You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

 Siste oppdatering 19.oktober, 2016

Prosjekthistorikken dekker perioden høst 2015-2016

Utgangspunktet for SESYFOSS prosjektet er at mange av de samme spørsmålene stilles fra IKT nybegynnere. Dette oppleves spesielt under veiledning av den delen av seniorbefolkningen som først i godt voksen alder har fått nærkontakt med IKT, og som i økende grad blir avhengig av å skaffe seg relevante kunnskaper om IK for å kunne fungere tilfredsstillende i vårt digitale informasjonssamfunn. For å effektivisere kunnskapsformidlingen, fra de som kan litt til de som ikke kan fullt så mye, syntes det derfor som en god ide å samle gode svar på ofte stilte IKT-spørsmål og gjøre disse tilgjengelige i et hensiktsmessig system som kan gjøres tilgjengelig på internett.

Fase 1: høsten 2015

Etter initiativ fra Seniornett Trondheim ble høsten 2015 en studentgruppe ved Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap ved NTNU gitt i oppgave å utarbeide et forslag til system for administrasjon av Ofte Spurte Spørsmål (OSS) slik disse er erfart gjennom dataveiledning av seniorer utført av lokalavdelinger av Seniornett Norge. Hensikten fra Seniornett Trondheim var å få analysert mulighetene for å skalere opp effekten av dataveiledningen til å rekke mange flere seniorer enn de som Seniornett Norges veiledere («nettravner») kan nå ved direkte ansikt-til-ansikt kontakt.

Studentgruppen har den 18.11.2015 levert sin rapport som

  • beskriver hvordan prosjektet er utført,
  • beskriver systemkonseptet, og
  • beskriver koden til en kjørende prototype av systemet

Rapporten var et konseptstudie. Det måtte mer arbeid til for at prototypen skulle kunne brukes til selv en begrenset utprøving.

Fase 2: våren 2016

Arbeidet med videreutvikling av studentprototypen startet medio januar 2016. En av studentene fra den opprinnelige arbeidsgruppen, Sigbjørn Kjensmo, tok på seg å videreutvikle prototypen så langt at den kunne brukes til å understøtte en kunnskapsbase stor nok til å kunne få fram en demonstrator. Arbeidet ble økonomisk støttet av Seniornett Norge. Prototypen ble kjørbar i mars, og hadde begrenset funksjonalitet i forhold til det som var foreslått i Fase 1, høsten 2015. En meget begrenset kunnskapsbse ble utviklet i perioden april-juni, i hovedsak av Svein Erik Lind og Arne Sølvberg fra Seniornett Trondheim. I tillegg til svar på et begrenset utvalg av Ofte Stilte spørsmål ble det lage utkast til et selv-lærings-kurs for IKT-begynnere. 

I slutten av Fase 2 ble det gjort en intern evaluering av arbeidet så langt. Det ble konkludert med at det ikke ville være mulig å skaffe finansiering til å utvikle en proprietær systemplattform for videre utvikling av SESYFOSS. Videreføring av SESYFOSS prosjektet forutsatte at man fikk tilgang til en allment tilgjengelig systemplattform som kunne understøtte kunnskapsbasen. Et tilleggskrav er at det ikke vil koste noe for prosjektet å bruke plattformen.

Det siste er vanskelig. Til tross for all politisk retorikk om viktigheten av å trekke med seniorbefolkningen inn i informasjonssamfunnet, synes det som politikken stopper med retorikken. Skal man gjøre mer enn å prate, og gå over til å lage noe som koster penger, så stopper det opp. Men positiv politisk retorikk er jo bedre enn negativ politisk retorikk, så vi får spytte og håpe på vanens makt, at skal man få til noe så må man basere seg på frivillighet.

Fase 3: høsten 2016

Etter sommerferien undersøkte vi flere mulige plattformer. Vi har i oktober landet på å bruke et system som heter Confluence og som brukes av NTNU. Vi har fått lov av NTNU til å bruke dette til videreutvikling av SESYFOSS. Vi tar sikte på å få fram en demonstrator med full funksjonalitet i Fase 3, som startet primo oktober og som planlegges å vare mesteparten av 2017, for at det skal kunne lages nok innhold i SESYFOSS Kunnskapsbase.

 

Data om kunnskapselementet
Forfatter
Problem
formulering
Dato
Forfatter
Problem
løsning
Dato
Kontrollert
av
Godkjent
dato
Revidert
av
Revisjons
dato
        
  • No labels