You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Fotometri er måling av lys ([1] s.64).

Fotometri brukes i kjemien til mengdebestemmelse av stoffer basert på deres absorpsjon av synlig og ultrafiolett lys. En måler lysintensiteten eller mengden lys fra en lyskilde som treffer en overflate. Et fotometer uttrykker absorpsjonen som forskjellen i intensiteten til lyset før og etter det har passert gjennom prøven. For å bestemme konsentrasjon av et stoff med et fotometer benytter man seg av fargede løsninger med økende fortynning.

Det bakenforliggende prinsippet er basert på Beers lov som sier at mengden lys absorbert av et stoff oppløst i en ikke-absorberende løsning, er direkte proporsjonal med konsentrasjonen til stoffet og lengden på lysveien i cm. Et fotometer måler lysintensiteten uten å ta hensyn til bølgelengden, mens man måler lysintensiteten ved utvalgte bølgelengder innen Spektrofotometri ([2] s. 129)
 

Fotometer
Lyskilden i fotometeret, som ofte er en xenon-, deterium-, kvikksølv- eller quarts-halogenlampe, sender ut lys som treffer en Monokromator. Ved bruk av prisme- eller gittermonokromator splittes lyset i forskjellige retninger avhengig av bølgelengden. Lyset med den ønskede bølgelengden går gjennom en kyvette som inneholder et substrat/en prøveløsning og videre igjennom et filter som fjerner strølys, før det til slutt treffer detektoren. Fotometeret måler intensiteten på lyset som blir absorbert av prøveløsningen/det lyset som transmittert gjennom prøveløsningen for så å gjøre den målte energien i detektoren om til en lesbar størrelse på fotometerets skjerm eller eventuelt tilhørende pc. Det lyset som slipper gjennom prøveløsningen i kyvetta, kalles transmisjonslys, mens det lyset som blir tatt opp i løsningen (absorbert) kalles absorbans.


Alle stoffer har sin egen Absorbtivitetskonstant (bokstaven 'a' i Beers lov) som bestemmer hvilke bølgelengder stoffet vil leses av ved, og denne bølgelengden måles i nm (nanometer).
 


Absorbansspekter.png
Figur 1: Viser lysspekteret, og de bølgelengdene der de forskjellige typene av lys befinner seg.



Tabell 1: viser fargene i det synlige spekteret, med bølgelengde- og frekvensintervall

FargeBølgelengdeintervallFrekvensintervall
Rød~ 625-740 nm~ 480-405 THz
Oransje~ 590-625 nm~ 510-480 THz
Gul~ 565-590 nm~ 530-510 THz
Grønn~ 500-565 nm~ 600-530 THz
Turkis~ 485-500 nm~ 620-600 THz
Blå~ 440-485 nm~ 680-620 THz
Fiolett~ 380-440 nm~ 790-680 THz


Refleksjonsfotometri blir brukt ved tørrkjemimålinger. I disse målingene måler en lyset som blir reflektert av en reaksjonsblanding. Lyset reflektert fra prøven blir sammenlignet med intensiteten av lys fra en referanseoverflate. Da forholdet mellom konsentrasjon og refleksjon av analytten ikke er lineært, brukes Kubelka-Munk ligningen eller Clapper-Wiliams transformasjonen for å konventere dataene til ett lineært format. ([1] s 71)Direkte fotometri: Kan brukes for å måle proteinkonsentrasjonen i biologiske prøver. Dette gjøres ved å måle absorbans ved 200- 225 nm og 270- 290 nm, i UV-spekteret ([1] s313).

 





Referanser

Bøker:

[1] Burtis, Ashwood, Bruns: Tietz, Fundamentals of Clinical Chemistry, 6'th edition, Saunders elsevier.
[2] Turgeon, Mary Louise: Linné & Ringsrud's, Clinical Laboratory Science The Basics and Routine Techniques, 5'th edition, Mosby Elsevier, 2007.

Internett:

Figur 1: http://www.insatech.com/article/UV%20absorption. Hentet 24.09.2014.
Tabell 1: Wikipedia hentet: 28.09.2011

  • No labels