En sipper er en enhet på et fotometer som suger inn en prøveløsning til absorbans- eller transmisjonsavlesning.

En sipper består av en peristaltisk pumpe og en slange som automatisk suger prøveløsning gjennom slangen til en flowkuvette, hvor absorbansen eller transmisjonen av prøven blir målt. Etter avlesning blir prøven fraktet videre til avfallsflasken.


Sipper_160_Modul.png

Figur 1: Viser hvordan en sipper 160 Model (L,T,C,U) er bygd opp. (3)

 

På studentlaboratoriet finnes det to typer sippere fra ulike leverandører: en fra Shimadzu og en fra Spectracrom. Disse sipperene er begge egnet for Shimadzu spektrofotometer. På denne fagsiden er det Shimadzu sipper til Shimadzu UV- 1700 som beskrives.

 

Bruk av Shimadzu sipper på Shimadzu UV- 1700 spektrofotometer

Før sipperen brukes til innsuging av prøvemateriale, er det viktig at sipperenheten blir skylt med renset vann for å unngå luftbobler og skitt i flowkuvetten (1). Dette gjøres ved å stille sipperen på manuell og suge inn vann. Etter skylling må ”manuell sipper” slås av, slik at sipperen kan suge inn væske etter de innstillingene som er ønskelig.

Før selve prøveavlesning finnes det flere sipperfunksjoner som må stilles inn:

  • Sample module: Når "sample module" står på ”sipper”, betyr det at sipper er valgt og benyttes under avlesning.

 

  • Pump speed: Pumpehastigheten til den peristaltisk pumpen. Her kan det velges mellom hurtig, middels eller sakte. Til

vanlig skal den stå på hurtig, men ved en prøveløsning som har høy viskositet eller et prøvemateriale som

lett skummer, burde den stå på middels eller sakte (2).

 

  • Sipping time: Hvor mye prøve som skal suges inn i løpet av et sekund. Det er viktig at det er nok prøvemateriale til

innsugingen, og innsugingstiden kan bestemmes ut fra denne kurven:


Sipperinnstilling_Shimadzu_1700.png
Figur 2: Viser sammenhengen mellom tid og hvor mye prøve som blir tatt opp. (1)

  • Dwell time: Pausetid mellom hver innsuging i sekunder.

 

  • Purge time: Utpumpingstid i sekunder.

 

  • Number of rinse: Antall skyllinger. Hvis denne innstillingen settes til 0, vil det si at prøvene blir avlest uten skylling

mellom seg.



Hvordan en prøve suges inn ved en sipper og avleses:

Innsuging_ved_sipper.png

Figur 3: Viser hvordan innsuging av en prøve starter. Når hendelen presses ned, vil den peristaltiske pumpen starte å rotere i den hastigheten som blir
innstilt ved ”Sipping time” og prøven suges inn. (2)

Avlesning_etter_innsuging_ved_sipper.png
Figur 4: Viser hva som skjer når innsuging er over. Etter innstilt ”Dwell time” vil målingen starte automatisk i flowkuvetten. (2)

Etter at analyseringen med sipper på spektrofotometeret er ferdig, er det viktig å vedlikeholde sipperen ved å rengjøre sipperen og flowkuvetten. Dette gjøres ved å suge inn destillert vann i ca. 2 minutter (1). Sipperen må da stilles inn på manuell, slik at den vil suge inn væske så lenge bryteren er aktivert, og ikke stoppe opp som under en prøveavlesning.



Sipperens repeterbarhet og carry- over:

Det er viktig at spektrofotometeret har fotometrisk nøyaktighet. Dette kan gjøres ved å sjekke sipperens repeterbarhet og Carry-over (Står beskrevet hvordan Carry-over sjekkes på et fotometer). Repeterbarheten sjekkes ved at absorbansen til kaliumdikromat (K2Cr2O7) blir lest av ti ganger og finner den største absorbansdifferansen (Astørst - Aminst ). Hvis differansen er mindre enn +/- 0,004, har sipperen god repeterbarhet. (3)

 

Hvis repeterbarheten til sipperen ikke er god kan ”pump speed” reduseres, det kan undersøkes om det er luftbobler i sipperenheten eller sette ”purge time” til null for å endre luftrensen. Temperaturen til prøven kan også heves til romtemperatur, siden en lav temperatur kan forårsake at prøven danner luftbobler. (3)

 

Skulle carry-over ikke være tilfredsstillende kan man gjøre flere endringer. Man kan sette "pump speed" til hurtig, forlenge "sipping time" eller endre "purge time". Man kan også korte ned på slangen fra sipperen til flowkuvetten. (3)




Referanser

  1. Instrumentprotokoll for Shimadzu UV 1700 spektrofotometer med Shimadzu sipper.

  2. Shimadzu Operation Guide.

  3. Instruction manual sipper 160, Shimadzu.