Innkalling

Tid: torsdag 23.januar kl. 08.30-10.00

Sted: Møterom 3137 i Materialteknisk lab, 3.etasje (inngang vis-avis hovedinngang Realfagbygget).

Saksliste

  1. Status igangsatte prosjekter, oppfølging. Behov for pushing? Vi har lite opplevelse av hvordan de ulike prosjektene går. Bør vi fordele oppfølging på prosjektmedlemmene? Se tilbakemelding fra IØT.
  2. Referat fra Invitasjon seminar 13.12.13. Oppfølging, konkrete forslag til aktiviteter? Hva er «opplevelsen»? Flere positive tilbakemeldinger. Bør IKTiSU initiere noen prosjekter, evt. sammen med UNIPED og fakulteter/institutter, se pkt. 4?
  3. Avklaring mht. økonomi for 2014. Foreløpig budsjett 1.7 Mkr, fordeling felles/fakultet. Vi regner med en avklaring før møtet.
  4. Innovativ utdanning. 4 prosjekter, hvordan koble disse til IKTiSU? Vedlegg. IKT og MOCC er stikkord i utlysingen. Det er valgt ut 4 prosjekter. I tillegg er NTNU koblet til to av de nasjonalt utvalgte SFU-ene (senter for fremragende utdanning), og de to prosjektene ved NTNU som ikke nådde opp (IME og AB) får interne midler til å gjøre deler av prosjektene. Bør noen fra IKTiSU se nærmere på konkrete muligheter?
  5. Ny utlysing av prosjekter 2014? Føringer? Flere prosjekt er forhåndsgodkjent (390.000 kr, se vedlegg), og nye søknader er varslet. Bør vi «styre» retningen på prioriterte prosjekt?
  6. Seminarserie 2014, aktuelle tema? Eksterne gjester? Flere navn er nevnt. Viktig å forankre hele prosjektet hos ledelsen, dvs. Rektor og dekaner. Presentasjon i Dekanmøtet?
  7. Status for IKTiSU i FUS 6.februar. Hva bør trekkes fram? FUS «eier» prosjektet, og kan i stor grad bidra til forankringen. Hvordan?
  8. Eventuelt.



Referat

1. Status for innvilgede prosjekt.

Det er totalt innvilget 29 prosjekt i IKTiSU, hvor 28 er i gang eller er fullført. Men det er mangel­full tilbakemelding. Fagmiljøene må oppleve et eierskap til prosjektet, det er viktig for at noe skjer i prosjektet (elles bare lettanskaffede penger?). Vi bør fokusere spesielt på prosjekter med svakt eierskap. Det er viktig med personlige kontakter. Prosjektene fordeles derfor nå på prosjektgruppens medlemmer for oppfølging. Leder sender et forslag til fordeling samt at det sendes en generell henvendelse til alle innvilgede prosjekter (28).

2. Referat fra Invitasjon seminar 13.12.13. Signaler til videreføring.

Det var lav oppslutning (bl.a. uheldige møtekollisjoner), men meget positivt innhold i seminaret. Prosjekt ved Institutt for matematiske fag (IMF) ble innvilget status Innovativ utdanning (1x3 Mkr). Der er viktig at IKTiSU samordnes med dette. Prosjektet på Marin ble drøftet, -skal oppdaterings­kurset i IKT tilbys som intensivkurs/konsentrert eller over tid? Kurset gir viktig felles IKT-kunn­skap som mangler hos MSc-studenter ved flere fakultet, spesielt internasjonale studenter. Marin vil gi tilbakemelding. Det vil være viktig å gjøre en evaluering av opplegget før det gjennomføres (ofte ser ikke studenten behovet før vedkommende kommer i arbeid!). Dersom det melder seg flere enn det er kapasitet til må man ha kriterier for å prioritere deltakere. Eksterne studenter, spesielt uten­landske studenter med BSc, bør ha spesiell fokus. Kontakt Vidar Gynnild ved UNIPED.

«Såkorn» til mange studieprogram har virket positivt. Utfordring å få til spredning. Forankring i ledelsen, både ved fakultetet og sentralt, er viktig. IKTiSU tas opp i FUS 6.februar, og bør også opp i Dekanmøtet. Studieprogram­lederne er viktige kontaktpunkter, - prosjektet må nå mer aktivt ut til dem. Hvert studieprogram bør ha en strategi for etablering av en IKT-streng. IKT er både et fag og et verktøy i de fleste fagene! Hva forventer man at en siving skal kunne når han er ferdig kandidat? Det må beskrives i læringsmålet for programmet. I hvilke kurs gjør man hva, hvordan brukes/kan man bruke IKT? Hva mangler (av forkunnskaper)? Studentene synes generelt å ha vesentlig bedre forutsetning for bruk av IKT enn tidligere. Dette må faglærerne ta hensyn til. Studieprogrammene bør gjøre en systematisk kartlegging om bruk av IKT i programmet. Dette må følges opp av FUS.

Bør bevilgningene konsentreres til færre prosjekt? Gode eksempler og mulighet for tilskudd virker positivt, man må få lyst til å gjøre noe v.hj.a. IKT. Bør det tilbys bevilgning over flere (to) år? UNIPED tilbyr å yte veiledning ved skriving av søknad om tilskudd. IKTiSU-prosjektet bør forvisse seg om eierskap til prosjektet før det innvilges, - det bør ytes støtte til de som vil noe! PEDUP tar opp bruk av IKT som tema, men man savner gode eksempler! UNIPED er innstilt på å følge opp fagmiljøene mht. bruk av IKT. Prodekaner for utdanning må være pådrivere (dvs. FUS!), og prorektors dialog­møter med fakultetene bør ha faglig bruk av IKT som tema. Det er også viktig å få IKTiSU som hovedtema på et FUS Fellesmøte, hvor FUS, fakultetene og studieprogrammene møtes. Flere fellesdisipliner (rapportskriving, muntlig presentasjon, faglig samarbeid) blir ikke undervist (noe i EiT). Hvert studieprogram bør ha en oppgave for studenten om «å presentere sitt fagområde muntlig»! FUS bør utarbeide en plan for videre informasjon, med et eget FUS Fellesmøte før påske hvor IKTiSU settes i sammenheng med andre innvilgede og igangsatte prosjekt. Det er viktig «å bruke gulrot fremfor pisk»!

IKTiSU er oppnevnt av FUS, prosjektet gir råd til FUS, som må være godt underbygde. IKTiSU må dessuten være pådrivere for faglig bruk av IKT. Men FUS må følge opp sakene videre!

3. Økonomi for prosjektet.

Av forskjellige årsaker er dette fortsatt ikke avklart, men prosjektet drives videre med forutsetning om at budsjettet på 1,7 Mkr for 2014 går i orden.

4. Innovativ utdanning. Innvilget 4 prosjekter.

Reidar Lyng deltok i innstillende komite for IU, og redegjorde for prosjektene. UNIPED er involvert i 3 av prosjektene, bl.a. Kjemi-prosjektet, hvor UNIPED-leder har sin faglige bakgrunn. De søkte om prosjekt i IKTiSU i 2013, men fikk avslag siden aktiviteten gikk på siden av kriteriene. Men prosjektet innebærer i stor grad bruk av IKT. Matematikk-prosjektet involverer IKT, bl.a. brukt som en del for differensiert bruk av IKT. Prosjektet arbeider med en alternativ måte å tilegne seg kunnskap på. Mål for prosjektet er bl.a. «å gjøre studentene bedre i stand til å bruke matematikk i praksis, - det betyr ofte bruk av IKT. Digital læring og digital evaluering et viktige tema. Grunnkurset i Matematikk 1, må fortrinnsvis bruke IKT i øvingsopplegget, bl.a. med flervalg-tester som innebærer at studentene kan gjøre selvtester for å forvisse seg om hva de faktisk kan. Generelt har studenten for lite IKT-kunnskap til å bruke IKT aktivt i læringen i Matematikk 1. Det blir da mer aktuelt å benytte IKT i mate 2, 3 og 4 samt Statistikk. Man det er fortsatt tvil om hvordan man pedagogisk og didaktisk best kan bruke IKT i dette faget. Erfaringene fra forsøkene H2013 i Matematikk 1 vil bli grundig evaluert, bl.a. om gjennomføring av alternative evaluerings­metoder.

Lærerprosjektet er også lovende, og innebærer viktig bruk av IKT. I Krokan-prosjektet Smart læring er UNIPED minst involvert. Det er viktig at prosjektene verken blir for smale eller for brede. Erfaringen ved Marin er imidlertid at bruk av IKT generelt gjør undervisningen bedre. Det er viktig at IKTiSU har dialog med prosjektlederne og ikke «overkjører» prosjektene. Bruk av IKT må være faglig begrunnet, og man bør være forsiktig med radikale omlegginger. Det må for øvrig tas hensyn til IU-prosjektenes målsettinger. Innovativ Utdanning er ikke kun et spørsmål om riktig bruk av IKT, men IKT er definert både som fag og verktøy for prosjektene.

Vet man hva man legger i begrepet IKT? En enkel beskrivelse av dette begrepet ble gjort i forprosjektet, se også hele rapporten, vedlegg:

«IKT står for Informasjons- og kommunikasjonsteknologi, og dekker i utgangspunktet et videre område enn bruk av datateknikk. Med den utviklingen datateknikken har hatt synes det i denne utredningen hensikts­messig å definere IKT i den videre forstand. IKT omfatter anvendelse av data­teknologi (utstyr og programvare) og øvrig bruk av audiovisuelle hjelpemidler og datanettverk, Internett, nettbasert undervisning, standard programvare og spesialprogrammer. IKT oppfattes som et verktøy som med fordel kan benyttes til mange formål i undervisningen både faglig, pedagogisk og administrativt. Ikke minst kan det bidra til større aktivisering av studentene i læringsprosessen. I praksis har det vist seg at IKT ofte kan passivisere studentene ved at de føler seg overlesset, kunnskapsløse og handlingslammet. Det samme gjelder i varierende grad for faglærerne. Det er viktig å være klar over at IKT handler om kommunikasjon. Studentene har tidligere erfaring med muntlig, skriftlig og matematisk kommunikasjon, men de har liten eller ingen erfaring med IKT som et kommunikasjonsmedium.»

5. Ny utlysing av IKTiSU-prosjekter 2014?

De to innkomne søknadene fra Institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk (IPK, IVT) fyller ikke kriteriene for å få støtte fra IKTiSU. Eventuell videre utlysing av IKTiSU-prosjekter i 2014 drøftes på Møte 25. februar 2014.

6. Seminarserie 2014, hva og hvordan?

Jon Andreas legger fram en konkret plan for videre arbeid i 2014. Drøftes på Møte 25. februar 2014.

7. Leder av IKTiSU legger fram status for prosjektet i FUS 6.februar.

Leder av IKTiSU presenterer de tankene og planene for prosjektet som kom fram i møtet. IKTiSU må være bevisst på at prosjektet gir råd, bl.a. at alle studieprogrammene må definere en IKT-streng.

8. Eventuelt.

Det sendes ut en Doodle for å fastlegge neste møte, medio februar.

 


 

  • No labels