Denne siden forklarer hvordan du kan importere kode fra et git-repository til Eclipse.

Git

Git er et system for håndtering av kode-endringer over tid, og kan brukes både lokalt på egen maskin og for utveksling av kode med andre. Koden deles gjerne via skytjenester som GitHub og gitlab, eller tjenere som kjører innen egen organisasjon. IDI har sin egen git-tjener på gitlab.stud.idi.ntnu.no til bruk i emner som TDT4100. Der kan man sette opp såkalte repo (eng: repository, som kan oversettes til lager) som en kan tenke på som en mappe som kan inneholde et eller flere Eclipse-prosjekter.

Import av prosjekter fra git-repo

Prosessen med å importere prosjekter fra et git-repo er egentlig todelt. Først lastes repo-mappa ned med en såkalt klone-operasjon og så importeres prosjektene inn i Eclipse. Eclipse har imidlertid en egen Import-veiviser som kombinerer disse trinnene, så denne fremgangsmåten forklares først. De separate trinnene forklares kort under hvert trinn.

Som eksempel bruker vi koden fra videoer-repoet, som kan finnes her.

Trinn 1: Kloning av git-prosjekt

Kode fra git kan importeres ved å gå inn i menyen under File → Import. Velg her, Git → Projects from Git (with smart import).

Videre får man et valg om hvor man vil importere koden fra, og her må man oppgi nettadressen til kode-repoet. Vi velger Clone URI og videre limer inn nettadressen til repoet, som for eksemplet er https://gitlab.stud.idi.ntnu.no/tdt4100/videoer i URI-feltet. Det er viktig at en bruker repo-adressen og ikke adressen til et av prosjektene inni repoet. Resten av feltene trenger man som regel ikke å tenke på, da de enten ikke er nødvendige eller automatisk blir fylt inn.

Eclipse henter så ned prosjektet, og finner ut hvilke grener (eng: branch) som finnes i git. Disse grenene er forskjellige kopier av koden som i større eller mindre grad kan ha variasjoner mellom seg. I dette emnet trenger vi kun å bry oss om master-grenen, som er navnet på hovedgrenen til de fleste git-prosjekter. Så med mindre noe annet er angitt, så velger vi kun master i menyen som dukker opp.

Videre må du ta et valg om hvor du ønsker å lagre koden lokalt. For Eclipse har det ikke så mye å si hvor du lagrer koden, og du kan derfor velge helt fritt selv hvor du lagrer filene i filsystemet ditt.

Nedlasting/kloning som separat trinn

Hvis du ønsker å gjøre kloning som et separat trinn, så åpner du Git Repository-panelet og velger klone-knappen.

De fleste git-baserte nettsteder støtter også å laste ned hele repoet som en zip-fil. En får da ikke noen git-funksjonalitet med på kjøpet, men kan importere Eclipse-prosjekter fra zip-fila.

Trinn 2: Import av Eclipse-prosjekter fra lokalt (klonet) repo

Til slutt får du et valg om hva du ønsker å importere fra prosjektet. Dette er avhengig av om hva repoet inneholder, og siden videoer-prosjektet har et eller flere Eclipse-prosjekter inni repoet, så velger vi å importere Eclipse-prosjektene inni repoet. Dette vil sette opp ting riktig i Eclipse. Dersom du ved en feil importerer hele repo-mappa, vil kompilering o.l. ikke virke, og da må du utføre det siste import-steget på nytt, ved å bruke Import > Existing Projects into Workspace med utgangspunkt i repo-mappa du fikk fra klone-trinnet.

Dette er siste steg i prosessen, og prosjektet skal dukke opp i pakkeutforskeren på venstre side.

Import som separat trinn

Hvis du ønsker å gjøre import som et separat trinn, så bruker du Import > Existing Projects into Workspace-veiviseren. Velg mappen som ble laget ved kloning i det første trinnet, evt. zip-fila som du lastet ned.



  • No labels