Planene for Senter for psykisk helse er uendret
Planene for Senter for psykisk helse er uendret
Planene for Senter for psykisk helse er uendret
Etter at St. Olavs hospital vedtok i sitt styremøte før sommeren å utsette sin søknad om lånefinansiering med ett år, ble også prosjektet forskjøvet i tid. Fram til oppstart av forprosjektet utnytter prosjektorganisasjonen tiden med å videreutvikle organisasjonene.
Illustrasjon: Nordic Office of Architecture
Skrevet av: Janne S. Almjell
Ambisjonen om senteret står fast
Realiseringen av senteret er et viktig steg for å samle NTNUs fagmiljøer innen psykologi og psykisk helse med øvrig fagmiljø og behandlingstilbud innen psykisk helsevern ved St. Olavs hospital. Å styrke satsingen innenfor det psykiske helsefeltet vil derfor være avgjørende for fremtidig investering i forskning, utdanning, spesialisering og somatikk innenfor psykisk helse.
Beslutningen om å realisere Senter for psykisk helse står fast og er besluttet av prosjektstyret. Forprosjektet har etter planen oppstart i januar 2025.
- Dette er et svært viktig satsingsfelt for NTNUs fagmiljøer, og vi står fast om å jobbe videre for å realisere et Senter for psykisk helse sammen med St. Olavs hospital, sier Jostein Grytdal, prosjektleder for Senter for psykisk helse ved NTNU Campusutvikling.
Vi vet mer om noen måneder
På grunn av at St. Olav måtte utsette sin lånesøknad i fjor, og prosjektet ble forskjøvet i tid, vil de bruke våren til å avklare prosjektfinansieringen for senteret og om ytterligere utsettelse blir nødvendig.
- Dette forholder vi oss til og har også tett dialog med St. Olav, samtidig som vi ser på alternative planer for hvordan NTNU skal jobbe videre. Vi avventer noe med hensyn til hva St. Olav sitt styre konkluderer med etter gjennomgangen av sin finansieringssituasjon, slik at vi kan gå i takt. Deretter planlegger vi for og forbereder oss på eventuelle alternative gjennomføringsmodeller, hvis nødvendig. Det viktigste blir å sikre gode planer for NTNUs fagmiljøer, og ivareta samtidigheten med fraflytting av Dragvoll på en best mulig måte, understreker Grytdal.
Dette forbereder NTNU seg på
NTNU sine forberedelser handler i hovedsak om å forberede virksomheten på ulike scenarier, og planene legges i henhold til det NTNU skal og må ta stilling til. Prosjektledelsen ved NTNU jobber med alternative scenarier sammen med en intern styringsgruppe bestående av fakultets- og instituttledelsen for de berørte fagmiljøene, i tillegg til eiendomsdirektør, verneombud og tillitsvalgt. Denne gruppen skal støtte prosjektleder i mellomfasen, før prosjektet starter opp igjen og prosjektstyret fortsetter sitt arbeid.
Dette planarbeidet skal avklare mulighetene og sikre NTNU sine behov, sett opp mot de beslutningene som tas for senteret. Denne gruppen jobber blant annet med hvordan prosjektet kan utvikles videre, faglig samspill, forberedelser av virksomheten og miljøene, samt videreutvikling av alternativer for NTNUs fagmiljøer.
Slik er gjeldendene tidsplan
Prosjektet ble satt på pause med unntak av reguleringsplanarbeidet.
Prosjektets tidsplan og prosesser er slik:
Q2 2024: Oppstart av anskaffelse og samspill med entreprenører
Q4 2024: St. Olav sender inn sin søknad om lånefinansiering
Q1 2025: Oppstart forprosjekt
Q4 2025: Mål om oppstartsbevilgning for NTNUs andel på statsbudsjettet for 2026
Q2 2026: Oppstart gjennomføringsfase (bygging)
Q3 2030: Ferdigstillelse og innflytting
Regulering av tomt
Forslag til reguleringsplanen for området som senteret skal bygges på ble behandlet i Bygningsrådet tirsdag 13. februar 2024.
Formålet med reguleringsplanen er å avklare de ytre rammene for byggeprosjektet. Dette er de fire innstillingspunktene i utkastet som er vedtatt sendt ut på høring:
Vedtakspunkt 1: Det må sikres areal til tosidig fortau langs sørsiden av bygget i Svein Jarls gate.
Vedtakspunkt 2: Sidefløyen må tilpasses jugendvillamiljøet i større grad, og byggegrensen må følge byggelinjen til Eirik Jarls gate 8.
Vedtakspunkt 3: Bro mellom hovedbyggene kan maksimalt være to etasjer. Det kan vurderes å etablere to separate broer mellom hovedbyggene.
Vedtakspunkt 4: Rekkefølgekrav om oppstramming av krysset i Klostergata – Ragnhilds gate må sikres.
St. Olav og NTNU er uenige i kommuneadministrasjonens vurderinger knyttet til de fire vedtakspunktene og vil i høringsprosessen jobbe videre med å få beholde størst mulig handlingsrom for prosjektet, fram til endelig vedtak i løpet av 2024.
Dette er Senter for psykisk helse
Dette er Senter for psykisk helse
NTNU og St. Olavs hospital HF planlegger i fellesskap Senter for psykisk helse.
Senteret skal samle NTNUs fagmiljøer innen psykologi og psykisk helse med øvrig fagmiljø innen medisin og helse på Øya, og St. Olavs hospital sitt fagmiljø og behandlingstilbud innen psykisk helsevern
Senteret er et ledd i NTNUs samling av fagmiljøer i Trondheim til en samlet campus for å styrke forskning, utdanning og innovasjon ved universitetet og en fullføring av det integrerte universitetssykehuset.