Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det nasjonale og internasjonale markedet. Mye av de produktene som sendes til internasjonale marked, er hel ubearbeidet fisk, som ofte ha et potensial for bedre utnyttelse. Dette har lagt grunnlaget for dette prosjektet, hvor målet er å kartlegge råstoffutnyttelsen i importland. Dette er på bakgrunn av at en ønsker å få vite hvordan det verdifulle norske råstoffet benyttes, og å se på tiltak som kan øke utnyttelsesgraden.
Resultatene fremlagt i denne oppgaven er gjort på grunnlag av intervjuer med fire ulike aktører innenfor den norske fiskerinæringen. Her ble ulike temaer vektlagt, og hver aktør ble spurt om bærekraft, verdikjeder og produkter, utnyttelse i Norge, utnyttelse i utland, og om eventuelle tiltak for bedre utnyttelse.
De responsene som ble fremlagt, gikk i hovedsak ut på at det i Norge var en god utnyttelsesgrad, og at hadde en bærekraftig produksjon. De aktørene som drev med eksport, påpekte at de gjerne ikke hadde noen konkrete data om hva som skjedde med råstoffet de sendte ut. De mente at det kom an på importlandet de sendte til, og om det var en videreforedler eller om det gikk til forbrukermarked.
Videre arbeid kreves for å få dannet en mer konkret oppfatning av råstoffutnyttelsen i importland. Dette er et komplekst felt, som krever mer forskning, og det er flere aspekter som spiller en rolle, men som ikke er tatt hensyn til i oppgaven. Det er derfor nødvendig med flere intervju, innen flere sektorer og bransjer. Politikk, økonomi, matkultur, teknologi og kunnskap er faktorer som vil påvirke utnyttelsesgraden. Så et mer omfattende kartleggingsarbeid vil kunne gi en bredere innsikt, og redegjøre for tiltak for økt utnyttelse av råstoffet i importlandene.
Norway has a sustainable and efficient fish industry, specialized in utilizing the raw material. The fish industry makes use of the residual raw material, and exports a variety of different products, both to the national and international marked. Most of the products exported, are whole fish, which often has a big potential for better utilization. Therefore, the goal of this project is to map the utilization, of said raw material. This goal is interesting as it is important to know how the valuable raw material is processed and utilized. It can also help find the different measures to improve the grade of utilization.
The results presented in this thesis are based on interviews conducted with four different candidates, all of them having a role in the Norwegian fish industry. The interviews were conducted on the same basis, and all candidates were presented with the same themes, sustainability, value chain and products, utilization in Norway, utilization in import countries, and if they knew some measures to improve utilization.
The responses gathered, mainly said that Norway has a high grade of utilization, and a sustainable production. The candidates who worked in export, said that they did not have any data regarding the raw material they sent out They meant that it came down to which country received the raw material, is it a someone who is going to process it, or is it a country that puts in out on the marked.
Further work is needed, to make a more proof conclusion about the utilization of raw material in import countries. This is a complex work, and need more research, and more aspects need to be fit in the picture. It is therefore necessary with more interviews, with candidates representing more of the fish industry. There is politics, economy, food culture, technology and knowledge are all aspects affecting the utilization. So, a more in-depth mapping will be needed to give a broader insight, and explain which improvements is needed for a higher utilization in the import countries.