You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Beskrivelse av verktøyet

Multi nettoppgaver 5. -7. trinn er knyttet til matematikklæreverket Multi som er utgitt av Gyldendal.  Multi nettoppgaver 5.-7. trinn er en gratis online versjon av den mer avanserte Multi Smart Øving der mye mer oppfølging tilbys i form av automatisk nivåstyring direkte til elevene, og detaljert oppfølging av hver enkelt elev i større grupper for lærer. Oppgavene for 5.-7. trinn er tett koblet mot lærebøkene og har til hensikt å gi mengdetrening innenfor de forskjellige emnene i lærebøkene.

Matematikktemaene fra de tre trinnene er for:

  • 5. trinn: Hele tall, Statistikk, Desimaltall, Geometri, Måling, Multiplikasjon og divisjon, Brøk, Mønster

  • 6.trinn: Tall og regning, Sannsynlighet, Desimaltall, Geometri, Måling, Brøk, Multiplikasjon og divisjon, Lokalisering og forholdsregning

  • 7-trinn: Tall og regning, Statistikk og sannsynlighet, Multiplikasjon og divisjon, Geometri, Måling, Brøk og prosent, Algebra og mønster, Regning

Disse temaene er i stor grad koblet til de fire hovedområdene for kompetansemålene i kunnskapsløftet (LK-06): Tall og algebra, geometri, måling og statistikk og sannsynlighet.

 

Muligheter og begrensninger

Nettsiden til Multi er utformet slik at elevene lett kommer i gang, den er selvinstruerende. Ved å være tett knyttet til læreboken Multi kan eleven enkelt kjenne seg igjen og navigere til riktig tema og velge nivået han vil jobbe med.

Oppgavene er differensierte på tre nivåer til hvert tema fra læreboka, og har stor variasjon; innskriving av tall i ruter, trekke opp streker, klikke på et svar, eller spill med regning. Ved slik mangfold i variasjon og nivå vil elevene oppmuntres til å gjøre flere oppgaver, de ønsker å lære mer og blir engasjert. Det er ikke lagt inn begrensninger i hvor mange oppgaver eller hvor mange forsøk elevene kan gjøre, heller ikke hvilket nivå eller trinn de kan velge.  

Elevene blir ofte presentert med 10 oppgaver i temaet de velger. Oppgavene er ikke de samme fra gang til gang, og elevene kan dermed øve flere ganger dersom de ikke er fornøyd med antall smileys. Til hver oppgave avhengig om den er løst riktig på første forsøk, om eleven trengte hjelp, eller om eleven hoppet over oppgaven, gis det tilsvarende blid, middels, eller sur smiley.

Nedenfor er et eksempel på tilbakemelding ved feil svar på en oppgave tilpasset nivå 2 for 7.trinnselever. Ved å bruke de aktuelle begrepene og gjenta forholdet mellom de, gis det et forslag til hvordan eleven kan løse oppgaven riktig  “Husk at diameteren er dobbelt så lang som radiusen!

Når alle 10 oppgavene er unnagjort vises et resultat med forslag om hva eleven kan gjøre videre. Nedenfor er et eksempel på tilbakemelding i form av ros når eleven er klar for neste nivå. Eleven har her fullført første sett av oppgaver på nivå 2, men kan likevel velge fritt hvilket nivå han vil fortsette på.

 


Læringssyn

Multi nettoppgaver 5.-7. trinn styrker grunnleggende ferdigheter og faktakunnskaper ved hjelp av mengdetrening, variasjon og differensiering, samtidig som oppgavene er innenfor kjente rammer for elevene. Disse egenskapene kan bidra til økt motivasjon. Elever med forskjellige kunnskapsnivå i matematikk kan ha nytte av oppgavene som et tillegg til andre undervisningsformer. Hver oppgave har en unik nettadresse som kan brukes for eksempel i felles gjennomgang eller på lekseplan.

Nettsiden gir derimot lite rom for utforskning, eksperimentering, og elevene har i liten grad mulighet til å bruke egne tilnærminger for å løse oppgaver. Det kan derfor være en fordel at elevene jobber med oppgavene i etterkant av undervisningssituasjoner der nettopp eksperimentering har vært sentralt. Kaput (1992) påpeker at det er viktig at elevene ikke tar i bruk de digitale verktøyene før de har jobbet og fått en forståelse for de matematiske sammenhengene i det som skal læres.

Her er et eksempel fra divisjon på nivå 2 på 7.trinn. Elevene må følge instruksjonene og løse oppgaven som Multi har lagt opp til. Det gir lite rom for egen tilnærming for løsning av oppgaven. I tillegg gis det en forklaring som kan være vanskelig for flere elever å forstå, og det gis ingen eksempler på hvordan eleven kan jobbe med oppgaven.





Noen kommentarer og synspunkter fra 7.trinnselever

Flere elever syns Multi nettoppgaver er et greit alternativ til å jobbe med arbeidsoppgaver i boka, og det kan være et fint alternativ som en del av stasjonsundervisning. Nedenfor er det noen synspunkter fra fire 7.trinnselever om hvordan de syns Multi nettoppgaver fungerer som en del av undervisningen.

  • Oppgavene har variert vanskelighetsgrad hvis du er helt grei i matematikk. Oppgavene er godt delt inn i kapitler og vanskelighetsgrad. Det som også er bra er at noen av oppgavene er satt opp som spill, slik at det er gøy. Samtidig er det også lærerikt og man må bruke hodet. Mange av oppgavene er med å lage matematikk morsomt. Eks: Her skal man skyte endene med riktig svar.


  • Noen av oppgaven går bare gjennom det samme så det blir lett hvis du kan gjøre en oppgave. Det er kjedelig å gjøre nesten samme oppgave mange ganger.

  • BRA: Morsomme oppgaver. Spill der man lærer noe og ikke bare sitter og leser og regner. Det er noen morsomme oppgaver og ikke bare sånne leseoppgaver og mye regning.

  • FORBEDRINGER: Dårlig forklaring på mange av oppgavene. Sånn at man må spørre lærer om hjelp eller trykke på “hjelp-knappen”. Selv om ikke det er en god forklaring der heller, for vi forsto ikke hva vi skulle gjøre etter å ha lest forklaringen heller. Vi synes det bør være bedre forklart i selve oppgaven. Det var noen oppgaver vi ikke skjønte fordi det ikke var god nok forklaringer på hva man skulle gjøre, her er en av de:



Multi Nettoppgaver 5-7s etterkommer med LK20

Dette er en kommentar som er tilført etter at analysen er gjort, siden læreplanen Kunnskapsløftet er på vei ut og nye læreplaner, ofte omtalt som fagfornyelsen, er på vei inn:

Vi vil vie et lite avsnitt til å se på Multi Nettoppgaver 5-7s etterkommere i forbindelse med innføringen av fagfornyelsen . I følge Gyldendals` egne nettsider, vil de komme med nye nettressurser, hvor det som vi i dag kjenner som Multi Nettoppgaver 5-7, vil erstattes med “Multi Smart Øving”. Dette vil vi finne i  Skolestudio, Gyldendals nye digitale læringsmiljø sammen med andre digitale komponenter som hører til læreverket Multi. (Gyldendal 1, 2020). Multi Smart Øving vil være et adaptivt produkt, dvs at Smart Øving vil tilpasse og justere vanskelighetsgraden på oppgavene til elevene basert på hvordan de løser oppgaver underveis. Vi må  vente til 2022 før Smart Øving er på plass for alle trinnene, mens for de laveste trinnene skal dette være klart høsten 2020. (Gyldendal 2, 2020) 

Noe av hensikten med fagfornyelsen er dybdelæring, som handler om å lære noe så godt at man forstår sammenhenger og kan bruke det man har lært i nye situasjoner  (Utdanningsdirektoratet, 2020). Som det kommer frem av analysen gitt over, kan det virke som om Multi Nettoppgaver 5-7 brukt alene gir lite rom for utforskning, eksperimentering og elevene får liten mulighet til å bruke egne tilnærminger for å løse oppgaver. Men som en av forfatterene av nye Multi sier, så vil også dybdeforståelse kreve øving (Gyldendal 1, 2020). Vi ser ingenting i veien for at elevene kan bade litt i alle de ulike representsjoneformene Multi nettoppgaver 5.7 har på f.eks. brøk mens vi venter på fornyelsen. Og en av de store fordelene med de “gamle” Multi Nettoppgaver, er at de er tilgjengelige for alle.  Takk, Multi/Gyldendal!


Referanser

Kaput, J. J. (1992). Technology and mathematics education. In D. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning (pp. 515-556). New York: Macmillan Publishing Company.

Multi nettoppgaver, hentet 16.03.18 fra http://podium.gyldendal.no/multi-nettoppgaver/

  • No labels