Medisinsk beslutningsgrense er en grenseverdi som skiller mellom flere grupper av individer med ulike kliniske tilstander, og som brukes ved tolkning av prøveresultater og diagnostisering. (1)

Medisinske beslutningsgrenser er vanligvis basert på analyse av referanseverdier fra flere grupper av individer, for eksempel friske personer og pasienter med relevante sykdommer. Dette gir ideelt skille mellom ulike kliniske kategorier, i motsetning til bruk av referanseområde. Referanseområde gir kun informasjon om observerte verdivariasjoner innen et valgt sett med referanseverdier, og sammenligning av nye verdier med disse grensene vil bare si noe om likhet i forhold til de gitte grensene. (1) 

Eksempel: En undersøkelse viser at 2/3 av pasientene med normalt kolesterolsvar i forhold til referanseområdet, har økt risiko for hjerte/kar-sykdommer. Risikofaktorer som spiller inn er kjønn, alder, bruk av tobakk, diabetes og høyt blodtrykk. (3)

Ofte vil det være informativt for rekvirenten at laboratoriet oppgir en beslutningsgrense for pasienten. Hvis denne grensen overskrides av et analyseresultat, kan dette føre til at rekvirenten eller laboratoriet endrer sine beslutninger om for eksempel diagnose, behandling eller ytterligere analyser. Beslutningsgrensen er også nyttig i diagnostisering med tanke på at et prøveresultat til en person, som ligger utenfor referanseområdet for en analyse, kan dette være en normal verdi for denne personen (2).

Eksempel: I fastende blodprøve har WHO definert beslutningsgrensen 6,8 mmol/L for diagnostikk av manifest sukkersyke, mens øvre referansegrense for 97,5-persentilen er i underkant av 5 mmol/L.(1) Dette viser at det ikke alltid er korrekt å bruke referanseområde til tolkning av analyseresultater – medisinsk beslutningsgrense gir et sikrere estimat på hva som bør tolkes som patologisk og ikke.





Referanser

  1. «AkkNr»: NA Dok. nr. 48a, Klinisk kjemi (avsnitt: VEDLEGG: Begreper og definisjoner), URL: http://www.akkreditert.no/upload/806/page.html (hentet 19.10.11)
  2. Ashwood, E. R., Burtis, C. A. og Bruns, D.E. (2008) Tietz - Fundamentals of Clinical Chemistry: Sixth edition. St. Louis: Saunders Elsevier. Side 232
  3. Hentet fra Fürst, Risiko- og beslutningsgrense, URL: http://www.furst.no/for-legekontoret/tolkning-av-laboratorieverdier/risiko--og-beslutningsgrenser/ (hentet 24.10.2013)
  • No labels