You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

I Eclipse samles kode i prosjekter, som enkelt sagt er en mappe med kode og andre filer som hører sammen. Denne siden forklarer litt om hvor sette opp et typisk prosjekt for vanlige Java-programmer, som passer til oppgaver.

Kodingsprosjekter har ulike behov for innhold (java-kode, bilder, ekstra klassebiblioteker osv.) og struktur (mapper for kildekode, tester, ressurser osv). F.eks. vil "vanlige" Java-prosjekter ha en annen struktur og innhold enn web-prosjekter. Heldigvis finnes det både veivisere og egne meny-innslag som hjelper å sette opp prosjekter i henhold til både regler og konvensjoner.

Et vanlig Java-prosjekt kan opprettes ved å bruke File->New->Java Project, fylle ut navnet og ellers akseptere standardoppsettet. En vil da få et prosjekt satt om med standard Java-kompilator, en kildekodemappe med navnet src, og en skjult bin-mappe hvor alle kompilerte filer + kopierte ressurser havner. Dette ser slik ut i Package Explorer-panelet:

Vi ser at src-mappa har et spesielt ikon, et pakkesymbol oppå et mappeikon, for å indikere at det er en kildekodemappe. Det er også en slags mappe med navnet JRE System Library som forteller hvilken Java-versjon vi baserer oss på. Ikonen indikerer at dette er et klassebibliotek og inni mappa vil en finne alle standardklassene i denne Java-versjonen, f.eks. java.lang.String, java.util.List osv. Uten denne vil det være vanskelig å få kompilert koden sin.

Dette oppsettet vil duge for mange formål, men for en del type programmering så trengs flere kildekodemapper, mapper for ressurser og ektra klassebibliotek. F.eks. for å løse JExercise-oppgaver trengs både en tests-kildekodemappe og et ekstra klassebibliotek (jexercise-standalone.jar).

Kildekodemapper

src-mappe brukes til den "vanlige" koden, og det er vanlig å ha ihvertfall en ekstra mappe for testkode kalt tests. Noen ganger samler en såkalte ressurser, dvs. filer som brukes av klassene våre, f.eks. bilder, lyser, konfigurasjonsfiler osv. i en kildekodemappe kalt resources. Alle kildekodemappene blir kompilert som om det var én og resultatet havner i den skjulte bin-mappa.

En ny kildekodemappe opprettes ved å bruke File->New->Source Folder og skrive inn ønsket navn.

Pakker

Når en jobber med større prosjekt eller ønsker å samle mange øvingsoppgaver i samme kodingsprosjekt, så er det greit å fordele koden (Java-klassene) i ulike pakker. Dette er nokså likt hvordan filer fordeles i mapper ellers på maskina. F.eks. kan en ha én pakke for data og én for GUI kalt data og gui eller én pakke pr. øvingsoppgave kalt oving1, oving2 osv (best å unngå særnorske bokstaver). Inni pakkene kan en legge nye pakker, men som regel holder det med ett nivå.

En viktig poeng med pakker er at de også må deklareres inni hver java-fil, over klassedeklarasjonen. Hvis du i kodingsprosjektet har en src-mappe med oving1-pakke i, så må det i java-filene inni oving1-pakke stå package oving1; øverst i fila. Dersom du kopierer en fil over i oving2-pakka senere, f.eks. fordi du skal jobbe videre med den, så må du forsikre deg om at det da står package oving2; Hvis ikke vil du få en feilmarkering på og i fila. Eclipse justerer forøvrig package-deklarasjonen automatisk når du flytter på java-filene i Package Explorer-panelet.

Mappe med ekstra klassebibliotek

I mange prosjekter trenger en ekstra klassebiblioteker, f.eks. test-rammeverk, JExercise, XML-håndtering, grafikk, osv, slik at en slipper å skrive all kode selv. Det er vanlig å legge disse i en egen mappa kalt libs, som er en vanlig mappe. Merk at en strengt tatt godt kan legge klassebiblioteksfiler i selve prosjekt-mappa, men dette blir uryddig om en bruker mange ekstra klassebiblioteker.

En ny vanlig mappe opprettes ved å bruke File->New->Folder og skrive inn ønsket navn. Inni denne legger en så arkiv-filer med Java-klasser, med fil-endelsen jar eller zip. I tillegg, og dette er viktig, må en si fra at de faktisk skal tas i bruk, dvs. tas i betraktning når kildekoden kompileres! Dette gjøres velge Build Path->Add to Build Path i konteksmenyen, som en får frem ved å høyreklikke på fila. Omvendt, dersom en skal la være å bruke klassebiblioteket, så velges Build Path->Remove from Build Path.

Figuren under viser hvordan det ser ut hvis en har lagt til tests-kildekodemappe og en libs-mappe med et klassebibliotek og lagt denne til build path'en.

Vi ser at tests-mappa er riktig registrert som kildekodemappe. libs-mappa har fått et bibliotekstsymbol, som indikerer at den inneholder klassebibliotekstfiler. Disse vil en faktisk ikke finne inne libs-mappe i dette panelet, selv om de egentlig ligger der. I stedet vises disse under overskriften Referenced Libraries. Akkurat dette klassebiblioteket brukes til såkalte JExercise-oppgaver (gå til siden for å laste ned).

 

Ferdig
95

 

 

  • No labels