Point-of-Care (POC) er en av flere betegnelser for begrepet pasientnær analyse, og defineres som: prøvetaking og biomedisinske laboratorieundersøkelser som utføres nær pasienten gjennom tverrfaglig samhandling(2).
Dette vil si at analysering av pasientprøver har på grunn av den teknologiske og medisinske utviklingen blitt både enklere og mer effektivt. Grunntanken bak POC er at instrument og metoder skal være relativt enkle og ha høy grad av brukervennlighet.

På grunn av økende krav til effektiv pasientbehandling og raske analysesvar, har tilgjengeligheten på nye instrumenter som kvalitetssikrer økt. Dette har ført til at POC kan utføres både ved og utenfor sykehus, der utenfor sykehus innebærer legekontor, institusjoner, ambulansetjeneste og selvtesting.

De forskjellige POC maskinene kan deles inn i fire grupper In vitroIn vivo, ex vivo og "minimal invasive". Videre kan de deles inn i hvilket medium prøvematerialet blir avsatt på/i.(3s 191)
Stick: enkel plastremse der reagenset er avsatt, festet og tørket,
AvansertStick: Fler reagenser i forskjellige lag avsatt, det girmuligheten for å sjekke konsentrasjoner av flere ting
Kassett: en plast kassett med muligheten for mange ulike sensorer og reagenser.

Noen av de vanligste testene som utføres ved legekontor og institusjoner er blant annet:
  • HbA1c, urinstix, CRP, EKG, Hb og Pt-INR.

Blant selvtesting er de mest kjente:
  • Temperaturmåling, graviditetstest, klamydiatest, blodtrykk og måling av blodsukker (glukose).

Som ved alle analysemetoder har POC både fordeler og ulemper:

Fordeler ved POC er at det er økonomisk, effektivt og tidsbesparende, som kan bety kortere innleggelsestid, færre konsultasjoner og redusert antall komplikasjoner(1). På grunn av effektiviteten til analysemetoden kan flere pasientprøver analyseres på kortere tid, - dette fører til oftere bruk av ferskt prøvemateriale.

Ulempen med POC er først og fremst det å sikre god nok kvalitet på analysene.
Ved selvtesting kan det oppstå problemer med å forstå hvordan prøvene skal tas, samt hvordan prøvematerialet skal behandles. Dersom dette gjøres feil kan det ha innvirkning på prøveresultatet.
I laboratoriet kommer også et spørsmål om hvor ofte man skal kjøre en kontroll; ved hver analyse,ved skifte av personell, nyt LOT nummer eller ved ny kalibrering. (3s 198)


Noe som kan sees på som både en fordel og en ulempe er at POC gjør at flere ufaglærte kan utføre analysene. Fordelen ved dette er effektivitet, raskt analysesvar. Ulempen derimot kan være lite kjennskap til de mekanismer som ligger bak en slik analyse, mengelfull forståelse av avfallshåndtering, kvalitetskontroll, prøvematerialeog forståelsen av selve prøvesvaret.(3)
For å minimere disse ulempene blir det viktig at pakningsvedlegg, manualer og eventuell opplæring inneholder i klartekst hvordan apparatet og dets medium skal brukes oppbevares, vedlikeholdes og kontrolleres(3s.198)





Referanser:

1. Burtis, Carl A, Ashwood, Edward R, Bruns, David E. (2008)

3. “Tietz- Fundamentals of Clinical chemistry”(kap. 12)

Saunders Elsevier, St. Lois, Missouri

2. NITO, Bioingeniørfagelig institutt: “Pasientnær analysering” (2008) Lastet ned: 21.09.11 fra: http://www.nito.no/dm/public/172216.PDF
  • No labels