Oppgave nr: BRANN14

Bakgrunn

Batterier brukes i økende grad i mange sektorer, inkludert stasjonær lagring for både private bygninger (f.eks. boliger, hoteller og kontorbygg) og offentlige bygninger (f.eks. skoler og sykehus). De er også integrert i strømnettet for stabilisering og frekvensregulering. Med implementeringen av store batterisystemer for stasjonær lagring kommer et helt nytt sett med tekniske og sikkerhetsmessige hensyn som må vurderes. Foreløpig er det få eller ingen av de eksisterende forskriftene som beskriver kravene til et batterirom i en bygning. Det er også betydelige kunnskapshull i løsninger for utforming av bygg med tanke på å håndtere batteribranner. En batteribrann utvikler seg annerledes enn en brann forårsaket av andre kilder, kan være eksplosiv og frigjør giftige gasser som utvikler seg under en termisk hendelse.


Kort beskrivelse av oppgaven:

Denne masteroppgaven tar sikte på å vurdere ulike aspekter ved implementering av store batterisystemer i bygninger, herunder krav til batterirom og risikovurderinger knyttet til bruk, lagring og håndtering av batteriet.

Masteroppgavearbeidet vil omfatte en kartlegging av norske bygninger med BESS, inkludert informasjonsinnhenting om design av batterirom, tekniske systemer, brannsikkerhetskonsepter og risikovurderinger. Funnene vil inngå i en risiko- og sikkerhetsvurdering av de ulike BESS-teknologiene.

Oppgaven vil koples til det pågående forskningsprosjektet SafeBESS, og utføres i samarbeid med SINTEF, RISE, NTNU og 13 private og offentlige virksomheter.


Kontaktperson ved IBM: Anne Steen-Hansen anne.steen-hansen@ntnu.no  


Ekstern samarbeidspartner: SINTEF og RISE Fire Research

  • No labels