You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Når man skal kjøre et Java-program må man først kompilere java-filene til class-filer med såkalt bytecode (les mer om det her), som så kan kjøres. Kompilering og kjøring kan gjøres på kommandolinja med henholdsvis javac- og java-programmene, eller en kan gjøre det vha. en IDE som Eclipse, som automatiserer bruken av javac (eller lignende) og java.

Tradisjonell kjøring av Java-programmer krever at en oppgir en klasse med en såkalt main-metode. Dette er en metode med signaturen public static void main(String[] args) og er det programmet starter når klassen oppgis ved bruk av java-programmet. Men det finnes mange andre måter å kjøre java-kode på, f.eks. så kan en bruke JUnit-rammeverket for å testkjøre koden (se Enhetstesting med JUnit). Det finnes også måter å kjøre java-snutter på, som ikke krever en hel klasse-deklarasjon og main-metode. Under forklares vi ulike varianter for kjøring.

Kompilering og kjøring i Eclipse

Hvis du har satt opp Eclipse rett er det svært enkelt å kjøre programmet ditt, gitt at du har en klasse med en main-metode. Hvis du har åpnet klassen i en java-editor, så kan du trykke på den grønne "play"-knappen på verktøylinja øverst vil Eclipse, for å både kompilere og kjøre klassen. Dette er illustrert under. Kjøring på denne måten vil aktivere et konsoll-panel nederst i Eclipse som tar input til og gir output fra programmet.

Hvis du vil kjøre en klasse (med en main-metode) som ikke er åpen i en editor, så kan du høyreklikke på den og velge Run as > Java application.

Kjøring av Java-snutter

Det kan noen ganger være praktisk å teste ut små Java-snutter uten å måtte lage en hel klasse med en main-metode. Eclipse lar deg lage en såkalt Scrapbook eller jpage-fil

Kompilering og kjøring fra kommandolinje

Enkelte vil si at alle dataingeniører må kunne kjøre et program fra kommandolinja, og hvis du ikke bruker Eclipse (eller et annet IDE) er dette måten å gjøre det på. Du kommer deg derimot fint gjennom TDT4100 uten å se en kommandolinje, så denne tutorialen fra Oracle er frivillig lesing!

 

  • No labels