Bakgrunn: Mange eldre småhus oppført før 1960 har uisolerte skrå tak med behov for etterisolering. I figuren nedenfor er det markert med grønt hvor det er aktuelt å isolere. I den skrå delen av taket er det altså opprinnelig et uisolert hulrom mellom en innvendig kledning (for eksempel ett eller fleire lag trepanel/plater med eller utan dampsperresjikt) og en damptett takpapp/underlagsbelegg på taktro av bord. Dette hulrommet kan potensielt isoleres med blåseisolasjon, men da oppstår problemet med at man får et kompakt uisolert og uluftet tretak som er utsatt for kondensering. Det har derfor vært vanlig å anbefale riving av innvendig kledning og etablere et luftesjikt under taktroa før taket bygges opp på ordinær måte med isolasjon og dampsperre. Dette er imidlertid vesentlig mer kostbart og krevende enn om man kunne isolert med blåseisolasjon, og mange huseiere velger derfor ofte å ikke etterisolere takene sine.

Prosjektideen som er foreslått består derfor at man monterer kommersielt tilgjengelige papprør i hulrommet som spenner fra raft til et kaldt luftet loft, før man isolerer med blåseisolasjon av trefiber. Papprørene er dampåpne slik at fukt som har trengt ut i taket kan diffundere inn i disse, og deretter ventileres bort via vind- eller termisk drevet luftstrømning. SINTEF har gjennomført et forprosjekt støttet av Innovasjon Norge hvor denne løsningen ble undersøkt for å se om det oppstår kondens og fuktskader i taket eter isoleringen. Det ble da konkludert med at løsningen har et potensiale, og kan fungere uten fuktproblemer under visse forutsetninger – men at det er behov for mer grundige undersøkelser.

Prinsippskisse for lufting av etterisolerte tak med innlagte lufterør.

Kort beskrivelse av oppgaven: Oppgaven vil bli gjennomført i nært samarbeid med forskningsprosjektet Gjennomtrekk i toppen med Byggmester Jens Frøne As, Hunton Fiber AS og SINTEF Community. Prosjektet er finansiert av Innovasjon Norge og er en videreføring av overnevnte forprosjekt. Sentralt i prosjektet er gjennomføring av 2-4 pilotprosjekter, hvor tak som skal blåseisoleres blir instrumentert med fuktsenorer for oppfølging over minst ett år.

Prosjektoppgaven vil fungere som en innledning til masteroppgaven, med fokus på å bli kjent med problemstillingen og det foreliggende analysegrunnlaget. Det gjennomføres en litteraturstudie om trebasert isolasjon og dens fukttekniske egenskaper. Det er også aktuelt å delta på instrumenteringen av noen av pilotprosjektene.

I masteroppgaven vil oppgaven utvides til å følge opp og analysere måledataene frå pilotprosjektene. I tillegg vil det være aktuelt å gjennomføre fuktberegninger (for eksempel med WUFI® 2D) for å fastslå tydelig hva som er forutsetningene for at løsningen skal fungere tilfredsstillende. Det kan også være aktuelt å utføre enkelte målinger av materialegenskaper til lufterøret og trefiberisolasjonen i laboratoriet, for eksempel mhp vanndamppermeabilitet, luftpermeabiltet og/eller bestandighet.

Antall studenter på oppgaven: 1-2
Kontaktperson ved IBM: Tore Kvande tore.kvande@ntnu.no og Stig Geving, SINTEF, stig.geving@sintef.no 

  • No labels