Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Hva er iMathematics?

 

iMathematics er en matematikk-app som tar for seg flere forskjellige matematiske temaer, blant annet aritmetikk, algebra, geometri, trigonometri, funksjoner, sannsynlighet osv. Innenfor hvert tema kan du gå videre inn på forskjellige undertemaer, for eksempel: Algebra --> Faktorisering av polynomer. Innenfor undertemaet er det tilstrekkelig informasjon til å løse quizene i hvert undertema. Hvert undertema har en del quizer, hvor du må svare på quiz 1 før du kan gå videre til quiz 2 osv. I tillegg har appen diverse supplementer som innebygde kalkulatorer, for eksempel til løsning av andregradslikninger.

...

Eksempler på bruk av iMathematics


Image AddedImage AddedImage Added

 

 

 

Bruk av flervalgsoppgaver i matematikkundervisningen

I forbindelse med diskusjon i etterkant av presentasjonen av iMathematics kom det frem noen tanker om bruk av flervalgsoppgaver. På iMathematics er noen av svaralternativene åpenbart feil. Dette gjør at det i realiteten kun er ett svaralternativ som kan være riktig. Dette er en bruk av flervalgsoppgaver som ikke er hensiktsmessig i matematikkundervisningen. For at flervalgsoppgaver skal være nyttig for elevers læring må det være gode oppgaver. Dette vil si oppgaver med flere potensielt riktige svaralternativer, håndterbare tall og oppgaver som elevene kan kjenne seg igjen i. Konteksten i oppgavene spiller også en rolle. Kontekster elevene kan kjenne seg igjen i kan i større grad enn andre oppgaver bygge opp under elevenes relasjonelle forståelse av det matematiske temaet.

 

Filosofi/læringssyn

Appen er veldig regelbasert. På hvert undertema er det gitte regler og quizer med alternativer. Dette bygger ikke opp under en relasjonell forståelse av det matematiske temaet, men mer en instrumentell forståelse som konsentrerer seg om prosedyrer. Når det gjelder motivasjon for å arbeide med denne appen, er den på en måte bygd opp som et spill som du kan "runde". Dette fordi det står hvor mange prosent av quizene du har fullført og nye quizer åpner seg ved at du klarer 75 prosent av foregående quizer. Appen bidrar til å drive elevene framover i arbeidet pga. måten den er bygd opp. I tillegg er det mulig å gå tilbake hvis man står fast, enten for å se på teorien på nytt eller velge en annen quiz eller et annet tema.

Appen har et behavioristisk læringssyn som både har belønning og klare instrukser for hvordan man løser oppgavene.

 

Hvordan kan appen være et verktøy for å nå læringsmål?

...

Vi tenker at denne appen kan være et spennende alternativ til de klassiske oppgavene i matematikkboka, og kan brukes både i undervisning og som hjemmearbeid. For elever som sliter med motivasjonen i matematikk kan appen være nyttig som et hjelpemiddel som kanskje er mer "underholdende" enn vanlige matematikkoppgaver. Når det gjelder aldersgruppe appen passer til, tenker vi at det er ungdomsskoleelever som kan ha best nytte av appen. Dette pga. at den er på engelsk og pga. vanskelighetsgraden på en del av oppgavene. Kan også være nyttig på videregående. Vi foreslår at appen brukes  til mengdetrening, stasjonsundervisning eller som samarbeidsoppgaver. Gjennom å samarbeide med oppgavene i appen blir elevene tvunget til å forklare hvordan de har tenkt, og dette vil flytte fokus fra selve løsningen til prosessen med arbeidet med oppgavene.