Innholdet i denne siden er basert på notat om universell utforming av IT-systemer ved NTNU av 11.01.2011

Universell utforming i IT-systemer ved NTNU

Dette notatet presenterer noen utfordringer og forslag til tiltak for hvordan NTNU kan oppfylle krav og retningslinjer for universell tilrettelegging generelt og universell utforming spesielt i forhold til IT-systemer ved NTNU. Ved IT-systemer menes nettsteder og applikasjoner som tilbys av NTNU og som benyttes av brukere ved og utenfor NTNU.

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven (DTL) har siden 2009 stilt krav om universell utforming av alle nettsteder rettet mot allmennheten. Kravene berører i hovedsak nye nettsteder, men også hovedoppgraderinger av eksisterende nettløsninger. Kravene til universell utforming er hjemlet i DTL § 9 og § 11. Direktoratet for forvaltning og IKT (http://www.difi.no) utformer nå forskrift og retningslinjer som vil være klare 1.7.2011. DIFI er satt til å håndheve denne paragrafen (se "Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven)" http://www.lovdata.no/all/tl-20080620-042-0.html).

Detaljene i forskriften vil sannsynligvis legge seg nært kriteriene som http://norge.no har i sin kvalitetsvurdering av offentlige nettsteder (bygger blant annet på standarden WCAG 2.0 – http://www.w3.org/TR/WCAG20/).

Noen av kravene knyttet til nettsteder er blant annet (jf http://www.universell.no):

  • skille mellom design og innhold
  • skalerbar tekst uten at det går ut over design
  • navigerbart uten tastatur
  • bruk av alternativ tekst
  • konsistent bruk av overskrifter og lenker etter gjeldende konvensjoner
  • god kontrast
  • korrekt kode

Talesyntese knyttet til tekstelementene er ett annet eksempel på tilrettelegging spesielt for synshemmede.

Det er gitt en rekke krav og pålegg i forhold til universell tilrettelegging av læringsmiljø jf

Statsbudsjettet for 2011 kap. 260 — Tildelingsbrev for Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet:

”Institusjonene skal ha utarbeidet handlingsplaner for godt læringsmiljø for studenter med funksjonsnedsettelser. Kravet følger av Stortingsmelding nr 8 (1998-1999) Om handlingsplan for funksjonshemma 1998-2001 og gjelder fremdeles. Institusjonenes planer skal blant annet ha tiltak som er knyttet til et universelt utformet læringsmiljø, jf universitets og høyskoleloven § 4-3. Dette betyr at læringsmiljøet er slik at studenter som er kvalifiserte kan få opptak til og utbytte av utdanningen uavhengig av funksjonsnivå og med minst mulig bruk av særløsninger.”

I tillegg til nettsteder, har NTNU til enhver tid en rekke IT-systemer både i drift og under anskaffelse som i noen grad kan omfattes av denne loven og kravene fra tildelingsbrevet (gjelder spesielt studenter).

Basert på lovverk og krav om universell tilrettelegging samt de mer spesifikke om universell utforming, ser forfatterne av dette notatet behovet at NTNU etablerer en klarere policy og forankring for hvordan universell utforming skal implementeres og organiseres innenfor IT- og informasjonsområdene.

Noen tiltak gjennomført ved NTNU i forhold til universell utforming

NTNU jobber med tilrettelegging for funksjonshemmede, dette gjelder spesielt studenter, se for eksempel http://www.ntnu.no/studier/tilrettlegging og http://www.ntnu.no/studentservice/tilrettelegging/.

Universell jobber som nasjonal pådriver for tilgjengelighet til høyere utdanning (http://www.universell.no/). Universell holder til i Trondheim og NTNU.

Høsten 2010 ble det holdt kurs i universell utforming for sentrale webmastere. Kursledere var eksperter fra Epinova og Difi.

Det er opprettet en egen nettside som skal gi råd til innholdsprodusenter http://www.ntnu.no/web-info/universell-utforming. Nettsiden skal videreutvikles i 2011.

Malverket for publisering på web fikk en oppgradering i oktober 2010 med tanke på tilgjengelighet. Det vil komme en ytterligere forbedring med ny versjon av publiseringsverktøyet i januar 2011. Da skal vi i prinsippet tilby et nettsted som teknisk sett følger norsk lov - og som skal fungere godt for alle brukergrupper.

Utfordringer til lov- og kravoppfyllelse ifht. Universell utforming

1.      NTNU har svært mange IKT-systemer i bruk som i varierende grad ivaretar krav om universell utforming, det gjelder både systemer for ansatte og for studenter.

a.       Det er behov for en sterk forankring og tydelig strategi fra ledelsen ved NTNU for å kunne tilfredsstille de krav og målsetninger som universell tilrettelegging og utforming gir.

b.      NTNU må ha en målsetning om hvilket nivå man ønsker å legge seg på i forhold til lovgivning og krav om universell tilrettelegging, og hvilke standarder og retningslinjer som skal gjelde for NTNU. Det er derfor behov for at NTNU velger en standard for universell utforming som tilfredsstiller norsk lovverk og interne målsetninger. WCAG 2.0, nivå AA, er mest referert til av DIFI og andre kilder i forhold til universell utforming.

c.       Utvikling og videreutvikling av IKT-systemer på NTNU må eksplisitt kravstilles om universell utforming i forhold til målsetning og strategi.

d.      Alle anskaffelser av nye IKT-systemer, inkludert systemer som ikke er Web-baserte må ha eksplisitte krav om universell utforming ved anbud i forhold til målsetning og strategi.

e.       Tilpassing og vedlikehold av eksisterende systemer i forhold til universell utforming vil være ressurskrevende. Det må utarbeides en strategi og tidsplan for hvordan også disse systemene skal imøtekomme dagens og morgendagens krav om tilrettelegging.

2.      NTNU har gjennom sin eksterne Web-side og i det pågående Innsida-prosjektet, valgt ett publiseringsrammeverk basert på Liferay (www.liferay.org). Dette rammeverket angir en plattform for utvikling av en Web-portal med ett enhetlig design og retningslinjer for hvordan man skal konstruere Web-sider. Rammeverket i seg selv vil ikke være nok eller tilfredsstillende for å tilfredsstille krav og målsetninger i forhold til universell utforming. Det stilles også krav til selve utformingen av innholdet. 

a.       NTNU har svært mange innholdsprodusenter (mellom 300-400 personer) for sine nettsider. Selv om det tekniske malverket tilfredsstiller krav til universell utforming, er det vanskelig å få alle disse til å skrive og å kode korrekt. Tiltak for å øke tilgjengeligheten vil derfor bli:

                                                     i.      Flere kurs i universell utforming for innholdsprodusenter.

                                                   ii.      Systematisk og jevnlig gjennomgang av nettsider med tanke på universell utforming.

                                                 iii.      Brukbarhetstesting blant personer i målgruppen

Forslag til tiltak for å styrke arbeidet med universell utforming ved NTNU

Rektor nedsetter en arbeidsgruppe med ansvar for å identifisere, definere og forelegge en strategi og en policy som kan gjelde for alle IKT-rettede aktiviteter i forhold til universell utforming ved NTNU, jf pkt 1.a til 1.e. IT-avdelingen og Informasjonsavdelingen foreslår medlemmer til gruppa.

Gruppa skal innen sommeren 2011 utarbeide forslag til;

-          en policy for universell utforming og en handlingsplan for universell tilrettelegging, med tilhørende retningslinjer og konkrete tiltak for å styrke og sikre universell utforming av IKT-systemer ved NTNU.

-          en plan for opplæring av innholdsprodusenter og systemutviklere ved NTNU for å styrke og sikre riktig kompetanse av personell.

-          en plan for hvordan den eksisterende IKT-porteføljen ved NTNU eventuelt skal kunne tilfredsstille nåværende og fremtidige krav til universell tilrettelegging og utforming jfr policy/strategi fra pkt.3.

-          organisering av arbeidet med universell utforming, herunder forslag til eierskap og forankring av arbeidsområdet strategisk og operasjonelt ved NTNU på tvers av enheter og fakulteter, jf. pkt 1.a over.

  • No labels