Brilliant er en læringsplattform og et nettsamfunn som har et særlig fokus på fagene matematikk, naturfag og informatikk. Verktøyet er bygget opp med utgangspunkt i ideen om STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics), som er en tilnærming til læring og undervisning hvor områdene vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk integreres og sees på i sammenheng med hverandre. Brukere av verktøyet lærer om ulike temaer gjennom interaktiv utforskning og problemløsning. Kreativitet og kritisk tenkning trekkes frem som viktige egenskaper for suksess og utvikling (Brilliant, 2020). Brilliant kan lastes ned som app i Google Play og App Store, eller en kan besøke nettstedet Brilliant.org.



En beskrivelse av verktøyet:

Brilliant er et digitalt verktøy som har over ni millioner brukere over hele verden. Ifølge Brilliant.org, tilbyr både appen og nettstedet en rekke kurs, treningsoppgaver og daglige utfordringer som egner seg for personer som er fra ti år og oppover. En må imidlertid være 13 år for å kunne opprette en egen konto. Verktøyet anvendes av privatpersoner, elever, studenter og lærere med interesse for å utvikle kompetanse og ferdigheter innen de ulike STEM-fagene. Brilliant er med andre ord designet for et bredt spekter av mennesker i ulike aldersgrupper, og med forskjellige forutsetninger, forkunnskaper og ferdigheter.  

Verktøyet bygger på prinsippet om livslang læring og mottoet “Learn to think”. Problemløsning, kreativitet og kritisk tenkning er i fokus, og det legges opp til at brukerne skal finne egne måter å løse oppgaver og utfordringer på. Det er også mulig å publisere egne løsninger og oppgaver, eller å se og vurdere andres arbeid. Det faglige innholdet utvikles og vurderes av utdanningsforskere og lærere fra en rekke kjente utdanningsinstitusjoner, som for eksempel MIT, Duke, Caltech og the University of Chicago. I verktøyet får en arbeide med oppgaver som hjelper eleven med å se konsepter visuelt og samhandle med dem. Oppgavene stiller spørsmål som får eleven til å tenke selv, og på nye måter. Dette skal hjelpe brukerne med å komme frem til egne løsningsmetoder, samt å oppdage matematiske sammenhenger. Oppgavene bygger på kvantitative ferdigheter i matematikk, naturfag og informatikk på en gøyal, utforskende og utfordrende måte.

Brilliant er delt inn i tre hoveddeler: “Today”, “Courses” og “Practice”. Under “Today” finner en daglige utfordringer innen temaene “Math & Logic” og “Science & Engineering”. Her finnes også et arkiv med alle tidligere utfordringer. Etter at elevene har løst en utfordring kan de bidra med egen løsningsforslag og forklaringer, og i tillegg bli med i diskusjoner omkring andres løsninger.

“Practice” gir elevene mulighet til å øve på oppgaver og temaer innenfor de ulike STEM-fagene. Bildet nedenfor viser hvilke temaer en kan velge mellom:


Under “Courses” kan en velge mellom over seksti ulike kurs innenfor STEM-fagene. Logistikk og deduksjon, matematisk tenkning, algebra, geometri og avansert matematikk er noen eksempler på emner under fagvalget matematikk. Hvert emne er igjen delt inn i temaer med tilhørende oppgaver i stigende vanskelighetsgrad.

Figuren over er et eksempel på hvordan emnet og tilhørende temaer ser ut for den lærende. Under emnet Algebra starter oppgavene med en introduksjon av emnet, deretter gis elevene ulike oppgaver og utfordringer. For hver oppgave øker vanskelighetsgraden. Til hver oppgave er det også et løsningsforslag med en detaljert forklaring av løsningsprosessen. 

Utenom de tre hoveddelene er det også utviklet et nettsamfunn i Brilliant. Her kan brukere selv lage og publisere oppgaver. Disse oppgavene har andre brukere mulighet til å vurdere, slik at useriøse og mindre interessante oppgaver blir luket ut. Det er mulig å filtrere oppgavene etter fag, tema, vanskelighetsgrad og popularitet. 


Analyse:

I denne delen har vi valgt å konsentrere oss om matematikkdelen av Brilliant. Nedenfor vil vi gi en kort beskrivelse og analyse av det matematiske innholdet. Analysen er gjort med utgangspunkt i ACAT rammeverket (Landel et al., 2018).


Noen begrensninger:


Oppsummering:

Brilliant er et verktøy som kan bidra til utviklingen av elevenes matematiske kompetanse og forståelse. Gjennom arbeid med matematiske utfordringer og problemløsningsoppgaver legges det til rette for kritisk tenkning, kreativitet og problemløsning. I en undervisningssituasjon kan elevene selv velge hvilke oppgaver de ønsker å arbeide med. Dette gir elevene mulighet til å velge oppgaver etter sine kunnskaper, ferdigheter og faglige ståsted. 

Verktøyet vil ikke nødvendigvis fenge hele elevgruppen, da det i utgangspunktet er utviklet for brukere som allerede er engasjerte og motiverte for å arbeide med matematikk. Her vil lærerens rolle og bruk av verktøyet spille en viktig rolle. Slik vi ser det, kan Brilliant være et nyttig verktøy for lærere som kan brukes som en inspirasjonskilde til undervisningen. Et alternativ til å la elevene selv arbeide i Brilliant er for eksempel å bruke oppgaver fra nettstedet eller appen som oppstartsoppgaver. Dette for å vekke interesse og bygge forståelse innenfor et matematisk tema. Dersom elevene også får mulighet til å arbeide med de andre kursene kan dette kanskje bidra til innsikt i hvordan STEM-fagene henger sammen med hverandre, og at elevene lettere ser hvordan matematikken anvendes i samfunnet og i deres egen hverdag. Elevene får med andre ord muligheten til å koble det de lærer i klasserommet til opplevelser og konsepter fra den virkelige verden.

Selv om det sies at Brilliant egner seg for personer som er fra 10 år og oppover, mener vi at de fleste oppgavene vil egne seg best for elever i ungdomsskolen eller enda høyere. Mange av oppgavene krever utholdenhet og god trening i problemløsningsstrategier. Likevel mener vi at Brilliant vil kunne engasjere og motivere elever i alle aldre til videre arbeid med matematikk.


Kilder:

Ladel, s., Kortenkamp, U., Larkin, K. & Etzold, H. (2018). Evaluation of Apps using the ACAT framework. Hentet fra: https://www.math.ku.dk/english/research/conferences/2018/meda/proceedings/papers/ladel_p_171.pdf


Brilliant (2020). Hentet fra: Brilliant.org