Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Bakgrunn: Kunnskap om skadeomfang på bygg kan bidra til å innrette virkemidlene våre på en mer risikobasert og effektiv måte slik at de fører til god byggkvalitet. I dag finnes det ikke systematiske og kontinuerlige målinger av omfanget av byggfeil eller byggskader i Norge.

Norsk Takst, interesseorganisasjonen for takstmenn i Norge, gjennomførte i 2007 en spørreundersøkelse blant sine takstmenn for å vurdere omfang på byggfeil som oppstår etter overlevering av prosjektet. Undersøkelsen samlet vurderinger av takstmennenes erfaring fra tilstandsrapporter. Resultatene rapporteres i kroneverdi, som omregnet tilsier at byggskader utgjør 12 prosent av verdien av bygg. Dette er et tall som er betydelig høyere enn de 2 til 6 prosent som Sintef anslår.

Direktoratet for byggkvalitet har siden 2019 fulgt utviklingen av byggskadeomfang gjennom Finans Norges database for vannskader og brannskader. Det er knyttet noe usikkerhet til registreringene, men tallene gir oss indikasjoner på skadeomfanget i bygg. I 2019 førte vannskader til 4,9 milliarder kroner i utbetalte erstatningsbeløp, mens brannskader resulterte i 4,8 milliarder kroner i erstatninger

En gjennomgang av eksisterende rapporter viser at det er lite sikker og dokumentert kunnskap om omfang og kostnader ved byggfeil i Norge. SINTEF har gjennom et samarbeid med Gjensidige fått tilgang til nesten 20 000 skaderapporter som kan gi et verdifullt innsikt i byggskader, årsaker og hva som kan gjøres for å redusere risikoen for skader.

Kort beskriving av oppgaven: Oppgaven vil bli utført i samarbeid med Norgeshus sitt forskingsprosjekt Verktøykasse for klimatilpasset boligog går ut på å strukturere og analysere dataene i skadedatabasen. Prosjektoppgaven vil fungere som et forprosjekt og innledning til masteroppgaven, med fokus på å planlegge det vitenskapelig arbeidet i masteroppgaven.

Antall studenter på oppgaven: 1-2
Kontaktperson ved IBM: Tore Kvande, NTNU tore.kvande@ntnu.no og Lars Gullbrekken, SINTEF lars.gullbrekken@sintef.no

Oppgave nr:

Bakgrunn:

Kort beskrivelse av oppgaven:

Tallet på studenter på oppgaven:
Kontaktperson ved IBM: