Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Dersom man har elever som sliter med matematikken og ikke er glad i tradisjonell matematikkundervisningen, kan dette være en fin tilnærming for å skape matematisk forståelse. Det gjøres da på en måte der eleven ikke er like bevisst på at de lærer matematikk, men kan se på det som en belønning eller en mer lystbetont måte å lære på. Men det er da også viktig å være obs på at leken i spillet ikke tar over for læringen, slik at man gjøre elevene bevisst på hvilke ferdigheter de kan hente ut fra dette arbeidet.

Når man velger å trykke seg inn som lærer, får man også tilgang til en god del undervisningsopplegg, som kan være til hjelp og inspirasjon  i planlegging av undervisning. 

Image Added

Her er det delt inn i ulike kategorier, noen for kortere varighet, noen som går over en eller flere økter og noen som også baserer seg på tverrfaglighet. Fra siden som vises overfor kan man komme videre til en liste med alle kompetansemål i matematikk, og hake av for hvilke mål man ønsker at opplegget skal være rettet mot. Oppleggene kommer som regel med instruksjon til læreren, fasit og oppgaveark til elevene.


Image Added                                            Image Added

Elevens oppgaveark                                                                                                                     Lærerens instruksjoner

Som vi ser, kan det skrives ut direkte fra denne siden og læreren får nyttige opplysninger bl.a om tidsbruk og tidspunkt.

Fordeler og muligheter

En av de største fordelene til matematikk.org er at de dekker hele skolens aldersspenn, helt fra 1 klasse til 3 år på videregående. Videre legger de opp til ulike aktiviteter, og fremmer matematikklæring som en morsom aktivitet som kan skje gjennom spill, og ikke bare gjennom tradisjonell undervisning. Elevene får i tillegg fortløpende en tilbakemelding på om det de har gjort er riktig eller galt. Læreren slipper på denne måten å opptre som en dommer som skal avgjøre elevenes besvarelser, men gir denne oppgaven videre til verktøyet selv. For elevene kan dette gjøre at det oppleves som tryggere å prøve og feile, da en slik vurderingsform kan bidra til å ufarliggjøre det å gjøre feil.

Det er også fint for læreren å ha tilgang til undervisningsopplegg, som kan være til hjelp for å variere egen undervisning.

Ulemper og begrensninger

...

Et annet punkt er at oppgavene er nokså lukkede; et spørsmål har som regel ett riktig svar. Åpne oppgaver, hvor fremgangsmåte og/eller svar kan variere fra person til person ville gitt større mulighet for at elevene får benyttet seg av sine kreative evner i møte med matematikk. Det kan også skape en dypere forståelse for temaet det jobbes med.

Det er også en ulempe at en del av spillene er programmert i Flash, som kan skape problemer med å rett og slett få åpnet dem på enkelte datamaskiner eller Chromebooks. Her må læreren sjekke i forkant om aktiviteten han eller hun vil gjennomføre, kan brukes på elevenes utstyr uten tidkrevende konfigurasjon i forkant.

Til slutt, kan det nevnes at tilgjengeligheten av spill gjør at eleven lett kan bli distrahert og avvike fra timens tema. Et viktig element i lærerens vurdering ved bruk av nettressursen er å ikke gi eleven et spill for spillets skyld. Aktiviteten bør ha et tydelig formål knyttet til undervisningsplanen og gjerne utvikle elevens matematiske resonnement eller deres matematiske diskurs.

Konklusjon

Konklusjonen vår er at det er både fordeler og ulemper med verktøyet. Det er mange gode oppgaver og spill som er tilrettelagt de ulike trinnene og som kan virke engasjerende. Man kan som lærer benytte det i hvilken som helst klasse, men man må benytte det med omhu fordi oppgavene bærer preg av instrumentell forståelse.

...