Bakgrunn: Vi opplever stor interesse fra næringen om å bygge kompakte tretak med fuktadaptiv dampsperre (også kalt smart dampsperre). I SINTEF og NTNU har vi jobbet med konstruksjonstypen i mer enn 10 år gjennom laboratorieforsøk, feltforsøk og beregninger. For fem år siden ble det publisert retningslinjer for Teknisk Godkjenning for kompakte tretak (elementer) med fuktadaptiv dampsperre, som ble revidert tidligere i år. Retningslinjene inneholder imidlertid en del begrensinger, f.eks. at de ikke åpner for plassbygging, bruk av f.eks. tretremmer eller solceller oppå taket/terrassen, fallisolasjon mm. I tillegg er det begrensinger knyttet til f.eks. materialegenskapene for den fuktadaptive dampsperren og underliggende våtrom. Flere av disse begrensingene har gjort at konstruksjonstypen ennå ikke er tatt inn i Byggforskserien.

Vi har tilgang til pilotprosjekter med tak av denne konstruksjonstypen spredt i hele Norge. Disse er instrumentert med sensorer og datalogging for å overvåke fuktforholdene i takene. Pilotprosjektene viser stort sett lovende resultater, men siden de har sine begrensninger (f.eks. lavt byggfuktnivå, små tak med mulighet for sideveis uttørking, få tak med tremmegolv og fallisolasjon) vet vi fremdeles for lite om de overnevnte begrensningene. I prosjektet vil det derfor etableres nye pilotprosjekter hvor disse problemstillingene blir undersøkt.

Prinsippiell virkemåte for kompakt tak med fuktadaptiv dampsperre
 

Kort beskrivelse av oppgaven: Oppgaven vil bli utført i nært samarbeid med SINTEF Community, som gjennomfører et forskningsprosjekt på temaet sammen med Isola, Norgeshus, Mestergruppen/Systemhus, Hunton, Moelven og OBOS Block Watne. Sentralt i oppgaven vil være å undersøke en del av overnevnte begrensninger, spesielt i forhold til om og under hvilke forhold taket kan tildekkes av f.eks. tretremmer. 

Prosjektoppgaven vil fungere som en innledning til masteroppgaven, med fokus på å bli kjent med problemstillingen og det foreliggende analysegrunnlaget. Det kan spesielt være aktuelt å gjennomgå enkelte av de mest interessante eksisterende pilotprosjektene, samt gjennomføre en mindre litteraturstudie. Det er også aktuelt å delta på instrumenteringen av noen av de nye pilotprosjektene som skal etableres.

I masteroppgaven vil oppgaven utvides til å følge opp og analysere måledataene fra de nye pilotprosjektene. I tillegg vil det være aktuelt å gjennomføre fuktberegninger (for eksempel med WUFI 2D), for undersøke faktorer som pilotprosjektene ikke dekker.

Antall studenter på oppgaven: 1-2
Kontaktperson ved IBM: Tore Kvande tore.kvande@ntnu.no
Kontaktperson ved SINTEF Community: Stig Geving stig.geving@sintef.no

Ytterligere informasjon:

Eksempel på tidligere masteroppgaver: