You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

Mål

Målet var å utvikle et nytt undervisningsopplegg for computer-aided design (CAD), primært i forbindelse med emnet TMM4115 Produktmodellering, men også for videre bruk.

I produktmodelleringsemnet brukes Siemens Unigraphics NX for 3D-modellering. NX er et avansert 3D-modelleringsprogram, og det byr på utfordringer ved å tilby opplæring og veiledning til en klasse på 200 studenter i slike avanserte verktøy.

Målet var derfor å utvikle et videobasert selvstudieopplegg for NX for å bringe alle studenter opp på et godt nivå i 3D-modellering.

Veien til målet

Førsteamanuensis Knut Einar Aasland ved Institutt for produktutvikling og materialer (IPM), fikk med seg ildsjel og student Magnus Skogsfjord for å få integrert bruk av 3D modellering i utdanningstilbudet på produktmodellering.

Magnus Skogsfjord har laget en fantastisk nettportal - NX-Portalen - som via videokurs, tips og triks, og annet informativt innhold gjør studenter i stand til å ta styringen på hvor fort og på hvilket nivå de vil lære 3D-modellering.

NX-portalen gir grundige kurs i alt fra installasjon av NX-programvaren til avanserte metoder for å lage fotorealistiske 3D-modeller av objekter. På portalens forum kan du også stille spørsmål og få veiledning i bruk av NX.

Til nå er det laget i overkant av 30 leksjoner fordelt på 6 videokurs som brukes i den modulbaserte opplæringen i NX. Hver modul viser i detalj hvordan funksjoner i NX brukes, og inneholder øvingsoppgaver for å gi studentene mulighet til å få praktiske erfaringer.

 

Magnus Skogsfjord - klar til å lage et nytt videokurs

 

Magnus bruker ca. en dag på å spille inn en opplæringsvideo, hvis han allerede kan teknikkene han skal lære bort. Magnus lager selv manus og spiller inn lyd til videoene. Sceencapturevideo og videoredigering gjøres i Camtasia.

Bruk og erfaringer

Faglærere og assistenter opplever at ferdighetsnivået og kunnskaper om 3D-modellering har blitt bedre. De ser på pilotprosjektet som en stor suksess.

Grunnlaget er lagt for et undervisningsopplegg som vil gjøre at studentene i framtida vil være på et helt annet nivå en tidligere i 3D-modellering. 3D-modellering er et av de viktigste områdene for databruk i industrien studentene går ut i etter endt studium.

Opplegget er under videreføring i emner som TMM4121 ProduktutviklingTMM4155 Produktutvikling og materialer og TMM4135 Dimensjonering basert på elementmetoden (grunnkurs). Ved å bygge stein på stein igjennom semesterene vil studenter kunne oppnå kunnskap og ferdigheter i 3D-modellering langt utover det man tidligere har vært i stand til å tilby.

Hva er bedre nå enn før?

Undervisningen er interkativ. Videoene viser hva som skjer, hvordan det skjer og man får bedre oversikt over hvor verktøy befinner seg, og hvordan de fungerer. Da man brukte kompendium var det vanskeligere å orientere seg, og man fulgte bare en oppskrift uten å helt skjønne hva som skjedde på skjermen.

Studentene har nå lettere tilgang til assistanse. De kan:

  • Sende mail
  • Møte opp på kontoret
  • Henvende seg til forumet
  • Se relevante videokurs

Toget går ikke for studenter som blir forhindret fra å møte til en øvingstime. Studentene går bare tilbake til tidligere leksjoner og tar ting i sitt eget tempo.

Hva sier studentene om det nye undervisningsopplegget?

"NX-Portalen har gjort det mye enklere å lære seg en ellers komplisert software" - Paul Andreas Kopperud

"Bra tiltak dette her!" -Sondre Buset Bjelland

 

Illustrasjon av 3D-modell
3D-modell av sykkel laget av studenter i produktmodelleringsemnet

Knut Einar Aasland foreleste om pilotprosjektet og erfaringene de har gjort på seminaretIKT-strenger i studieprogrammet - Planer på Produktutvikling og produksjon (video).

Positive erfaringer som ble presantert på seminaret:

  • Studentene lærte seg mye mer enn det emnet krevde.
  • Studentene begynte å bruke NX-modellering i andre emner og sammenhenger.
  • 3D-modellering ble et verktøy for problemløsning.
  • Enklere å lære andre 3D-modelleringsverktøy når man allerede kan ett avansert.

 

 

  • No labels