You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »


1. Innledning

Hva er det temaet omhandler, hvor i kommunikasjonsmodellen hører dette hjemme.

Hvem har stått bak utviklingen, hvem gjør vedtak?

Rutingtabeller er en del av TCP-IP protokollen, og hører hjemme i “nettverkslaget”. Dette er en liste over bestemte nettverks destinasjoner, og noen ganger også avstander. Rutingtabellen inneholder altså informasjon om nettverkstopologien rundt den selv.

 

2. Ønsket funksjonalitet

Hva er oppgaven eller problemet man skal løse, hvilken funksjon er det behov for?

Hvilke andre funksjoner/tjenester er avhengige av, eller bygger på, det valgte temaet?

Rutingtabellen er en tabell i en nettverksnode som sier hvor datapakker som sendes til enheten skal videresendes til. Den fungerer som et “kart”, som sier hvor neste “hopp” på datapakkens reise er. Den avgjør altså om datapakken skal bli værende i det samme lokale nettverkssegment, om det skal videresendes til neste ruter, eller om det skal sendes til en default gateway.


3. Virkemåte

Beskrivelse av løsning, aktuelle protokoller, fangster med wireshark, statistikker og annet

Alle enheter som finnes i TCP/IP-protokollen har en rutingtabell, som sier hvilken IP-adresse packeten skal sendes til, og hvilken nettverksenhet (adapter) den skal sendes gjennom. For eksempel kan en enhet ha både wifi-tilkobling og kablet tilkobling, og da vil tabellen si hvilken som skal brukes.

Rutingtabellen inneholder også “metrics”, eller informasjon om hastigheten til en bestemt tilkobling. Dette brukes til å bestemme hvor en packet sendes, hvis det er flere mulige valg.

IPv4-rutingtabellen fra en Windows 10-PC ser slik ut:

rutingtabell.png

Denne tabellen inneholder følgende innslag:

Network Destination:

Dette er IP-adressen til packetens “endepunkt”, altså dit den skal til sist. I tabellen over er adressen “0.0.0.0” kombinert med netmask “0.0.0.0” et alias for alle adressene som ikke spesifikt finnes i tabellen, slik at alle destinasjoner som ikke finnes i de andre innslagene i tabellen sendes videre gjennom nettverksruteren PC-en er koblet til, altså gjennom gatewayen på adresse “192.168.2.1”.

Netmask:

Dette er et bitmask-mønster, som brukes for å dele opp IP-adresser i nettadresse og nodeadresse. Dette gjøres ved å gjennomføre en &-operasjon på IP-adressen og netmask-verdien.


Gateway:

Dette er adressen til gatewayen som packeten skal sendes “gjennom” for å komme seg til destinasjonen, altså er dette adressen til neste “hopp” på turen.

Interface:

           Dette er IP-adressen til nettverkskortet/-enheten som skal brukes.

Metric:

Dette er et prioritetsnummer, som indikerer hvor rask en tilkobling er. Dette er vanligvis hvor mange “hopp” som finnes på ruten. Hvis det finnes flere ruter til samme destinasjon, vil den med lavest metric-tall velges.


IPv6-tabellen inneholder mye av de samme innslagene, men adressene er selvsagt 128-bits. “If”-feltet er det samme som “interface” fra IPv4-tabellen, men her brukes et indeksnummer i stedet for en adresse.

rutingtabellipv6.png






4. Kilder

Hvor finner man mer aktuelt lesestoff om dette temaet?


https://en.wikipedia.org/wiki/Routing_table

http://searchnetworking.techtarget.com/definition/routing-table

https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc958823.aspx

https://www.think-like-a-computer.com/2011/08/24/the-routing-table/

http://techgenix.com/making-sense-windows-routing-tables/

http://www.techrepublic.com/article/understanding-routing-tables/




  • No labels