Av Maja Edvarda Oldervik

 

I denne teksten skal jeg ta for meg matematikk-appen Algebra Touch. I et samfunn hvor vi beveger oss mer mot det digitale, er det viktig at vi lærere også henger med. Da er det fint med en oppgave som denne, som lar oss prøve ut og evaluere digitale verktøy i matematikk. Først kommer en presentasjon av appen. Videre skal jeg gi en evaluering av Algebra Touch opp mot SAMR-modellen til Hudson (2014). Til slutt vil jeg gå inn på hva jeg mener er fordeler og ulemper med appen.

 

Om Algebra Touch

Algebra Touch er en app til både mobil, nettbrett eller PC. Det kan lastes ned fra både Google play, App store og Microsoft store, og koster ca. 30 kr. Det skal nevnes at appen til iphone har begrensede muligheter. 

Appen er et verktøy for å lære prosedyrer innen algebra. Man velger en leksjon, og får oppgaver relatert til den. Man får instruksjoner og forklaringer underveis, og etter å ha gått igjennom de, kan man gå over til «practice», for å løse like oppgaver uten forklaringer. Elevene får mulighet til å manipulere uttrykk, ved å dra leddene rundt. Ved å trykke på symbolene, kan man forenkle. 

Et eksempel på en oppgave i Algebra Touch. Dersom man trykker på + mellom 1 og 3, vil disse to slås sammen. Trykker man på + mellom 3 og 5x, skjer ingenting, men plusstegnet vil riste, for å vise at det ikke er en mulig operasjon. På dette bildet er man i "explain"-modus. da kommer det opp instruksjoner og forklaringer under.  

 

man kan også forkorte brøker ved å sette strek over like ledd over og under brøkstreken. Dette bildet er fra "practice"-modus, og har derfor ikke teksten under oppgaven.

 

Bruk av Algebra Touch i skolen

Ikke alt som kan gjøres, bør gjøres, skriver Goldenberg (2000). Videre skriver han at når man bruker teknologi i skolen, er det ikke at man bruker den som er viktig, men hvordan man bruker det. Man må ifølge Goldenberg hele tiden vurdere hvor og når det er naturlig og best bruke ulike digitale hjelpemidler.

Dersom man velger å bruke Algebra Touch, tror jeg det er viktig å ha et klart mål med timen. Målet bør da være å automatisere prosessene i algebra.

 

SAMR-modellen til Hudson er en modell for å se digitale verktøy i ulike kategorier.

Substitution (S) og Augmentation (A) er verktøy som fungerer som erstattere for analoge prosesser. S er når noe er direkte "oversatt" fra penn og papir til digitalt. feks har nettresurssen til læreverket multi oppgaver på nett, som egentlig er helt lik oppgaver i boka. A er det samme som S, bare med noen funksjonelle endringer. 

Både Modification (M) og Redefinition (R) tilfører noe mer enn bare digitalisering og endringer av funksjoner. 

Algebra Touch ligger nok under A. Det er mulig å kunne gjøre oppgavene analogt, men det vil være mye mer tidkrevende. Altså er det en digitalisering der funksjonaliteten er forbedret. 

 

 

Fordeler med Algebra Touch

God til innlæring eller repetisjon av prosedyrer. At man ikke må regne ut selv, gjør at elever som ikke har automatisert enkel utregning av de fire regneartene, får øving kun i prosessen, uten å måtte plages med å regne ut. Programmet gir også mulighet for å lage oppgaver selv.

Algebra Touch gir elevene mulighet for mestring. Elevene kan jobbe på det nivået de selv er på.

Ulemper med Algebra Touch

Kun prosedyre fokusert. Gir ikke elevene noe forståelse for hvorfor de gjør ting. Ingen nivå man kan oppnå, eller kan vinne. kan bli litt kjedelig i lengden. Man kan også sitte med appen og bare trykke, uten å egentlig følge med på hva man gjør.

 

Litteratur:

Hudson, T. (2014). Best practices for evaluating digital curricula. DreamBox Learning, Inc.

Goldenberg, E. P. (2000). Thinking (And Talking) About Technology in Math Classrooms. Education Development Center, Inc.

 

3 Comments

  1. Anonymous

    Algebra Touch virker som en app med mye potensiale for læring. Jeg kan se den personlige vinningen med å leke med liknings løsninger og at noen elever kan ha nytte av trening på prosedyrer, men tenker at det fort kan bli veldig mekanisk og at en bare trykker for å trykke uten å få med seg læringen underveis. 

    Er det annen litteratur innenfor pedagogisk matematikk som støtter bruken av denne typer apper i undervisningssammenheng? 

    Har du eller andre brukt denne appen i undervisningssammenheng?

  2. Unknown User (joakimho)

    Hei og takk for presentasjonen av Algebra Touch.

    Jeg synes hele dette wiki-nettstedet gir en fin oversikt over apper som er tilgjengelig, og Algebra Touch er en av de jeg ikke har hørt om tidligere, men som jeg kunne tenkt meg å prøve ut i praksis. Ser for meg at det kan prøves ut som samarbeidsoppgave, der elevene løser oppgaver sammen og kan forklare til hverandre hva som skjer når uttrykk manipuleres. Du nevner “explain modus”, og dette er noe elevene kunne oversatt til norsk. 

    Du skriver at programmet gir mulighet til å lage oppgaver selv, det åpner kanskje opp for at elever kan gjøre “øv og drill”-oppgaver fra læreboka i denne appen. Jeg prøvde selv å laste ned appen, for å teste ut hvordan dette kan fungere i praksis, men pr. april 2020 ser det ut som om appen er tilgjengelig kun for Apple-produkter.  Det er i så fall litt synd, da mange skoler har satset på Chromebooks og Google.

  3. Unknown User (sigurja)

    Hei! Du nevner at det finnes operasjoner man ikke kan utføre, og om man trykker på +-tegnet mellom 3 og 5x vil det begynne å riste. Jeg er sikker på at de fleste vil forstå at dette er noe de ikke kan gjøre, men jeg er litt bekymret for at noen elever kan ta i bruk en usystematisk prøv-og-feil-metode der de bare trykker på symboler eller dra streker for å se om det skjer noe, eller for å klare flest mulig oppgaver uten å ta innover seg tilbakemeldingene fra appen. Hva mener du om dette, og hvordan ville du håndtert det om denne tendensen skulle oppstå i ditt klasserom?