Kvalitetsmål for bygg og utomhus - 2021 - Campusutvikling
Kvalitetsmålene skal sikre god kvalitet i alle NTNUs bygg- og anleggsprosjekter
Kvalitetsmålene skal sikre god kvalitet i alle NTNUs bygg- og anleggsprosjekter
NTNUs kvalitetsmål definerer overordnede prinsipper og mål for alle våre fremtidige bygg og anleggsprosjekter i alle størrelser, for samtlige campuser, både i Trondheim, Gjøvik og Ålesund.
- NTNUs kvalitetsmål er sammen med faglig lokalisering, arealkonsepter og fysisk plan en del av NTNUs strategiske campusutviklingsplan. Det vil si at de skal bidra til å oppfylle NTNUs målsetning om å gi de fysiske rammene for internasjonalt fremragende utdanning, forskning, kunst, innovasjon og formidling, og å tiltrekke oss de dyktigste studentene, medarbeiderne og partnerne, forteller Elisabeth Lægdheim, kvalitetsleder bygg ved NTNU Campusutvikling.
- Kvalitetsmålene understøtter kvalitetsprinsippene til NTNU og skal sikre at NTNUs universitetsbygg og anlegg blir utviklet og forvaltet etter de ambisjonene NTNU har satt for en campus av god kvalitet, sier hun. De gjelder for alle NTNUs campuser, både i Trondheim, Ålesund og Gjøvik.
Grundig tverrfaglig arbeid med kvalitetsmålene
NTNU Campusutvikling, NTNU Eiendom og NTNU Campusservice har utarbeidet kvalitetsmålene i tett samarbeid med bredden av NTNUs vitenskapelige fagmiljø og ekstern faglig ekspertise, slik som Lusparken Arkitekter, Gottlieb Paludan Architects, COWI, Asplan Viak og Multiconsult.
- Kvalitetsmålene har blitt utviklet gjennom totalt 10 arbeidsgrupper knyttet til ulike tema, med en sammensetning av NTNUs fagekspertise fra teknisk drift, Eiendom, Campusutvikling, Zero Emission Buildings (ZEN), fakultet for ingeniørvitenskap, fakultet for arkitektur og design, det humanistiske fakultet og fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, i tillegg til eksterne rådgivere, forteller Lægdheim.
NTNU Campusutvikling har ledet arbeidet. I ferdigstillelsen har det vært omfattende høringsrunder.
Kvalitetsmålene tas nå i bruk i prosjektene
Kvalitetslederen understreker at det viktige nå er å sikre at kvalitetsmålene implementeres i prosjektene, det vil si i både nye, større utviklingsprosjekter og i pågående vedlikeholds- og rehabiliteringsprosjekter.
- Målene skal brukes når vi inngår avtaler i forbindelse med små og store bygge- og utomhusprosjekter, og overfor ulike samarbeidspartnere, slik som Trondheim kommune, sier hun.
- Så jobber NTNU Eiendom og Campusservice videre med målene i en forvaltningsgruppe. I tilleggg jobber Campusutvikling med bruken av målene i hver enkelt av NTNUs bygge- og utviklingsprosjekt.
- Campusutvikling er for øvrig i gang med å utvikle et eget verktøy for å følge opp og begrunne målene. De er allerede en del av arbeidet til brukergruppene i Campussamling, men skal også gjelde for NTNUs øvrige utviklingsprosjekter som Helgasetr, Ocean Space Centre og Senter for psykisk helse, avslutter hun.
Les rapportene
Les rapportene
Delrapport 1 ble ferdigstilt i 2020 og tok for seg forhold som påvirker bærekraft, organisering av byggene, byggehøyder, bysituasjon og uterom.
Kvalitetsmål bygg og utomhus - del 1 (pdf)
Delrapport 2 ble ferdig i april 2021 og fokuserer på arkitektoniske og tekniske forhold i bygget, kunst og vitenskapsformidling, universell utforming, digital samhandling og adgang, kontroll og sikkerhet.