskelig kommunikasjon
Du kan se sammenhenger, tenke overordnet, og vurdere konsekvenser av ulike valg og strategier. Du har gode kommunikasjonsferdigheter, både muntlig og skriftlig, noe som gjør at du kan formidle kunnskap og problemstillinger på en tydelig måte. Du ser verdien i hvorfor ny kunnskap er viktig, og du har evnen til å tenke kritisk i situasjoner der det kreves.
I tillegg er det viktig å kunne beskrive kompetansen din fra det spesfikke studieprogrammet du har gått på. Du finner læringsutbytte i studiehåndboka, noe som kan være et nyttig verktøy når du skal beskrive din kompetanse.
Du kan også prøve NTNU Karrieres kompetansekartlegging.
Tar du en mastergrad, spesialiserer du deg innen et spesifikt felt. Det kan imidletid være nyttig å tenke masteroppgaven i et bredt perspektiv gjennom å beskriver hvordan fagkunnskapen du har opparbeidet deg, vil være nyttig også i andre sammenhenger.
Hør hva Anne Lovise tenker om humanistisk kompetanse i et teknologi-selskap
- Les også hennes kronikk om hvordan humanistisk kompetanse er nødvendig for bærekraft: Tre grunner til at bærekraft trenger litteraturstudenter - Universitetsavisa