You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Strukturering av tekst

Når en leser en wiki-side, så er det umulig å vite hva en har lest fra før og hvor en kommer fra. Derfor er det viktig å sette det en skriver inn i en sammenheng. Dette kan gjøres ved å tredele teksten:

  1. Først kommer en innledning, typisk ett avsnitt hvor en har en myk introduksjon som refererer til begreper/sider som det er naturlig å ha lest.
  2. Så kommer teksten om temaet, som gjerne kan lenke til andre begreper/sider.
  3. Til slutt kommer en oppsummering/avrunding som refererer til hva det er naturlig å lese etterpå.

En av fordelene med denne tredelingen er at en naturlig får lenket til andre sider og ikke gjør seg avhengig av blokken med lenker som Confluence automatisk legger inn i web-versjonen. Denne blokken er ikke med i mobil/tablet-versjonen, så derfor er det bedre å ha eksplisitt lenker.

Oppgaver

Hver side/tema bør ha (inneholde eller lenke til) ulike typer aktiviteter/oppgaver, for å stimulere læringsprosessen. Dette kan være enkle spørsmål til refleksjon, små øvelser eller mer tradisjonelle øvingsoppgaver, gjerne basert på JExercise. De to første typene kan godt være en del av sida/temaet, mens større oppgaver bør ha en egen side, som det lenkes til.

Rikt innhold og bruk av makroer

En makro gir muligheten til annen type innhold og visning enn vanlig rik tekst, og Confluence-installasjonen har en rekke nyttige slike.

  • Det er generell støtte for innhold fra innhold fra YouTube og SlideShare
  • En kan legge inn en eksplisitt innholdsfortegnelse som dekker hvilken som helst del av wiki-treet.
  • excerpt og excerpt-include: excerpt kan brukes til å angi en tekstblokk (vanligvis setning) som essensen til en side, som kan gjenbrukes i andre sider med excerpt-include-makroen, f.eks. i oversiktstabeller.
  • kode: Kodemakroen gir mulighet formattering og farging av kode i ulike språk.
  • UML-diagrammer: plant-uml-makroen tilbyr et tekstformat for ulike UML-diagrammer, tilsvarende det vi har brukt i TDT4100. Dette gjør det raskt å lage små diagrammer hvor automatisk layout går greit.
  • Diagrammer: Lucidchart-tjenesten har også støtte for Confluence, så en kan integrerer komplekse diagrammer i en wiki-side.
  • metadata, metadata-list og metadata-report: disse kan brukes for å legge inn metadata i en side, som kan søkes frem og vises i en tabell i en side lenger opp i treet. Metadataene kan være synlige når de kan være informative for lesere, men kan gjøres usynlige og kun vises ved redigering.
  • No labels