Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Ulemper med bruken av Kahoot er at det er tidsbegrensning på å avgi svar. Når man lager en Kahoot må man angi en tid som svarene må være avgitt innenfor. Den lengste tenketiden som er mulig er 120 sekunder. Denne tidsbegrensniningen legger føringer for hvilke spørsmål man kan stille, fordi man ikke kan gi oppgaver som krever tidkrevende beregninger eller litt grubling før man kommer frem til svaret. Tidsbegrensningen kan også føre til at noen elever blir stresset og bare svarer noe uten å tenke seg om. Det at man får poeng etter hvor raskt man svarer kan bidra til at elevene blir stresset og bare svarer tilfeldig. Hvis konkurransefokuset blir for stort kan det forekomme at elevene trykker på et svar før de har lest spørsmålet skikkelig, for å få mest poeng på hurtig svar. Da utvikler spillet seg til å handle om taktikk og ikke om kunnskap. Det kan også være en ulempe at resultatlisten vises på storskjerm. For elever langt nede på listen kan kanskje dette føles ubehagelig.En Kahoot-quiz vil kun vise om eleven har svart riktig eller feil på et spørsmål. Det betyr at læreren ikke får noe bilde av hva eleven har gjort feil. Det er vanskelig å måle elevenes ferdigheter og kunnskaper gjennom oppgaver som har alternativer. I tillegg er matematikk et fag hvor prosessen frem til svaret ofte er like viktig som selve svaret.

En må også stille seg spørsmålet om elevene får noen form for læringsutbytte av å svare på spørsmål med alternativer. I tillegg får de ingen forklaring på hvorfor et svar er rett, og hvordan man kommer frem til svaret. Elevene kan i stor grad ende opp med å bare trykke på et tilfeldig alternativ, fordi de ønsker å vinne konkurransen fremfor å faktisk svare rett. Selv om en elev svarer rett, betyr ikke det nødvendigvis at eleven har god kompetanse innenfor spørsmålet som er stilt. Læreren får heller ingen tydelig feedback på hva elevene egentlig mestrer og ikke, og kan derfor i liten grad benytte Kahoot som en del av vurderingen (uten at dette nødvendigvis er et mål i seg selv). 


Et nytt aspekt ved kahoot er at lærer kan velge om elevene bruker en generaror som gir et tilfeldig navn eller om de kan skrive inn navn selv. Dette var en løsning på problemet hvor elevene valgte upassende navn eller mobbet andre elever. Dette er ikke den eneeste måten programmet kan missbrukes på. Siden Kahoot blir mye brukt i skolen har elevene funnet ut måter de kan sabotere quizen på. Elevene kan legge inn flere brukere ved å google "how to hack kahoot". Da kan de få lagt til mange deltakere slik at resultatene jevner seg ut, og dermed blir det normarfordelt. Når lærer får opp søylene som viser resultatet vil det dermed ikke vise nivået til klassen. Blant annet finnes det programmer som gjør at brukeren vinner kahooten eller at elevene kan komme seg rundt den tilfeldig navn-generatoren vied å bruke denne nettsiden: https://mem.rip/kahoot/ . Det dukker hele tiden opp nye måter å unngå systemet på siden programmet er så kjent.  Gjør elevene dette for å skjule sitt eget resultat, i frykt for å havne nederst? Holder det ikke at elevene har mulighet til å være anonym? 

Muligheter og begrensninger

...