Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Oppgåve nr: BF3

Bakgrunn: Klimaendringer med mildere og fuktigere vær vil stille større krav til bygningenes motstandsevne mot klimapåkjenninger for å unngå store vedlikeholdskostnader. RIF sine undersøkelser viser at vedlikeholdsbehovet for norske kommunale og statlige bygg har et økende etterslep. Finans Norge har undersøkt konsekvensene av klimaendringene så langt, og de fant en økning i forsikringsutbetalinger på 30% de siste 5 årene. Økningen skyldes i stor grad skader som omhandler nedbør.

Å tilpasse norske bygninger til fremtidens klima er viktig for å unngå ytterligere økning i vedlikeholdskostnadene. Dette krever et systematisk og godt vedlikeholdsarbeid med fokus på klimatilpasning. Klimatilpasning av bygninger krever strategier for prediktivt vedlikeholdsarbeid. Byggherrer og bygningsforvaltere har behov for å skaffe seg en oversikt over og analysere fremtidige klimapåkjenningers påvirkning på bygningsdeler og installasjoner.

Ein del av moderne arkitektur inkluderer bygg med reine linjer og små eller usynlege takustikk. Samstundes har vi no i Byggforskserien åpna for å bygge lufta tretak med låge takvinklar, ned mot 1,6°. Slike flate lufta tretak fordrar auka sikring mot inndrev av regn og snø i luftespalta under taktekninga. Per i dag inkluderer Byggforskserien anbefalingar om utfellingskammer. Ofte krev slike løysningar for mykje plass og gir ein utsjånad som ikkje er ønskeleg. Løysinga er heller ikkje anbefalt for bygg som har ei plassering som gir stor risiko for inndrev.  

Spørsmålet blir då korleis inndrevsikre detaljar for å redusere risikoen for fuktskadar i konstruksjonen kan utformast.

Image Added

Eksempel på moderne bustad med knappe takutstikkI SFI Klima 2050 har vi utarbeidet et rammeverk for vedlikeholdsarbeid som også ser på ulike klimarelaterte farer og potensielle konsekvenser og som tar hensyn til klimatilpasning gjennom prediktivt vedlikehold med tanke på bygningsforvaltere.

Kort beskriving av oppgåva: Oppgaven Oppgåva vil bli utført i samarbeid med forskingsprosjektet Klima 2050 og partner Avinor, Norgeshus sitt forskingsprosjekt Verktøykasse for klimatilpasset boligog går ut på å prøve ut rammeverket for et valgt utvalg av Avinors bygninger. Prosjektoppgaven forbetre løysninga for inndrevsikre takløysningar. Prosjektoppgåva vil fungere som et eit forprosjekt og innledning til masteroppgaven. Fokus vil være på å sette seg inn i Avinors klimarisikoplanlegging, deres system for forvaltning av bygningsmasse og sammen med Avinor velge ut et utvalg av bygninger. Videre vurdere hvordan rammeverket kan være et element i Avinors klimarisikoplanlegging. Analyse, utprøving av selve rammeverket og evaluering av dette vil være tema i masteroppgaven. innleiing til masteroppgåva, med fokus på å planlegge laboratorieforsøk i masteroppgåva. Laboratorieforsøka vil inkludere utprøving av ulike løysningar med utstyr for fullskala prøving av luft- og regntettheit i SINTEF og NTNU sitt laboratorium.  

Talet på studentar på oppgåva: 1-2
Kontaktperson ved IBM: Tore Kvande, NTNU tore.kvande@ntnu.no og PhD kandidat Jørn Emil Gaarder (SFI Klima 2050). Lars Gullbrekken, SINTEF lars.gullbrekken@sintef.no