You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 23 Next »

I høst møtes vi hver andre uke, og veksler da mellom onsdag og torsdag, i håp om å nå flest mulig.

Onsdager møtes vi kl 08:30 på Beddingen 1 (C413), og torsdager kl 08:30 i auditoriet Åse.

Planlagt

DatoTemaInnleder
Tors 14/11 (Åse)

"JazzQuiz - Korleis møta kvar student der han er i eit auditorium med 100 til stades?"

JazzQuiz er eit verkty utvikla ved IIR over dei siste 3-4 åra. Quiz vert brukt til likt og ulikt i undervisinga. JazzQuiz fokuserer på å bruka quizzen til diskusjon, der spørsmål ikkje treng vera planlagde på førehand, og læraren kan stilla spørsmål spontant med utgangspunkt i dialogen. Me skal visa fram verktyet og drøfta den pedagogiske filosofien som ligg til grunn.

Hans Georg Schaatun (IE/IIR)
Ons 27/11Ledig - enn så lenge (wink)
Tors 12/12Ledig - enn så lenge (wink)


Avholdt

Dato

Tema/Innlegg

Innleder

Fremmøtte

2019-10-30

"Hvordan gjennomføre god undervisning når antall studenter plutselig dobbles"

Paula skal undervise et språk-emne (Business English) i neste semester for et større antal studenter enn hun har gjort tidligere, og ønsker å diskutere en del problemstillinger rundt dette temaet. Som Paula selv skriver:

"I am looking for different perspectives on how I can maintain the quality and importance (in the students’ eyes) of Business English using half the number of teachers (e.g. one rather than two!) We have no extra resources to do this, so no replacement teachers. I/we will show what we do at the moment and what the course comprises (aims, methods etc). I am therefore looking for ideas of how to do the same on half the human resources. I think the interdisciplinary nature of this forum makes the collective creative!"

Innledning

Emne: AS201414 - Business English

De fleste studentene er på nivå B1/B2 i engelsk (ref the European standard for language, https://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/cefr/)

Det er 84 studenter i emnet. Det er ikke obligatorisk oppmøte i emnet, men emnet har obligatoriske innleveringer/øvinger. Mange av studentene mener de er gode i engelsk.

Paula deler emnet med en kollega. De har hver 4 timer pr uke. Det er potensielt 40 studenter i hver gruppe. Vanligvis møter ca 20. Studentene forventer å gjennomføre 4 timer undervisning og 8 timer eget arbeid pr uke.

Nå skal Paula's kollega ut av emnet, så Paula må overta hele emnet. Det vil si at hun nå går fra ca 40 til over 80 studenter, noe som er utfordrende i dette språk-emnet.

Emnet er svært student-aktivt, der studentene jobber med cases som skal analyseres språklig. Undervisningsmaterialet er utformet slik at de kan følge dette mye på egen hånd, men ikke helt.

For å få til diskusjoner mellom studentene, har Paula prøvd diskusjonsforum i BB, men dette har ikke vært vellykket. Vanskelig å få studentene til å engasjere seg.

Diskusjon

Så utfordringen nå er altså at Paula er aleine med over 80 studenter. Hvordan håndtere dette?

  • Kan læringsassistenter være en løsning? I Business English dette er svært vanskelig, siden det er svært få 2. og 3. års studenter som holder høyt nok nivå til å kunne fungere som gode læringsassistenter i dette emnet.
  • Hovedutfordringen er at Paula ikke har tid til å undervise dobbelt. Hun underviser også Expert in Teams. Så undervisningen må legges om. Siden emnet undervises hovedsakelig ved at studentene jobber i grupper, og Paula går rundt og veileder, er det store antallet studenter en utfordring. Et mulig alternativ er å bruke peer-review?
  • Paula benytter både online-classes og "fysiske" klasser. Hva er erfaringene? Paula har tidligere jobbet mye med online kurs, så dette emnet er mye basert på erfaringer fra det emnet. Tilbakemeldingene fra studentene viste ingen klare meldinger i den ene eller andre retningen.
  • Paula har også vurdert å bruke BB Colaborate. Hun brukte dette mye i England. Om ikke annet for å introdusere fleksibilitet i undervisningen.
  • Forslag fra TL-gruppa: Kan det være nyttig å være "strengere" ? Stille støre krav?

Oppsummert:

  • Mulig økt bruk av Peer Review kan hjelpe til å avlaste Paula noe, men da må studentene få god opplæring i å gjennomføre Peer-review.
  • Kan også muligens dele opp de 4 timene med undervisning ved å dele gruppa i 2, og bruke 2 timer på hver gruppe med direkte veiledning, og 2 timer der studentene gjennomfører diskusjoner el.l. studentaktive læringsformer i klasserommet.
Paula Rice (IFF)9
2019-10-17

"Bruk av Rubrics og i underveis vurdering (formative vurdering) i Black Board"

Robin har utviklet et øvingsopplegg i ett av sine emner der han har tatt i bruk Rubricks i BB. Dette i kombinasjon med at han lar studentene vurdere både hverandre og, gjennomføre en selv-refleksjon rundt oppnådd score pr rubrick, kan se ut å ha medført en økt bevissthet til egen læring blant studentene.

Rubricks (eller vurderingsmatrise på norsk).

Studentene (i valgemne 3. klasse) har fått utlevert vurderingskriteriene (rubricks) på forhånd, i et PDF-dokument, slik at de vet hva de vil bli vurdert for.

Utfordring: Hva om du har kun besvart noen få oppgaver, men de få studenten har løst er forklart svært godt, og presentasjonen er svært god...da blir sluttresultatet ikke representativt. M.a.o. må se alternativene i vurderingsmatrisa opp mot hverandre.

Her har Robin lagt inn en kolonne som ikke inngår i vurderingen (Goal), men som han bruker til å beskrive vurderingskriteriet, siden Blackboard ikke har støtte for å legge til en tekstlig beskrivelse pr. rubrick...

I Blackboard er det mulig å legge til flere Rubricks til en besvarelse, MEN BB krever at du velger en av de som poeng-givende. Robin regner i disse tilfellene ut en gjennomsnitt manuelt, og overstyrer poengsum til studenten.

Selv-vurdering/Self assessment:

Bruk av vurderingsmatrise som vist over, fungerer bra når du har få studenter (15-20). For større grupper blir arbeidsmengden betydelig. Robin har derfor innført selv-vurdering som en alternativ vurderingsform. Har prøvd "self-sassesment" i BB, men dette viste seg unødvendig komplisert og begrensende. Har istedenfor laget et regneark (Excel el.l.), som studenten benytter. Studenten har da et detaljert løsningsforslag sammen med vurderingsmatrisa. Robin gir så tilbakemelding på selv-vurderingen, og samtidig får han en grei oversikt over hvor studentene sliter. Disse temaene tas så opp i et 2-timers oppsummeringsmøte med studentene.

Diskusjon:

Bruk av vurderingsmatrise kan resultere i at emnet og vurderingen blir veldig instrumentell. Hans Georg benytter en selv-vurdering av typen: Hva fikk du til bra, hva fikk du mindre bra til, og hvordan ser du for deg veien fremover.


Robin Trulssen Bye (IE/IIR)6
2019-10-02

"Prosjektbasert undervisning i programvareutvikling med bruk av "ekte" kunder/oppdragsgivere."

Girts har de siste 2 årene undervist i emnet Systemutvikling på dataingeniørstudiet her i Ålesund. I dette emnet er fokus å lære studentene hvordan man jobber i typiske SW-prosjekter. Girts har i dette emnet fått til et samarbeid med eksterne "kunder" for at studentene våre skal få en mer ekte opplevelse av å gjennomføre et SW-prosjekt, og å måtte forholde seg til kunder som ikke er "tekniske". Kundene har blant andre vært skole-elever ved Ålesund internasjonale skole samt kollegaer og bedrifter (lokale og internasjonale). Han har også benyttet representer fra lokalt næringsliv som mentorer.

Emnestørrelse: 36 studenter. 10 stp. Gruppestørrelse: 3-4 studenter pr gruppe

I 2018 lot han elever ved Ålesund Internasjonale skole være oppdragsgivere/kunder. Tema: Spill. Utviklet hovedsakelig i verktøyet Unity3D (https://unity.com/).

I 2019 var kundene ansatte ved NTNU og ansatte i lokalt og internasjonalt (Latvia) næringsliv, og oppgavene mer "business" rettet: Regnskapssystem for enkeltmannsforetak, sikkerhetsspill, infotainment system, inventaroversikt m.m. Benyttet Jung Personality Types for å danne grupper.

Planlegger nå 2020. Vurderer hvilken vinkling han skal velge. Konklusjon fra opplegg til nå: Eksterne kunder er motivasjon, spill er motiverende, karaktersetting er vanskelig (gruppeoppgave, free-riders).

Diskusjon/spørsmål:

Å bruke næringslivet er positivt. Bygger opp under vår profil her i Ålesund. Bidrar til tettere relasjoner mot næringslivet.

Utfordring med nærigslivskunder: Må ha en plan B. Ottar har praktisert tilsvarende i sine emner. Noen ganger kan en bedrift plutselig dra prosjektet i en annen retning. Det kan være oppdragsgivere som ikke klarer å følge opp sin del (har plutselig ikke tid til å møte studentene).

Hva er læringsmålet i denne type emner? Læringsmålene er å for studentene å få kjennskap til typiske aktiviteter og metoder som benyttes i utviklingsprosjekter for programvare.

Hvor mye ressurser går med til vurdering? Har testet peer-review, men fungerte ikke så bra i dette emnet. De som skal utføre peer-review må ha klare instrukser/opplæring.

Hvordan vurderes studentene? Underveis? Bare sluttvurdering? Hadde to deler: en gruppevis del og en individuell del, med ulike komponenter. F.eks. ukentlige rapporter (ala "standup" i SCRUM). Kunne da følge aktiviteten til hver student. På slutten: individuell refleksjonsnotat. Endelig vurdering var først basert på gruppe, så justert individuelt med +/- 1 karakter. Dette var nok litt for lite variasjon.

Mener metoden fungerer greit for klasser i størrelsesordnen 30-50. Har man store grupper (200+) må man ha betydlig flere ressurser.

Arnt har god erfaring med kombinasjonen Jungs typer og "Team Compass", et verktøy som bl.a. basert på Jung, foreslår sammenstilling av grupper. Ikke perfekt, men gir god støtte. (http://develosofi.ciiconsult.org/?page_id=655)

Hvordan lærer studentene? Ref Index of learning styles - Felder & Soloman

Girts Strazdins (IE/IIR)7

2019-09-19

Hans Georg måte utsette sin presentasjon til senere.

Tok tema på sparket: Kari Anne Flem Røren benyttet anledningen til å informere om Webinarfestivalen (sjekk YourTube, søk på «Webinarfestivalen 2018» https://www.youtube.com/watch?v=zngjRT6j9HE&list=PLyczo9mHqK7G7wO6rSqxCjuxw3PYNV49f)

Ble arrangert første gang 6. og 7. november 2018.

Sjekk opp spesielt innlegg #15 av Nina Ronæs (https://www.youtube.com/watch?v=ySveC9SKixs&list=PLyczo9mHqK7G7wO6rSqxCjuxw3PYNV49f&index=16)

Sjekk også: https://www.ntnu.no/webinarfestivalen

 

Læringsfestivalen 2020 i mai

Webinarfestivalen i 2020 i januar (og igjen i november) 

Diskusjonstema:

Hva synes vi om videoforelesninger? Opptak/streamin av forelesninger? Dette med utgangspunkt i en debatt som nå går i Akademia etter at NHH besluttet å kutte bruk av opptak av forelesningene i høst. (https://panorama.himolde.no/2019/08/30/fornuft-og-folelser-2/)

Dette bragte oss inn på skillet mellom taus og proposisjonell kunnskap. Hans Georg Schaathun gikk gjennom en del av begrepshistorien, hentet fra en artikkel som han skal presentere ved UDIT 2019 i Narvik i november:


8

2019-09-04

Lars Hansson: "Kan bruk av moderne teknologi som iPad med penn erstatte/være et supplement til tavle/whiteboard?"

Lars har i høst tatt i bruk iPad med penn som erstatning for tavle og whiteboard i forelesningene i sine emner, og vil dele av sine erfaringer så langt.

Teknologi: Apple iPad pro, AppleTV + Appen Adobe Draw

Gode diskusjoner rundt tema undervisning som tradisjonelt har krevd tavle (kritt eller whiteboard). Hvordan, og ikke minst hvorfor digitalisere?

Lars Hansson (IV/IHB)

7

  • No labels