NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
- Satte krokfot

Kommunens miljøavdeling har selv evaluert Lokal agenda 21. De kommer med en tredelt forklaring på hvorfor det gikk som det gikk. For det første kom initiativet med avfallsreduksjon samtidig med at kildesortering ble innført. Det praktiske i forbindelse med avfallssorteringen gjorde at folk ikke hadde det nødvendige overskudd til å engasjere seg i hvordan man fikk ned avfallsmengden.

- For det andre var det bystyret som bestemte at angjeldende bydel skulle engasjere seg i akkurat dette. Det er en ovenfra-og-ned holdning som ikke er i tråd med intensjonene i Lokal agenda 21, sier Per Omre i kommunens miljøavdeling. Omre har vært koordinator for dette arbeidet.

Den tredje forklaringen er at man ikke valgte ut en homogen bydel som prøveområde, men i stedet plukket ut tre atskilte bydeler, fordi de tilfeldigvis lå langs den henteruta som skulle brukes.

- Tror du det faktum at kommunen havnet i åpen konflikt med beboerne på Svartlamoen ødela for prosjektet?

- Når det gjelder beboerne på Svartlamoen, følte vi hele tida at de oppførte seg greit overfor oss. Vi var forberedt på mer trenering enn det som faktisk forekom. Men det er klart - at kommunen først oppfordrer til folkelig deltakelse, og så setter krokfot på det som kommer ut av denne folkelige deltakelsen - det virker snodig. Men i dag, etter at saken er avgjort, er samarbeidet med beboerne på Svartlamoen upåklagelig.

- Kommer dere til å jobbe videre med Lokal agenda 21 og avfallsreduksjon?

- Svaret er et ubetinget ja. Men vi har ikke riktig bestemt oss for hvordan ennå. Det kan være at vi satser på avfallsreduksjon i forhold til næringslivet - her er det bokstavelig talt mer å hente, sier Per Omre.
 

Les også: Fiasko med avfall

Les også: Dette er Lokal agenda 21