Telerehabilitering ved hjertesvikt - CERG
Telerehabilitering ved hjertesvikt: Øker digital hjemmetrening aktivitetsnivået?
Vi har gitt pasienter med kronisk hjertesvikt mulighet til trene og kommunisere med fysioterapeut via videolink til sin egen stue. I dette doktorgradsprosjektet har vi undersøkt om slik trening er trygg og gjennomførbar, og om den digitale treningen påvirker livskvaliteten og aktivitetsnivået til pasientene på lengre sikt.
Doktorgradsprosjekt: Hjemmetrim ved hjertesvikt
Stipendiat: Kari Margrethe Lundgren
Bakgrunn
Trening er en anbefalt del av behandlingen for pasienter med hjertesvikt, en tilstand hvor hjertet er så svakt at det sliter med å forsyne resten av kroppen med nok blod. Det er imidlertid svært få pasienter med hjertesvikt som trener regelmessig, og kun et fåtall deltar på det organiserte treningstilbudet de kan få ved sykehuset sitt. Derfor er det stort behov for å prøve ut nye metoder som kan hjelpe flere med hjertesvikt til å øke aktivitetsnivået sitt.
In sin doktorgrad benytter Kari Margrethe Lundgren data fra IT IS HOPE 4 HF-studien til å se på om et nyutviklet rehabiliteringsprogram som tilbyr trening og rådgivning via internett, er gjennomførbart for denne pasientgruppa. Hun undersøker også om hjemmetreningen har effekt på livskvaliteten til deltakerne og bidrar til å øke det fysiske aktivitetsnivået deres i opptil to år etter at den digitale treningen er avsluttet.
Deltakerne i treningsgruppa i studien har fått utstyr og opplæring som gjør det mulig å følge treningsøkter direkte med fysioterapeut via skjerm, samtidig som de kan kommunisere med instruktøren underveis i økta.
80 % av hjertesviktpasientene som fikk tilbud om hjemmebasert telerehabilitering, deltok på mesteparten av treningen. Ingen ble syke eller skadet under øktene, og så godt som alle rapporterte at de følte seg trygge og at de ønsket å fortsette å trene etter at perioden med digital trening var avsluttet. Resultatene viser at det er fullt mulig for eldre pasienter med hjertesvikt å ta del i direkteoverført trening med fysioterapeut via videolenke.
61 pasienter med hjertesvikt deltok i studien. Deltakerne hadde ikke anledning eller lyst til å delta i treningsgruppene på sykehuset, men ønsket å prøve hjemmebasert trening. Alle deltok på et todagerskurs om hvordan man kan leve best mulig med hjertesvikt, men kun halvparten fikk låne et nettbrett og tilbud om å bli med på digitale treningsøkter direkte fra sin egen stue. To dager hver uke kunne de trene intensiv intervalltrening via videooverføring sammen med fysioterapeut, og målet for alle var å oppnå 24 økter.
Treningen var lagt opp etter 4x4-prinsippet, med fokus på øvelser for store muskelgrupper – for eksempel dype knebøy og rask gange eller løping på stedet.
Rundt 40 % av deltakerne nådde 24 økter i løpet av fire måneder, mens ytterligere 40 % brukte en litt lengre tidsperiode på å komme i mål. Vi oppfordret også deltakerne til å være aktive utenom de direktesendte treningsøktene. Blant annet hadde de tilgang til ferdiginnspilte treningsøkter på nettbrettet sitt. De ble bedt om å bruke disse ressursene også etter at perioden med overvåket videotrening var ferdig.
Etter treningsperioden hadde deltakerne i treningsgruppa forbedret seg med gjennomsnittlig 19 meter på en seksminutters gangtest, men kontrollgruppa forbedret seg omtrent like mye. Etter ytterligere tre måneder målte vi det maksimale oksygenopptaket deres. Deltakerne i treningsgruppa hadde samme kondisjon som ved oppstart, mens kontrollgruppa hadde fått signifikant dårligere kondisjon. Men heller ikke her var forskjellen mellom gruppene statistisk sikker.
Dermed kan vi slå fast at hjemmebasert telerehabilitering er gjennomførbart for pasienter med kronisk hjertesvikt. Studien vår gir dessuten ingen indikasjoner på at slik trening ikke er trygt. Resultatene kan derimot inntil videre ikke bekrefte at det også er mer effektivt for å bedre den fysiske formen, sammenlignet med vanlig oppfølging.
Tidsskrift: ESC Heart Failure
Publisert 23. mai 2023
Forskere som har bidratt i artikler fra doktorgradsprosjektet
-
Elisa Cittanti NTNU (alumni)
-
Øyvind Ellingsen
+4795112111 +4772828029 oyvind.ellingsen@ntnu.no -
Knut Asbjørn Rise Langlo Førsteamanuensis
+4772829727 knut.a.r.langlo@ntnu.no Institutt for klinisk og molekylær medisin -
Kari Margrethe Lundgren Stipendiat
+4741318276 kari.m.lundgren@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Rune Mo Førsteamanuensis
+4772828138 rune.mo@ntnu.no Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk -
Øyvind Olav Salvesen Førsteamanuensis
+4772574608 oyvind.salvesen@ntnu.no Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie -
Paolo Zanaboni Nasjonalt senter for e-helseforskning
Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no
Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim
Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim