Nærmere realisering av Senter for psykisk helse - 2021 - Campusutvikling
Et steg nærmere realisering av Senter for psykisk helse
Et steg nærmere realisering av Senter for psykisk helse
Integrering og samarbeid mellom NTNUs og St. Olav hospital sine fagmiljøer har over flere år vært et sentralt satsningsområde. Dette samarbeidet vil styrkes når forskere og klinikere møtes i gangene i ett felles senter, sier lederne ved NTNUs institutter som er planlagt inn i senteret.

Skrevet av: Janne S. Almhjell
Samlokalisering for samarbeid
Hovedmålsettingen for etableringen av Senter for psykisk helse er ønsket om å etablere et samlet og integrert universitetssykehus på Øya som skal sikre at utdanning, forskning og spesialisering innen helse og medisin kan optimaliseres, ved at NTNUs fagmiljø innen psykologi og psykisk helse og St. Olavs behandlingstilbud innen psykisk helse blir samlokalisert i ett felles senter.
- Senter for psykisk helse skal bidra til å fremme integrering av utdanning, forskning og praksis. Fysisk nærhet mellom Institutt for psykologi og St. Olav vil utvilsomt bidra til dette, samtidig som det er viktig å merke seg at våre fremtidige psykologers arbeidsfelt strekker seg langt utover spesialisthelsetjenesten. Kompleksiteten i de utfordringene vi står overfor, fordrer at ulike fagmiljøer forenes. Campussamling vil fremme økt tverrfaglig samhandling både for studenter og ansatte, sier Ute Gabriel, leder ved Institutt for psykologi.
Forskning står sentralt
Nærheten til pasienter og det kliniske miljøet vil kunne bidra til å løse NTNUs samfunnsoppdrag. Pasientkontakt er allerede en integrert del av studieforløpet, men vil bli forsterket med samlokaliseringen i Senter for psykisk helse.
- Tradisjonen ved Institutt for psykisk helse er at vi tar utgangspunkt i en utfordring i klinisk praksis, og utarbeider og løser problemstillinger fortløpende. Derfor er det viktig med fysisk nærhet mellom klinikken og forskningen i det daglige. Da kan vi sammen avdekke utfordringer og løse vårt felles samfunnsoppdrag, understreker Nanna Sønnichsen Kayed, leder ved Institutt for psykisk helse.
Kayed forklarer videre at studiene er bygget opp slik at det i studieforløpet er gjentagende pasientkontakt og integrering av teori og praksis fra start til slutt, og at det av den grunn er avgjørende at disse fagområdene ved NTNU er tett på de kliniske miljøene. Psykiske lidelser og rus bidrar til store personlige lidelser og er store samfunnsproblemer med store sosioøkonomiske konsekvenser. Fagfeltene er svært komplekse og krever kompetanse på tvers av fagområder. - Vi har derfor store forventninger til Senter for psykisk helse og gleder oss til det står klart, avslutter Kayed.
Nødvendig avklaring og klarsignal for neste steg
Under et besøk i Trondheim 3. august, kunne helse- og omsorgsminister Bent Høie gi styret ved St. Olav de nødvendige avklaringer i det videre arbeidet med neste fase i planleggingen av Senter for psykisk helse. Regjeringens avklaring innebærer at St. Olavs hospital og NTNU kan igangsette konseptfase for planlegging av senteret (Adresseavisen 03.08.2021).
Hva skjer i prosjektet nå?
- Vi står overfor en spennende høst, der vi blant annet skal vurdere ulike alternativer for bygget og jobbe videre med brukerinvolvering og medvirkning. Medvirkning og involvering av brukergrupper er noe av det viktigste vi gjør, og er essensielt for det videre arbeidet både når det gjelder utformingen av bygget og funksjoner, poengterer Jostein Arve Grytdal, prosjektleder for Senter for psykisk helse ved NTNU Campusutvikling.
Hovedmedvirkningsgruppen ble etablert før sommeren og de første møtene er allerede gjennomført. I medvirkningsprosessen er en av de viktigste oppgavene for hovedbrukergruppen blant annet et særlig ansvar for å sikre helhet, se sammenhengende på ulike aktiviteter, samt fange opp og se muligheter og utfordringer på tvers av enheter og funksjonsområder, innenfor prosjektets rammer, effektmål og premisser, forklarer Grytdal videre.
Temagrupper og funksjonsgrupper skal etableres suksessivt og i tråd med fremdriften i prosjektet. Deltakerne i de ulike gruppene er bredt sammensatt og representerer alle brukergrupper med spesifikk kunnskap, kompetanse og erfaring.
Om Senter for psykisk helse
Om Senter for psykisk helse
- Senter for psykisk helse er en viktig del av NTNUs samling av campus, hvor en gjennom geografisk samling av fagmiljøer skal styrke forskning, utdanning og innovasjon ved universitetet.
- NTNUs fagmiljøer vil gjennom samlokalisering og sambruk kunne oppnå flere og bedre måter å drive forskning og utdanning på, i tillegg til å bidra til deling av kunnskap, kompetanse og erfaring på tvers av fagmiljøene og med St. Olavs.
- Senteret skal ligge på Øya og blir dermed en del av helse- og sosialfagklyngen.
- NTNU, St. Olavs hospital, Helse Midt-Norge RHF og Sykehusbygg jobber med Senter for psykisk helse sammen i en felles prosjektorganisasjon. St. Olavs hospital er byggherre og Sykehusbygg er innleid som prosessledere for byggeprosjektet.
- Fagmiljøer og enheter som skal inn i senteret
- NTNU: Institutt for psykologi ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap og Institutt for psykisk helse ved Fakultet for medisin og helsevitenskap
- St. Olavs hospital: Akutt- og mottaksfunksjon for rus og psykisk helse, akutte døgnplasser for rus og psykisk helse for voksne, unge og barn, elektive døgnplasser for barne- og ungdomspsykiatri, spesialiserte funksjoner, døgnplasser for elektiv avrusning, alderspsykiatri, enhet for psykisk helse og rus i somatikken og forskning og utdanning.
- Planlagt ferdigstillelse 2028. Prosjektmodellen er delt inn faser med milepæler og leveranser, og er samstemt med prosjektmodellen for NTNUs campusutvikling. Se mer om fremdrift og hvordan arbeidet organiseres: Slik jobber vi med Senter for psykisk helse.