You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Publisert PLACEHODLER. juni 2015. 

Øving 0:

  • Kom i gang

I denne øvingen skal du:

  • Bli kjent med bruk av datamaskiner på NTNU
  • Opprette konto på fagsidene
  • Oppsett og test av Matlab

Pensum:

  • Kap 1.1
  • Kap 1.2 

Del 1 - Pålogging

Dette er en svært grunnleggende og helt frivillig detaljert beskrivelse av hvordan du logger deg på en datamaskin på datasalen.

Det  fire datasaler som er reservert for studenter i Informasjonsteknologi grunnkurs, nemlig datasalene i 3. etasje i P15-bygget. Begynn med å finne deg en ledig maskin på en av disse salene. (Sitter du og leser dette har du kanskje gjort det allerede?)

Datamaskinene på introsalene er såkalte tynne klienter. Dette innebærer at det er en stor datamaskin, en såkalt terminalserver, som tar seg av all tenkingen for den maskinen du sitter foran. Av og til er ikke klientene koblet til terminalserveren. Da må denne kobles til ved å velge ts-stud på lista over tilgjengelige terminalservere.

Det tar noen sekunder med pålogging til terminalserveren. Når det er fullført kommer du til Windowspåloggingen.

Skriv inn brukernavnet og passordet ditt i feltet for henholdsvis brukernavn og passord. Brukernavn og passord skal du ha fått av ditt fakultet. Studenter på frie fag får brukernavn hos Orakeltjenesten i sentralbygg 2.

I feltet Log on to må du sørge for at det står WIN-NTNU-NO (Hvis det står noe annet kan du trykke på pilen ved siden av feltet og lete etter WIN-NTNU-NO). Etter å ha trykket OK vil det igjen ta noen sekunder før du er inne i Windows. 

 Et påloggingsskript (ser ut som et blått vindu) vil ofte bli kjørt. Det bør få lov til å kjøre i fred siden det kobler til hjemmekatalogen din. Når påloggingsskriptet er ferdig lukkes det blå vinduet, og du kan begynne å bruke datamaskinen.

Del 2 - Registrering

Hvis du ikke har registrert deg på hjemmesiden til faget er det tid for å gjøre det nå.

  1. Gå til nettsiden REPLACE
  2. Skriv inn riktig informasjon om deg selv.
  3. Når registreringen er godkjent, fortsett med resten av øvingen

Har du spørsmål? Ta en tur innom fagsiden vår på https://www.ntnu.no/wiki/display/itgk/ITGK+-+Meny for informasjon om saltider for studentassistenter. Hvis du be nner deg i et saltidsområde og har behov for hjelp, er det bare å benytte seg av studentassistene. De er der for å hjelpe nettopp deg.

Del 3 - Installasjon av Matlab

3.1 Installasjon

Når man programmerer i et språk må noe tolke det som skrives. I dette kurset benyttes Matlab og dette må installeres først. Under følger en installasjonsveiledning slik at man allerede nå kan begynne å lære seg hvordan Matlab fungerer. 
Installasjonsveiledning  

3.2 Test at alt fungerer

Start Matlab og påse at den fungerer (intill videre) med å kjøre noen enkle utregninger. Kopier følgende kode og lim den inn i Matlab:

a = 3;
a * 4;
disp(a);
disp(sqrt(1746));
disp(2^10);

Man kan også bruke Matlab til å tegne grafer. Koden under tegner en cosinuskurve: 

x = [-10:0.1:10];
plot(x, cos(x));

Dette lager en liste med tall fra -10 til 10 med steglengde (Δx) på 0.1 . For så se denne listen kan du skrive disp( x ); Dette utgjør x-aksen. Tallene på y-aksen vil være cosinus av hver enkelt x-verdi. Dette kan vises ved disp(sin( x ));

Del 4

Om det ønskes en interaktiv øving kan man klikke seg inn herKrever innlogging med samme konto som Matlab ble aktivert med.
Denne kan spare deg for mye bry og er generelt hjelpsom. 

 

  • No labels