You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Oppgave nr: BRANN18

Bakgrunn: 

I forbindelse med at Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) gjennomførte tilsyn med brannhemmende trekledning i 2020, ble det oppdaget at et produkt av brannmalt, royalbehandlet trekledning ikke tilfredsstilte påkrevd brannklassifisering. Det ble også avdekket at brannklassifiseringen til royalbehandlet trekledning uten brannhemmende behandling var langt dårligere enn det som ble oppgitt av produsentene. I ettertid er det kommet frem opplysninger om at ubehandlet trekledning som blir malt eller beiset heller ikke tilfredsstiller kriteriene til påkrevd brannklassifisering.

Det er derfor mye usikkerhet knyttet til brannsikkerheten ved bruk av trevirke i fasader, både for store og små byggverk. Er dagens norske regelverk godt nok på dette området? Utgjør bruk av trekledning på norske fasader en uakseptabel brannrisiko?

Kort beskrivelse av oppgaven:

I denne oppgaven skal bakgrunnen for de preaksepterte ytelsene for utvendig overflate i veiledning til byggteknisk forskrift (VTEK) undersøkes. Det skal gjøres en vurdering av om regelverket er godt nok på dette området, sett i forhold til bruk av trekledning med ulike typer av overflatebehandling og impregnering.

Oppgaven kan omfatte følgende oppgaver:

  • Undersøke hvor stort omfanget av trebasert kledning på bygninger er i Norge, hvilke typer av overflatebehandling og impregnering som er i bruk, og i hvilket omfang
  • Beskrive og vurdere brannrisiko i forbindelse med utvendige overflater
  • Undersøke og beskrive bakgrunnen for dagens preaksepterte ytelser for utvendige overflater gitt i VTEK. Er dagens preaksepterte ytelser annerledes enn i tidligere byggeforskrifter, og har dette betydning for brannsikkerheten?
  • Undersøke de branntekniske kravene til utvendig overflate i andre land i Norden. Hvor vanlig er det med trekledning i disse landene?
  • Beskrive Royalimpregnert trekledning og bakgrunnen for problemstillingene knyttet til disse produktene
  • Beskrive testmetoder for brannteknisk klassifisering av ytterkledning. Er metoder, og klassifiseringskriterier relevante med hensyn til brannrisiko for slike produkter?
  • Branntesting av relevante produkter, f.eks. som takbelegg, eller i småskala test (konkalorimeter?). Hensikten med testene kan være å sammenlikne og vurdere brannegenskapene til trekledning med ulike typer behandling, som maling, beis, impregnering, etc.
  • Casestudier av bygninger med ytterkledning av tre.

Hensikten med prosjektoppgaven vil være å få oversikt over dette fagområdet og sette seg inn i de brannfaglige problemstillingene. Prosjektoppgaven skal danne grunnlaget for planlegging av masteroppgaven, der oppgaver som branntesting og casestudier kan inngå.

Antall studenter på oppgaven: Om ønskelig kan to studenter gjerne samarbeide om oppgaven.

Kontaktperson ved IBM: Anne Steen-Hansen anne.steen-hansen@ntnu.no  

Ekstern samarbeidspartner: Multiconsult

  • No labels