Leverandør: Roche

Type instrument: Cobas 8000; Analyseinstrument innen effektivisering av klinisk biokjemi og immunkjemi når behovet for høy kapasitet er stort. Består av fire ulike moduler; en isoelektrisk modul, to klinisk kjemimoduler og en immunologisk modul.

Måleteknikk/funksjon:
Isoelektrisk modul: Ioneselektive elektroder bestemmer konsentrasjonen av elektrolytter.
Klinisk kjemimodulene: Benytter fotometri med bikromatisk måling. 
Immunologisk modul: Elektrokjemiluminescens med sandwich og competative metode.

Analyser/metoder instrumentet utfører:
Kvantitativ bestemmelse

Tilkoblet/ikke tilkoblet LIS: Ikke tilkoblet LIS, men arbeider med en overgang til LIS for å fremme et samarbeid mellom flere laboratorier. 


Prøvebehandling: 

  • Primærrør/sekundærrør/prøvekopper: Instrumentet bruker alle disse rørene.

- Primærrør benyttes til serum og plasma. 
- Sekundærrør benyttes til analyser som ammoniakk og i spinalvæske.
- Prøvekopper benyttes til kalibratorer og kontroller.
- Mikrokopper/false bottom-glass benyttes dersom det er lite prøvemateriale.

  • “Closed tube sampling”: Cobas 8000 kan ikke ta av korkene selv og prøveglassene må derfor kjøres uten kork.

 

  • Positive prøveidentifikasjoner: Instrumentet inneholder en barkodeleser som leser av barkoden til prøvene og rackene som sendes inn i instrumentet. Barkoden gir informasjon om hvilke analyser som skal utføres og utfra dette sender instrumentet prøvematerialet til riktig analysemodul.

 

  • Rutineprøver / STAT prøver: Instrumentet kjører både rutine- og STAT-prøver.



Prøverekvirering: 

  • “Batch”/random access: Instrumentet kan kjøre flere prøver på et rack og analysere forskjellige analyser på de ulike prøveglassene som er plassert i samme rack. Prøver kan altså settes i instrumentet i tilfeldig rekkefølge, og instrumentet benytter derfor random access. Det er ikke nødvendig å kjøre en serie av prøver hvor samme analyse skal utføres.



Reagenser:

  • Åpent/lukket reagenssystem: Lukket reagenssystem
  • Tørrkjemi/våtkjemi: Våtkjemi



“Loadingkapasitet”: Instrumentet kjører mellom 3-15millioner analyser per år og 380 000 - 2,2 millioner prøveglass hvert år. 


“Throughput”: Det er fem moduler i Cobas 8000. Disse har ulik kapasitet: 

  • kjerneenheten: 1000 prøver/time
  • ISE: 1800 analyser /time
  • Klinisk kjemimodul c702: 2000 analyser /time
  • Klinisk kjemimodul c502: 600 analyser /time
  • Immunologisk kjemimodul e602: 170 analyser /time



Kvalitetskontrollprogram: Det kjøres interne kontroller på instrumentet hver dag, som settes automatisk inn i et elektronisk kontrollkort. Dersom kontrollen havner utenfor to standardavvik for den bestemte analysen vil disse bli markerte, og bioingeniøren må kjøre kontrollen på nytt. Eventuelt må hele analysen kalibreres.
Prøvesvar som av en eller annen grunn ikke kan godkjennes automatisk, og dermed ikke kan sendes til rekvirent uten å godkjennes manuelt, listes opp i dataprogrammet. Dette kan skyldes verdier utenfor teknisk valideringsgrense, interferenser som har oppstått i prøvematerialet eller årsaker tilknyttet instrumentet. Det er da opp til bioingeniøren å validere prøvene. Prøvesvarene sendes ikke til rekvirent før bioingeniøren har godkjent svaret.


Feilmeldingssystem: Instrumentet sender feilmeldinger til dataprogrammet tilhørende Cobas 8000. Da vil det dukke opp et blinkende symbol til høyre på skjermen. Bioingeniøren kan da trykke på dette symbolet og programmet vil beskrive feilen, og gi en eller flere alternativer til løsning. En kan også få nærmere beskrivelse på feilmeldingen ved å slå opp i instrumentmanualen. 


Analytiske flagg: Dersom det er noe galt med analysene i instrumentet vil det dukke opp varsler. Gule varsler betyr at det må gjøres tiltak for å optimalisere analysebetingelsene, men instrumentet vil fortsette å analysere prøver dersom det ikke utføres tiltak. Ved rød alarm vil instrumentet stoppe opp, og krever øyeblikkelig tilsyn. Alle feilmeldingene er merket med hver sin kode. 


Hjelp-program: Instrumentet har et hjelp-program som beskriver feilmeldinger og alarmer nærmere og tiltak til hva som kan gjøres. Det er kort, konkret og brukervennlig.

  • No labels