You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 15 Next »

Oppgaven handler om en Digit-klasse, som representerer ett siffer i et gitt tallsystem.

Tilstanden i Digit-objekter er todelt:

  • en int som angir tallsystemet, f.eks. 10 for titallssystemet, som oppgis i konstruktøren
  • en int-verdi, som representerer siffer-verdien i det angitt tallsystem og må være fra og med 0 til (men ikke med) tallsystem-verdien

Konstruktøren tar inn en int, som initialisere tallsystem-verdien, mens siffer-verdien settes til 0.

Digit-tilstanden leses og oppdateres med følgende to metoder:

  • int getValue() - returnerer siffer-verdien
  • boolean increment() - øker siffer-verdien med én. Dersom den da når tallsystem-verdien, så (re)settes den til 0 og metoden returnerer true, ellers returnerer den false.
  • int getBase() - returnerer tallsystemet. 

Del 1 - tilstandsdiagram

Tegn et objekttilstandsdiagram for en tenkt bruk av Digit-klassen. Sekvensen av kall må illustrere hele oppførselen til increment()-metoden.

Del 2 - Java-kode

Skriv Java-kode for Digit-klassen med oppførsel som er beskrevet over. Lag også en toString()-metode som returnerer siffer-verdien som en String, hvor sifrene 0-9 etterfølges av A-Z. F.eks. skal siffer-verdien 10 i sekstentallssystemet gi "A" som returverdi.

Lag en main-metode, slik at du kan sjekke at oppførselen stemmer med tilstandsdiagrammet (bruk samme sekvens av kall).

Del 3 - JavaFX

Dersom Eclipse har blitt installert som forklart på installasjon av eclipse har du mulighet til å høyreklikke på prosjektmappen (ovinger) -> Team -> Pull for å laste nødvendige filer for denne øvingen. Da skal det ligge DigitController.java og Digit.fxml i prosjektmappen din, i pakken "stateandbehavior". Disse utgjør en JavaFX-applikasjon, og bruker Digit-klassen du har laget. Kjør applikasjonen ved å høyreklikke på Digit.fxml -> Run As -> FXML application, og observer hva som skjer.

Åpne DigitController og finn ut hvor Digit-klassen din blir brukt, og kommenter kort hva som skjer med den. Det er ikke et krav at du forstår resten av koden i DigitController, du skal kun forklare hvordan klassen din blir brukt.

JExercise-testkode for denne oppgaven finner du her: stateandbehavior/DigitTest.java.

Ekstraoppgave

La hovedprogrammet opprette tre Digit-objekter, som fungerer som sifre i et tre-sifret tall. Lag en løkke som teller fra 0 til høyest mulig verdi som kan representeres i tallsystemet. Legg så til 1 så verdien av det tre-sifrede tallet igjen blir 0.


JExercise lar deg sjekke din egen kode vha. forhåndslagde JUnit-tester og JExercise-panelet

Bruk av JExercise:

  1. Sørg for at jexercise-standalone.jar er lagt til i ditt prosjekts Build Path. Dette må gjøres hver gang du oppretter et nytt prosjekt, og det er derfor lurt å gjenbruke samme prosjekt til alle oppgaver.
  2. JExercise-tillegget må være installert. Installer tillegget fra følgende oppdateringsadresse: http://folk.ntnu.no/hal/dev/updatesite.
  3. Åpne JExercise-panelet via Window -> Show View -> Other, og navigere deg fram til JExercise i vinduet som kommer opp, velge det og klikke OK.
  4. Klikke og dra oppgavens testklasse, <oppgavenavn>Test.java fra pakkeoversikten og slippe den i JExercise panelet. 
  5. Testene kan så kjøres ved å dobbeltklikke på testen som ønskes kjørt.

Ved trøbbel, se først om du finner løsningen i Løsninger på trøbbel med JExercise.

Unknown macro: {html}

Twitre gjerne om oppgaven når du er ferdig: <a href="https://twitter.com/share" class="twitter-share-button" data-hashtags="jexercise">Tweet</a>
<script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');</script>

 

 

 

  • No labels