Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Første steg for å kunne bruke Eclipse til å programmere er å sørge for at du har et Java Development Kit (JDK) installert. JDK'en trenger du for å kunne kompilere og kjøre Java-programmer, og siden Eclipse selv er skrevet i Java er det greit å installere JDK'en først. Det finnes flere JDK-versjoner, men dersom du ikke har spesielle behov eller sterke meninger om hva som passer deg så vil Oracle sin (http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html) fungere fint.

Eclipse lastes ned fra http://www.eclipse.org/downloads/. Du må først velge operativsystem i nedtrekksmenyen øverst. Nettleseren prøver å detektere dette for deg, men sjekk det for sikkerhetsskyld!

Image Removed

Du kan velge mellom mange forskjellige utgaver av Eclipse, med (tilleggs)funksjoner beregnet på ulike typer utvikling. Det har ikke så mye å si hvem du velger siden man kan etterinstallere funksjoner man mangler. Hvis du ikke vet hvilken versjon du trenger vil "Eclipse Standard" fungere fint. Velg gjerne 64-bitsversjonen dersom systemet ditt støtter 64-bits-applikasjoner, noe de fleste nyere versjoner av Linux, Windows og MacOSX gjør.

 

Eclipse lastes ned som en .zip-fil, og denne pakker du ut (høyreklikk og velg "Extract All..." i Windows eller dobbeltklikk på Mac) og får en eclipse-mappe. Eclipse selv er ikke så nøye på hvor denne plasseres, men det kan være praktisk å legge eclipse-mappa i det som er standard applikasjonsmappe for systemet ditt. Du kan også gjerne gi den et nytt navn, som inkluderer versjonsnummeret. Når eclipse-mappa er lagt på ønsket plass, er du klar til å bruke Eclipse, så klikk deg ned i eclipse-mappa og velg den kjørbare eclipse-fila (.exe-fil på Windows, .app-fil på MacOSX). Dersom du ønsker å avinstallere, så sletter du bare eclipse-mappa.

Eclipse organiserer kode i prosjekt-mapper og prosjekter samles i en såkalt workspace-mappe. Du kan godt ha flere workspace-mapper hvor du samler programmeringsprosjekter av ulike typer og for ulike formål, men ofte klarer man seg med ett. Når Eclipse kjøres, vil du bli bedt om å velge workspace-mappe, evt. skrive inn navnet på en ny. Eclipse er igjen ikke så nøye på hvor denne mappen er, men den bør ligge utenfor eclipse-mappa, så du lettere kan bytte/oppgradere til en annen Eclipse-versjon.

Image Removed

Det går an å ha workspace-mapper på nettverksdrev, f.eks. hjemmeområdet på en filtjener eller skytjenester som Dropbox, og dette kan gjøre det enklere å utvikle på flere maskiner. Men merk at du da selvsagt trenger å være koblet til nettet og helst et rimelig raskt ett.

Dersom du trenger en mer detaljert guide finner du også dette på http://wiki.eclipse.org/Eclipse/Installation

finnes i mange varianter for ulike typer programmering, hvor hver variant er satt sammen av mange ulike tillegg (eng: plugins) til en standardversjon. Man kan laste ned en standardversjonen selv og så installere tilleggene en trenger, eller bruke et generelt installasjonsprogram og en setup-fil. Vi har laget vår egen setup-fil for TDT4100, som samler mange nyttige tillegg til standardversjonen Neon. Det er også en egen setup-fil for oppsett av prosjekter for øvingsoppgaven du gjør og eksempelkode, bl.a. fra forelesningene.

Her er en oppskrift på fremgangsmåten:

  1. Last ned setup-fila for Eclipse og setup-fila for Eclipse-prosjektene.
  2. Last ned Eclipse-installasjonsprogrammet for din plattform fra https://wiki.eclipse.org/Eclipse_Installer.
  3. Pakk ut installasjonsprogrammet til et passende sted og start det. Bytt til "Advanced mode" ved å klikke meny-ikonet i øverste høyre hjørne og velge Advanced Mode...
  4. Velg det grønne +-ikonet i øverste høyre hjørne og finn og velg setup-fila for Eclipse fra trinn 1. Lukk så dialogen med OK-knappen. Setup-fila ved navn TDT4100 skal nå være valgt.
  5. Trykk Next og legg inn setup-fila for Eclipse-prosjektene på samme måte: Velg +-ikonet, finn og velg setup-fila for Eclipse-prosjektene og lukk dialogen.
  6. Trykk Next og aksepter eller endre installasjonsmappa og trykk Next (én eller flere ganger) og så Finish for å sette i gang selv installasjonen. Dette kan ta noe tid... trøsten er at det går mye raskere neste gang, fordi filene som lastes ned i installasjonsprosessen kan gjenbrukes.
  7. Når nedlastingen er ferdig, så startes Eclipse opp og du blir bedt om å angi plassering av et såkalt workspace. Dette er en mappa som inneholder (informasjon om) kodingsprosjektene dine, og kan forsåvidt ligge hvor som helst. Det enkleste er å bruke den foreslåtte plasseringen, men merk det hvor det er, så du kan finne mappa igjen senere.
  8. Når Eclipse er startet opp, så vil de forhåndsoppsatte Eclipse-prosjektene bli lastet ned vha. git, som er et system for deling av kode som brukes av utviklere over hele verden.

Hvis alt går som det skal, vil du nå ha en ferdig oppsatt Eclipse, med to kodingsprosjekter, ovinger og eksempler. Merk at hvis vi senere oppdaterer setup-filene for Eclipse, så vil installasjonen din blir oppdatert neste gang du (re)starter Eclipse. Ny kode som vi legger til ovinger- og eksempler-prosjektene, må du imidlertid hente ned selv vha. av git sin pull-kommando.