Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Det er mulig å installere biblioteker som utvider mulighetene i språket. Mange biblioteker ligger lett tilgjengelig i et menyvalg der tilgjengelige biblioteker kan velges fra en liste. Andre biblioteker kan lastes ned fra nettet og kopieres inn i en mappe på PC-en og blir tilgjengelig når applikasjonen startes på nytt.

Image Modified

Beskrivelse av programmeringsspråket

...

Hvis man vil gjøre mer avanserte ting må man bruke et rammeverk som består av to funksjoner. Dette må man også gjøre dersom man vil lage egne funksjoner. De to standard funksjonene heter setup() og draw(). Det som står inni setup() utføres en gang, når programmet starter. Det som står inni draw() utføres om og om igjen så lenge programmet kjøres. I eksemplet nedenfor vises at det er vanlig å angi størrelsen på vinduet som programmet skal tegne i med funksjonen size(). Dette trengs å gjøres bare i starten, altså i setup(). I draw() kan vi starte med å slette bildet med å overskrive med sort bagrunnsfarge med background(0), sette tegnefargen til hvit med stroke(255) og så tegne det vi vil tegne. Dette vil ta bli tegnet om og om igjen så lenge programmet kjører.

Image Removed

 Image Added

Eksemplet nedenfor viser hvordan vi kan lage en funksjon som returnerer en verdi. Avhengig av radius vil funksjonen areal() returnere arealet til en sirkel. Programmet vil også tegne en sirkel der radius er avhengig av musepekerens x-verdi, og skrive arealet på skjermen.

Image RemovedImage Added

I eksemplet over ser vi også bruk av to variabler, r og areal. I Java har alle variabler en type, f.eks. desimaltall kalt float (engelsk floating point), eller heltall kalt int (engelsk integer).

...

Etter noen runder med oppæring er det bare å ta i bruk programmet. Når man starter applikasjonen første gang får man opp et relativt enkelt programvindu som er oversiktlig for brukeren. Det er ingen tvil om hvor man skal skrive inn kodene sine, og man skjønner også intuitivt hvor man skal trykke for å kjøre programmet sitt (play-symbolet).

Image Modified

Når man kjører et program dukker det opp et nytt vindu der programmet kjøres. Det som umiddelbart kan virke som den største forskjellen fra Logo-verktøyene vi har vært borti, er at man her har veldig god kontroll på hele programmet sitt. Det skrives inn linje for linje, og brukeren får hele tiden en tilbakemelding på om det som skrives inn er korrekt. Ved feil dukker det opp varsler, og i fanen Errors nederst i programvinduet, får man tilbakemelding på hvilken feil som er gjort og hvor den er gjort. Dette fremstår som meget brukervennlig. Det er også mulig å velge en slags "autofullfør-funksjon" for kodene du skal legge inn. Denne er ikke valgt som standard, men må hukes av under innstillinger. I tillegg finner brukeren en liste over mulige koder på nettsiden https://processing.org/reference/.  

...

Dette eksemplet er det også mulig for interesserte elever å utvide ved å lage en funksjon som tegner vinduet basert på gitte parametere, noe som vi tenker vil gi elevene erfaring med funksjonsbegrepet, skrivemåten f(x), variabelbegrepet og generalisering.

Image Modified

Eksempel med skilpaddegeometri

For å vise et eksempel på bruk av Turtle-biblioteket for skilpaddegeometri ala LOGO viser vi hvordan vi kan tegne mangekanter.

Image Modified

Det er mulig for interesserte elever å utvide dette til generelle mangekanter der det blir behov for å generalisere vinkelen.

Image Modified

Og for veldig interesserte elever er det mulig å la mangekanten være innskrevet i en sirkel, noe som gjør det nødvendig å generalisere også sidelengden ved bruk av trigonometri (Formel for sidelengden er det mulig å finne på internett for elever som ikke har lært trigonometri. Kanskje det også kan trigge nysgjerrighet?) Eksemplet nedenfor viser innskrevet mangekant der musepekerens y-verdi brukes for å velge antall sider.

Image Modified

Med Turtle-biblioteket er det mulig å gjøre det samme som man kan gjøre i LOGO, men ved å bruke Processing er også andre muligheter slik som bruk av kartesisk koordinatsystem lett tilgjengelig, samtidig som man lærer et noe mer moderne programmeringsspråk.

...

LearningLab. (u.å.). MAKVIS eller KAMPVISE for planlegging av undervisning. Hentet fra https://www.bi.no/forskning/learninglab/teaching-excellence/makvis/

 LKKLKK. (2018a). Om LKK. Hentet fra https://kidsakoder.no/om-lkk/

...