Bakgrunn: Ved bruk av fuktberegningsverktøy som for eksempel WUFI er kunnskap om inneklima en av de viktigste inputparametrene. I dag benytter vi data for såkalt fukttilskudd (forskjell i vanndampinnhold mellom inne- og uteluft) basert på målinger av temperatur og RF i eksisterende norske boliger (se «Ytterligere informasjon»). Disse målingene inkluderer imidlertid også eldre boliger med til dels mangelfull ventilasjon, noe som gjør at vi mistenker at verdiene for fukttilskudd er relativt høye. Når vi skal gjøre fuktberegninger for vegger og tak i nye velventilerte boliger, med antatt lavere fukttilskudd, antar vi derfor at resultatene blir unødvendig konservative. Det er derfor et sterkt behov for ny kunnskap om inneklimadata i norske boliger.

I det tidligere EBLE-prosjektet ved SINTEF (se «Ytterligere informasjon») ble det gjennomført omfattende inneklimamålinger i 64 passivhusboliger og 10 TEK boliger. Dette målegrunnlaget er ikke tidligere anlaysert med tanke på luftfuktighet og fukttilskudd, og det er derfor stort potensiale for å analysere dette nærmere i en masteroppgave.

Kort beskriving av oppgåva: Oppgaven vil bli utført i samarbeid med forskingsprosjektet Verktøykasse for klimatilpasset bustad med Norgeshus, SINTEF og NTNU. Prosjektoppgaven vil fungere som et forprosjekt og innledning til masteroppgaven, med fokus på å bli kjent med problemstillingen og det analysegrunnlaget frå EBLE-prosjektet. I masteroppgaven kan det vurderes å utvide oppgaven til også å inkludere egne målinger med utplassering av mini-loggere i boliger eller andre bygningstyper, avhengig av kva som eventuelt mangler i EBLE-prosjektet og interessene til studenten.

Talet på studentar på oppgåva: 1
Kontaktperson ved IBM: Tore Kvande tore.kvande@ntnu.no og Stig Geving, SINTEF stig.geving@sintef.no

Ytterligere informasjon:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1744259111423084

https://www.sintefbok.no/book/index/1126/evaluering_av_boliger_med_lavt_energibehov_eble_samlerapport)

  • No labels