Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

På disse sidene finner du sider for elevene som inneholder fasitforslag til teoridelen i læreboken, interaktive oppgaver, videoeksempler til teori (kun for P og P-Y matematikken), og oppgaver for kontrollregning. I denne vurderingen er det betydningen av interaktive oppgave og videoeksempler som vil bli fremhevet. Selve lærebøkene består av to deler, en teoridel med tilhørende oppgaver som nevnt ovenfor, og en oppgavedel. Her finnes det også en link til lærerressurser som inneholder kapittelprøver, terminprøver for alle utgavene av bøkene, inkludert et arkiv for terminprøver som strekker seg noen år tilbake. Her må din skole ha avtale med Cappelen Damm for å få tilgang, hvis du er lærer og ønske tilgang. På nettstedet er siden delt inn i et studieforberedende utdanningsløp og et yrkesrettet utdanningsløp. I det studieforberedende løpet, finner man innhold fra 1P til R2 matematikk, og i det yrkesrettede løpet fra 1P-Y til 2P-Y.

 

 Når Når en trykker på det aktuelle linjevalg, kommer en inn på sider som er tilpasset den enkelte lærebok, hvor sidene er bygd opp etter malen i læreboka. Til venstre i skjermbildet ligger temaene/kapitlene og til høyre ofte informasjon og lenker som ofte omhandler Geogebra og dets bruk til emnene, og eventuell annen informasjon.  

...

En kan velge å se på denne nettressursen i to perspektiver til dagens bruk. Den legger opp til enten en aktiv bruk av omvendt undervisning, eller som et supplement til tradisjonell undervisning, hvor eleven kan ta i bruk videoeksemplene for å få gjennomgang av fagstoffet på en annen tilnærmingsmåte, eller for repetisjon i og utenfor skoletid, som er i tråd med en forventet digital fremtidig bruk. Ved aktiv bruk for omvendt undervisning, krever dette et aktivt engasjement av eleven, enten alene eller i form av gruppearbeid. Det er viktig å ta hensyn til elevgruppen ved bruk av omvendt undervisning, men denne type undervisning kan engasjere lavt-presterende elever til økt motivasjon, effektivitet og egenaktivitet i faget, eller elever som strever med tradisjonell undervisning (Nouri, 2016). Likevel er det med omvendt undervisning viktig å ta høyde for hvordan lærer tilrettelegger for og elever jobber med denne undervisningsformen. Hvis eleven gjennomfører omvendt undervisning på egen hånd, med noe støtte fra lærer eller som tillegg til tradisjonell klasseromsundervisning, vil dette ikke gi noen merkbar effekt, men hvis elevene settes i kollokviegrupper og med nøye tilrettelegging og gjennomføring av lærer vil det være en merkbar positiv endring i læringsutbytte, både hos lavt-presterende og høyt-presterende elever (Foldnes, 2016). For de lavt-presterende vil også mange av de interaktive oppgavene være med på å bygge opp om forståelse for fagemner, og motivasjon for sin egen læringssituasjon.

...

Hvis vi ser på nettressursen under ett så kan vi sette opp noen negative og positive sider med nettressursen:

Ulemper:

    • Har ingen adaptive oppgaver
    • Gjennomgående for de interaktive oppgaver er at «løsningen/formelen» delvis står på sidene, eller at det blir for enkelt å sjekke svarene, og så gå videre. På den andre siden kan dette også være en fordel for elever med utfordringer. 
    • Nettstedet er veldig instrumentelt orientert, lite «lek/spill», med fokus på regning/repetisjon
    • En del interaktive oppgaver fungerer ikke alltid optimalt, eller er for enkle? Dette kan trolig også virke demotiverende for elever som ønsker å se progresjon. 
    • Flash-player – nettleseravhengig, og/eller at en har noe kompetanse for å få disse ressursene til å fungere.
    • Man får ikke tilgang til løsningsforslag på oppgavebøkene. 
    • Nettstedet er ikke nivåtilpasset. 
    • Det er vanskelig for læreren å undersøke om elevene gjør det de skal.

Fordeler:

    • Store deler av videomaterialet og interaktive oppgaver kan brukes av alle i opplæringsøyemed, da det ligger fritt tilgjengelig.
    • Videomaterialet er lett forståelig og med gode eksempler
    • Videoene kan spoles fram og tilbake, stoppes osv. Det kan være motiverende å se videoer for elevene. I tillegg får elevene her en ekstern forklaring: en forklaring fra en annen person enn læreren. 
    • Lett å orientere seg rundt på sidene, og man får tilgang til mange forskjellige temaer. 
    • Bruk til og for omvendt undervisning. Det er en fordel at man kan benytte omvendt undervisning - dersom det fungerer. Det er ikke alle dette vil fungere for, og man er bl.a. avhengig av at elevene har selvdisiplin og faktisk gjør det de skal. 
    • Elevene selv kan lære matematikken på alternative læringsarenaer
    • Interaktive oppgaver, til ekstra øving
    • Kontrolloppgaver med løsninger.
    • Oppdatert i forhold til bruk av Geogebra og den siste versjonen, Classic 6
    • Et slikt nettsted, særlig dersom man skal bruke omvendt undervisning, krever selvdisiplin, og elevene må lære å ta ansvar for egen læring. Elevene må selv være aktive.
    • Med tanke på tilpasset opplæring kan man nevne at elever kan få variasjon fra vanlig undervisning. 

Totalt sett kan en oppsummere at Cappelen Damms nettressurser fremdeles har en god bruksverdi i dagens undervisning, men hvis vi ser noen år fremover, vil nok en god del av innholdet bli valgt bort av brukerne på grunn av at det vil være «gammelt» og ikke tilpasset den digitale verden vi kommer til å være i. Spesielt vil kanskje de interaktive oppgavene gå ut på dato når vi tenker på brukervennlighet og «nysgjerrighetsfaktoren», og mangelen på adaptive oppgaver, som vil kreves når en sammenligner dette mot eksempelvis dagens spillverden. Dette vil uansett være avhengig av brukerens «øyne» og mål, for en må se på hva som er formålet med bruken av nettressursen.

...