Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Bakgrunn og formål

 

 

Prosjektmedlemmer

 

 

Plan for arbeidet

 

 

Prosjektsøknaden

Høsten 2012 og høsten 2013 var Matematikk 4D et ledd i et pilotprosjekt om faglig bruk av IKT i grunnkursene i matematikk i sivilingeniørutdanningen. Pilotprosjektet oppnådde gode resultater i formav lavere strykprosent og relativt gode tilbakemeldinger fra studentene. Vi ønsker å videreutvikle de tiltakene som ble igangsatt iMatematikk 4D høsten 2012 og 2013 for å kunne utvide det til Matematikk 4M og Matematikk 4N våren 2015 med mulighet for videre utvidelse høsten 2015 for samme emner. Disse to emnene har studenter som lærer MATLAB og ikke Python i sitt IT-grunnkurs.

Prosjektmedlemmer

Prosjektet er knyttet til Matematikk 4D, 4Mog 4N, og vil være forankret på Institutt for matematiske fag med Marius Thaule som faglig ansvarlig. Prosjektperioden er høsten 2014 og våren 2015. Helge Holden vil være ansvarlig for Matematikk 4D høsten 2014. Emneansvarlig for Matematikk 4M/N våren 2015 vil mest trolig være Trygve Karper.

Plan for arbeidet

Målsetting
Det overordnede målet med prosjektet er tredelt:

  1. Å heve studentenes kompetanse i bruk av IKT-verktøy generelt.
  2. Å øke forståelsen iMatematikk 4D,4Mog 4Nved hjelp av visualisering og simulering.
  3. Å videreutivkle pilotprosjeket fra høsten 2012 og høsten 2013.

Erfaringer fra pilotprosjektet tilsier at studentene liker kombinasjonen av matematikk med programmering, men at dette må forbedres gjennom mer relevante øvinger og de må hamuligheten til å få hjelp med programmeringsbiten også.

Det har inntil høsten 2012 vært høye stryktall iMatematikk 4D. Strykprosenten sank markant høsten 2012. Ved å gjøre emnet mer «moderne» ved bruk av programmering håper vi å gjøre studentenemer interessert i matematikk.

Her er noen eksempler der IKT-verktøy kan være nyttige supplement i undervisningen i matematikk 4:

  • Numerisk integrasjon og derivasjon. • Numerisk lineær algebra (LU-faktorisering, Gauss–Seidel iterasjonsmetode).
  • Fourierrekker og fouriertransform (knyttet opp med bildebehandling (slik det ble gjort i pilotprosjektet) og signalbehandling).
  • Partielle differensialligninger og numeriske løsninger av disse (f.eks. Black–Scholes ligning som modellerer europeiske kjøpsopsjoner). 

Konkret tar vi sikte på å lage et oppgavehefte som vil inneholde oppgaver som knytter sammen matematikken studentene lærer og programmering.

Egeninnsats
Egeninnsatsen vil bestå i kontinuerlig veiledning og oppfølging av stipendiaten, som igjen følger opp programmeringsassistentene.

Evaluering og videreføring
Prosjektet vil bli evaluert gjennom referansegruppemøter og elektroniske spørreundersøkelser via KVASS eller andre passende verktøy. Hvis prosjektet gir positive resultater kan det være aktuelt å endre læringsmålene og det faglige innholdet tilsvarende. Dette vil bli gjort i samrådmed studieprogrammene som er brukere av disse emnene.

Prosjektsøknaden

Ligger her

 

...