Hva skjer i NTNU Campussamling
Hva skjer i NTNU Campussamling
Hva skjer i NTNU Campussamling
NTNU Campussamling har vært gjennom en betydelig redefinering denne våren. Regjeringens beslutning gir allikevel mulighet for at ambisjonene om en samlet campus vil bli gjennomført.
Skrevet av: Hanna Maria Jones
Regjeringen besluttet før sommeren nye rammer for gjennomføring av NTNU Campussamling. I løpet av første kvartal 2023 skal forprosjektet være klart for ekstern kvalitetssikring. Målet er en investeringsbevilgning og byggestart i 2024.
30. mars i år fikk Statsbygg og NTNU et felles oppdrag fra Kunnskapsdepartementet (KD) om å redusere omfang og totalkostnad for prosjektet NTNU Campussamling.
Statsbygg og NTNU leverte 25. mai rapporten som svarte på oppdraget. I forkant behandlet NTNUs styre rapporten, og var tydelig på hva som er viktigst for NTNU når campussamlingen redefineres.
22. juni annonserte regjeringen at NTNU campussamling skal gjennomføres, til en redusert kostnad på nærmere 6 milliarder. Alternativet som ble valgt gir mulighet for å samle humaniora og samfunnsvitenskap sentralt på Gløshaugen platået. Men samling av Institutt for musikk og flytting av Kunstakademiet til Gløshaugenområdet vil med dette ikke bli en del av prosjektet campussamling.
Nytt oppdrag
1. juli ga Kunnskapsdepartementet Statsbygg et revidert oppdragsbrev for forprosjektet for NTNU Campussamling. Med forprosjektfasen menes fasen frem til leveranse av det sentrale styringsdokumentet for ekstern kvalitetssikring (KS-2). KS-2 skal gjennomføres i andre kvartal 2023.
I det reviderte oppdragsbrevet presiseres det at det prosjektutløsende behovet for prosjektet er å hente ut synergier mellom fagmiljøene gjennom å samle store deler av virksomheten ved NTNU i Trondheim. Campussamlingen skal legge til rette for økt tverrfaglighet og samarbeid og bedre kvalitet i utdanning, forskning, innovasjon og formidling.
Prosjektet skal kunne gjennomføres innenfor en kostnad på 5750 mill. kroner, og innenfor en maksimal arealramme på 91 000 m2.
Departementet forventer at det jobbes ytterligere med å redusere enhetskostnadene i det videre forprosjektet. Dette vil øke sannsynligheten for, og støtte opp under ambisjonen om å få realisert det planlagte prosjektet sentralt på Gløshaugen i Trondheim.
Reguleringen går som før
NTNU campussamling reguleres gjennom fem delområder. Reguleringen påvirker både de fysiske rammene for prosjektet Campussamling, og NTNUs utviklingsmuligheter utover campussamling.
Kunnskapsdepartementet legger til grunn at reguleringsplanprosessene som ble igangsatt i forbindelse med det opprinnelige prosjektet i utgangspunktet bør fullføres som planlagt, med mindre det innebærer uforholdsmessige utgifter eller risiko for campussamlingsprosjektet.
Planforslagene for delområde 1 - Grensen/Høgskoleveien og delområde 2 – Hesthagen/del av Høgskoleparken har vært på høring og offentlig ettersyn. Delområde 3, 4 og 5 – Gløshaugen, Lerkendal og Valgrinda er på høring og offentlig ettersyn, med frist for innspill 6. september. Se kommunens nettside.
Målet er at alle reguleringsplanene skal være vedtatt i Bystyret før KS-2 starter i andre kvartal 2023.
Redefinert campussamling
Redefinert campussamling
Skal løse behov for å hente ut synergier mellom fagmiljøene gjennom å samle store deler av virksomheten ved NTNU i Trondheim.
Skal legge til rette for økt tverrfaglighet og samarbeid og bedre kvalitet i utdanning, forskning, innovasjon og formidling.
Skal ta utgangspunkt i Alternativ 2 (synergi) - identifisert i rapporten NTNU Campussamling - Redefinering av prosjektet, 25. mai 2022.
Med unntak av flytting av de deler av Institutt for musikk (IMU) som er lokalisert i sentrum i dag og Kunstakademiet i Trondheim (KIT) til Gløshaugen.
Maksimal arealramme: 91 000 m2.
Innenfor en kostnad av 5 750 mill. kroner (prisnivå des 2021).
NTNU er eier, forvalter og bruker.
Statsbygg er byggherre.