Optisk tetthet (OD) er ett mål på hvor mye en substans transmitterer elektromagnetisk radiasjon (Lys), og benyttes synonymt med Absorbans (Abs). I spektrofotometri, benyttes sammenhengen mellom transmisjon og konsentrasjon (Beers lov) til å beregne konsentrasjon i ukjente løsninger. OD (eller Abs) forteller da hvor mye lys prøven tar opp og er da, innenfor det lineære området, proporsjonalt med konsentrasjonen av substansen i en løsning. OD er definert som den negative logaritmen av transmittans [1,2]:


Jo høyere OD, jo lavere transmittans.
OD øker når effekten av strålen som går gjennom løsningen blir mindre.

OD kan også uttrykkes vha Beers lov:

Denne kan utvides til å gjelde for flere analytter ved at den totale absorpsjonen er det samme som summen av alle delabsorpsjonene. For å kunne bruke dette til å finne konsentrasjonen trenger man målinger ved minst like mange forskjellige bølgelengder som det er analytter i prøven.
Beers lov antar linearitet. Og det er derfor viktig å vite at forholdet mellom konsentrasjon og Absorbans er lineært innenfor det konsentrasjonsområdet man arbeider i. Ved høye konsentrasjoner endres gjerne sti
Innen Med.tek.-fagene støter borti OD blant annet når man analyserer kolesterol på Pentra 400. Her vil man se på kurven av reaksjonsforløpet at Pentra 400 måler OD mot tid (sekund).


Referanser:
1. URL1: Redaksjonen, 12.3.2009, Beers lov, Store Norske Leksikon. Tilgjengelig fra: http://www.snl.no/Beers_lov
2. HARVEY, D. 2011. Analytical Chemistry 2.0--an open-access digital textbook. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 399, 149.

  • No labels