Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Nettsiden til Multi er utformet slik at elevene lett kommer i gang, den er selvinstruerende. Ved å være tett knyttet til læreboken Multi kan eleven enkelt kjenne seg igjen og navigere til riktig tema og velge nivået han eller hun vil jobbe med.

Oppgavene er differensierte på tre nivåer til hvert tema fra læreboka, og har stor variasjon; innskriving av tall i ruter, trekke opp streker, klikke på et svar, eller spill med regning. Ved slik mangfold i variasjon og nivå vil elevene oppmuntres til å gjøre flere oppgaver, de ønsker å lære mer og blir engasjert. Det er ikke lagt inn begrensninger i hvor mange oppgaver eller hvor mange forsøk elevene kan gjøre, heller ikke hvilket nivå eller trinn de kan velge.  

...

  • Noen av oppgaven går bare gjennom det samme så det blir lett hvis du kan gjøre en oppgave. Det er kjedelig å gjøre nesten samme oppgave mange ganger.

  • BRA: Morsomme oppgaver. Spill der man lærer noe og ikke bare sitter og leser og regner. Det er noen morsomme oppgaver og ikke bare sånne leseoppgaver og mye regning.

  • FORBEDRINGER: Dårlig forklaring på mange av oppgavene. Sånn at man må spørre lærer om hjelp eller trykke på “hjelp-knappen”. Selv om ikke det er en god forklaring der heller, for vi forsto ikke hva vi skulle gjøre etter å ha lest forklaringen heller. Vi synes det bør være bedre forklart i selve oppgaven. Det var noen oppgaver vi ikke skjønte fordi det ikke var god nok forklaringer på hva man skulle gjøre, her er en av de:

Referanser

Kaput, J. J. (1992). Technology and mathematics education. In D. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning (pp. 515-556). New York: Macmillan Publishing Company.

Multi nettoppgaver, hentet 16.03.18 fra http://podium.gyldendal.no/multi-nettoppgaver/


Multi Nettoppgaver 5-7s etterkommer med LK20

Dette er en kommentar som er tilført etter at analysen er gjort, siden læreplanen Kunnskapsløftet er på vei ut og nye læreplaner, ofte omtalt som fagfornyelsenLK20, er på vei inn:

Vi vil vie et lite avsnitt til å se på Multi Nettoppgaver 5-7s etterkommere i forbindelse med innføringen av fagfornyelsen LK20. I følge Gyldendals` egne nettsider, vil de komme med nye nettressurser, hvor det som vi i dag kjenner som Multi Nettoppgaver 5-7, vil erstattes med “Multi Smart Øving”. Dette vil vi finne i Skolestudio, Gyldendals nye digitale læringsmiljø sammen med andre digitale komponenter som hører til læreverket Multi. (Gyldendal 1, 2020u.å. a). Multi Smart Øving vil være et adaptivt produkt, dvs det vil si at Smart Øving vil tilpasse og justere vanskelighetsgraden på oppgavene til elevene basert på hvordan de løser oppgaver underveis. Vi må  vente til 2022 før Smart Øving er på plass for alle trinnene, mens for de laveste trinnene skal dette være klart høsten 2020. (Gyldendal 2, 2020u.å. b

Noe av hensikten med fagfornyelsen LK20 er dybdelæring, som handler om å lære noe så godt at man forstår sammenhenger og kan bruke det man har lært i nye situasjoner  (UtdanningsdirektoratetKunnskapsdepartementet, 2020, s. 10). Som det kommer frem av analysen gitt over, kan det virke som om Multi Nettoppgaver 5-7 brukt alene gir lite rom for utforskning, eksperimentering og elevene får liten mulighet til å bruke egne tilnærminger for å løse oppgaver. Men som en av forfatterene av nye Multi sier, så vil også dybdeforståelse kreve øving (Gyldendal 1, 2020u.å. a). Vi ser ingenting i veien for at elevene kan bade litt i alle de ulike representsjoneformene representasjonsformene Multi nettoppgaver 5.-7. har på f.eks. for eksempel brøk mens vi venter på fornyelsen. Og LK20, og en av de store fordelene med de “gamle” Multi Nettoppgaver, er at de er tilgjengelige for alle.  Takk, Multi/Gyldendal! 

...

Kilder

Gyldendal Undervisning. (u.å. a).  Multi og Fagfornyelsen. Hentet 20. april 2020 fra https://www.gyldendal.no/grs/Multi/Aktuelt/Multi-og-Fagfornyelsen

Gyldendal Undervisning (u.å. b). Multi Smart Øving. Hentet 20. april 2020 fra https://www.gyldendal.no/grs/Multi-Smart-OEving

Kunnskapsdepartementet. (2020). Overordnet del - verdier og prinsipper for grunnopplæringen. Hentet fra https://www.udir.no/Udir/PrintPageAsPdfService.ashx?pdfld=150459

...

Kaput, J. J. (1992). Technology and mathematics education. In D. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning (pp. 515-556). New York: Macmillan Publishing Company.

Multi nettoppgaver, hentet 16.03.18 fra http://podium.gyldendal.no/multi-nettoppgaver/