Et differanseplott er et diagram for sammenligning av to metoder som settes opp ved å lage et spredningsdiagram i Excel. Her benyttes metodenes gjennomsnittsverdi for hver prøve på x-aksen (beregningsformel 1) og metodenes differanse for hver prøve på y-aksen (beregningsformel 2). Differanseplottet vurderes visuelt, og kan kjapt vise om to metoder har systematiske eller proporsjonale feil. For å undersøke riktigheten, som er en indikasjon på systematisk feil, må flere metoder benyttes. Metoder som blir brukt for å undersøke riktigheten er: t-test i par, korrelasjonsdiagram (med regresjonslinje og korrelasjonskoeffisient), differanseplott og %-BIAS. %-BIAS er den eneste av disse metodene som kan brukes direkte til å si om riktigheten er god eller dårlig, de andre viser bare indikasjoner på god eller dårlig riktighet.

Nødvendige beregninger for tillaging av differanseplott:

 


Beregningsformel 1: Gjennomsnittsverdi mellom to avlesninger av samme prøve, men på ulike instrumenter/metoder.

Beregningsformel 2: Differansen mellom to avlesninger av samme prøve, men på ulike instrumenter/metoder.

Vurdering av diagrammet visuelt i forhold til systematiske feil:


- Se etter såkalte "slengere", dvs. punkter som avviker stort fra de andre punktene
- Ved å tegne en trendlinje vil vurderingen av differanseplottet bli enklere

  • dersom punktene er jevnt fordelt rundt midt-linjen er det ikke systematiske avvik
  • dersom punktene er fordelt rundt en linje som skjærer y-aksen over eller under y = 0 er det et konstant avvik mellom metodene
  • dersom punktene ligger rundt en linje som krysser midt-linjen (vinkelkoeffisienten er forskjellig fra null) er avvikene konsentrasjonsavhengig.
  • dersom punktene er fordelt rundt en linje med vinkelkoeffisient forskjellig fra null og skjærer y-aksen i et punkt forskjellig fra null kan det være både konsentrasjonsavhengig og konstant avvik.



Figur 1: Differanseplott for testmetode og referansemetode.

OBS!

  • Husk alltid å forklare hvilke ulike metoder som er benyttet. Er det ikke beskrevet i selve figuren, må det skrives i figurteksten under.
  • Merk hvilken enhet målingene er gjort i (mmol/L/ µmol/L e.l).
  • Merk aksene i diagrammet godt.
  • Ha en god diagramoverskrift.



Konfidensintervallet presenterer et intervall som man mener at parameterverdien ligger i. Figur 1 har et 95 % konfidensintervall. 




Kilder 
Bok/hefte 

  1. Gunnar G. Løvås, Statistikk for universiteter og høgskoler (2004), Universitetsforlaget.
  2. Medisinsk laboratorieteknologi 2, kvantitative teknikker, Laboratoriekurs L3, Fakultet for teknologi, Institutt for Bioingeniørfag, HIST

Nettsider 

  1. http://www.analyse-it.com/products/method_evaluation/images/AB-difference-plot.gif
  2. http://www.furst.no/norip/nkk/Rustad_val1.pdf
  • No labels