You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

Presentasjon av data på skjermen: skrivebordmetaforen

All bruk av datamaskiner forutsetter at relevante data kan presenteres for brukeren på en forståelig måte. Dette kan være som skrift/bilder på en dataskjerm, eller som lyd i form av tale eller musikk.

Felles for alle metoder for presentasjon av data på dataskjerm er at de baserer seg på den såkalte "skrivebord-metaforen". Skjermen fungerer som overflaten på et skrivebord. På skrivebordet  kan man legge inn vinduer som man kan "se gjennom" til de dokumenter som er lagt inn i vinduet. Disse dokumentene kan være tekst, bilder, video, og/eller musikk, som enten hentes inn fra datamaskinens eget arkiv eller fra internett, eller de kan være dokumenter som produseres fra spesielle programmer (app'er).

Du kan ha mange skrivebord, og på hvert skrivebord kan du ha mange vinduer. Venstreklikk på -knappen på oppgavelinjen nederst til venstre på skjermen gir oversikt over hvilke skrivebord du har og hvilke vinduer som er åpne på hvert skrivebord.

Du kan ta kopi av skjermsiden ved å gjøre en såkalt skjermdump.

Etablering av flere vinduer på et skrivebord

Klikk på de tre horisontale prikkene til høyre på den nest øverste linjen på skjermen, som er kommandolinjen til den nettleseren du bruker nå. De to øverste linjene i nedtrekks-menyen  sier 'New window' og 'New InPrivate window'. Dersom du klikker på 'New window' du opp et nytt skjermbilde som erstatter det skjermbildet du nå leser. Vent med å klikke til du har lest denne setningen, som sier at du skal klikke på -knappen  nederst til venstre på oppgavelinjen for å få oversikt over hvilke vinduer du har på skrivebordet ditt. Nå kan du først klikke på 'New window', så på -knappen,  deretter på -knappen nok en gang for å komme tilbake til der du er nå.

Venstreklikk på -knappen gir oversikt over hvilke vinduer du har på skrivebordet ditt. Du ser at du også får se hvilke skrivebord du har.

Av og til kan det være greit å kunne legge to vinduer ved siden av hverandre slik at du samtidig kan lese de to dokumentene som vises i de to vinduene. Ved å plassere skjermpilen over et vindu og høyre-klikke kan du velge om du vil forankre vinduet til venstre eller til høyre på skjermen. Dersom du forankrer det ene vinduet til venstre og det andre til høyre kan du lese i begge samtidig.

Eksempel på vinduer som overlapper hverandre på et skrivebord 

Følgende eksempel viser en skjerm med tre vinduer som viser ett dokument hver. Vinduene ligger oppå hverandre og overlapper hverandre delvis. Underst ligger det SESYFOSS dokumentet du nå leser, som heter 'Presentasjon av data på skjerm'. Over dette ligger hjemmesiden til Seniornett, og over dette igjen ligger hjemmesiden til 'Institutt for datateknikk og informatikk' ved NTNU, som hjelper oss med å drifte SESYFOSS systemet.

På hvert skrivebord kan man ha flere vinduer. Ved å klikke på knappen  nederst til venstre på oppgavelinjen får man oversikt over hvilke skrivebord man har tilgang til, og hvilke vinduer som ligger på hvert skrivebord. De vinduene som vises er vinduer som har vært aktiviserte etter at maskinen ble slått på og fremdeles er aktive.

Man har minst ett skrivebord og minst ett vindu på dette skrivebordet. I ett av vinduene (eventuelt det ene vinduet) ser man det dokumentet som leses nå. Ved å klikke nok en gang på den samme knappen  kommer man tilbake til fullskjerm presentasjon av det vinduet man startet fra.

Dataskjermen begrenser hvor mye man kan vise om gangen. En bruker kan ha flere skrivebord. Generelt gjelder det at man bare kan vise ett skrivebord om gangen. På et skrivebord kan man vise flere vinduer om gangen. Vinduene kan ligge spredt utover som på et vanlig skrivebord, det ene vinduet på siden av/over/under de andre. I hvert vindu kan man vise bare ett dokument om gangen. Det ser derfor ut som at det er dokumenter som legger spredt utover på skrivebordet, mens det i virkeligheten er vinduer.

Dokumenter kan samles i bunker, som kalles faner.  

I et vindu kan man ha tilgang til flere faner, men man kan vise bare ett dokument av gangen. Dette er som på et vanlig skrivebord, der det også ofte ligger dokumenter oppå hverandre i bunker, noen ganger hulter til bulter, men ofte sortert i bunker av liknende dokumenter.

Eksempel på bruk av faner

Vi skal bruke de samme skjermsidene som vi ovenfor brukte til å forklare bruk av vinduer, til å forklare hvordan faner fungerer. Disse skjermsidene er det SESYFOSS dokumentet du nå leser, som heter 'Presentasjon av data på skjerm', det er hjemmesiden til Seniornett, og det er hjemmesiden til 'Institutt for datateknikk og informatikk' ved NTNU. Vi skal etablere en fane for hver av disse skjermsidene. Det er viktig å ha med seg at en fane representerer en bunke dokumenter, og at disse skjermsidene er de eneste dokumentene i de fanene vi oppretter i det følgende.

På den øverste linjen på skjermen står navnene på de dokumentene vi ser i de faner som er etablerte. Når du starter å lese denne siden står det 'Edit- Presentasjon av d'  helt til venstre på den øverste linjen, etterfulgt av et kryss 'x' . Det første er navnet på det dokumentet du leser nå, som er det eneste dokumentet i denne fanen. Høyreklikker du på +-tegnet til høyre oppretter du en ny fane. I denne nye fanen kan du hente inn et nytt dokument. La oss velge hjemmesiden til Seniornett Norge. Skriv inn 'seniornett.no' i feltet  under der det står 'Hvor vil du gå videre?' Trykk på pilen til høyre i dette feltet, og du får inn hjemmesiden til Seniornett Norge. Lag nok en ny fane på samme vis. Skriv inn 'idi.ntnu.no' (istedenfor 'seniornett.no'), høyreklikk på pilen og du får opp hjemmesiden tl 'Institutt for datateknikk og informatikk' ved NTNU. . Du har nå tre faner, der denne siden er det eneste dokumentet i fanen til venstre i øverste linje på denne skjermsiden. 

Eksempel på bruk av faner til å lese aviser

La oss velge forsiden til nettavisen VG. Skriv inn 'vg.no' i feltet  under der det står 'Hvor vil du gå videre?' Trykk på pilen til høyre i dette feltet, og du får inn forsiden til VG-nettavisen. Lag nok en ny fane på samme vis. Skriv inn 'db.no' (istedenfor 'vg.no'), høyreklikk på pilen og du får opp forsiden til nettavisen til Dagbladet. Du har nå tre faner, der denne siden er det øverste dokumentet i fanen til venstre i øverste linje på skjermsiden. 

Etablere nye vinduer

Alle programmer som aktiviseres vises automatisk på skjermen i et eget vindu på det skrivebord aktiviseringen gjøres.

Presentasjon på skjermen av to vinduer samtidig

Det finnes en mulighet til å vise to vinduer samtidig, der de to vinduene viser hvert sitt dokument. Dette gjør det enklere å lage undervisningsopplegg, der man kan lese forklaringer i det ene vinduet om hva som gjøres i det andre vinduet. Vi skal demonstrere dette litt lenger nede på denne siden.

Skjermen har begrenset størrelse. Ulempen er at det nye informasjonsobjektet erstatter det informasjonsobjektet vi klikket fra. Heldigvis finnes det en måte å vise begge informasjonsobjekter på skjermen samtidig, både det nye og det vi kom fra. Vi må da opprette to såkalte «vinduer». De dokumentene vi vil se samtidig må plasseres i hvert sitt vindu, og begge vinduene må gjøres mindre slik at hvert av dem ikke dekker hele skjermen, men kan vises samtidig.

Vi skal demonstrere dette ved å ta utgangspunkt i det informasjonsobjekt (og vindu) du nå befinner deg i. Vi skal nå opprette et nytt vindu der vi skal vise hjemmesiden til Seniornett Norge. Først skal vi gjøre vinduet du befinner deg i, og som vises på skjermen, mindre. Helt øverst til høyre i øverste linje i vinduet finner de tre tegnene « - , dobbel firkant, x ». Venstre-klikking på den dobbelte firkanten gjør vinduet mindre, men viser den samme teksten som før inne i vinduet. Du oppretter et nytt vindu ved først å høyre-klikke på de tre prikkene til høyre på linje nummer to ovenfra i vinduet, dernest å se på den listen av mulige ting å gjøre og velge den øverste muligheten som heter ‘Nytt vindu’.

Og vips: et nytt vindu dukker opp. Du har nå to vinduer med samme innhold. Velg ett av vinduene og hente inn hjemmesiden til Seniornett Norge.

Mer informasjon

 

Data om kunnskapselementet
Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning
Dato
Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
        
  • No labels