Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  1. Først trinn er å bli litt kjent med hvordan Java-kode ser ut og er annerledes enn Python og hvordan Java-programmer kjøres. Vi (gjen)bruker rett og slett noen av Python-oppgavene og "oversetter" dem til Java.

  2. I andre trinn skal vi prøve oss litt på programmering med grafiske "brukergrensesnitt" (også kalt GUI for Graphical User Interface), dvs. app-aktige programmer som har vinduer og paneler, med ting som knapper og lister, bilder og grafikk, og som styres med mus og tastatur. Først skal dere jobbe videre med koden fra trinn 1, så det ikke blir så mye nytt på en gang, men etterhvert skal dere prøve dere på spill med bilder/ikoner i et rutenett, hvor en klikker på ruter og styrer en figur.

  3. I tredje trinn har vi tenkt å la dere gå i ulike retninger, ut fra hva dere er interessert i. En mulighet blir å jobbe videre med grafikk og kanskje også lyd, en annen blir å gjøre om koden fra trinn 2 til en Android-app, og en tredje å se på Java-programmering av MineCraft. Hvis du har egne ønsker ut over dette, så skal vi prøve å hjelpe deg. Det viktigste er jo å ha det moro!

Komme igang

For å komme i gang, er det en del programmer som må installeres på maskina di.

Java 8

Java har akkurat kommet i en ny versjon 8, og spesielt programmering med GUI blir lettere hvis en bruker Java 8 og ikke Java 5, 6 eller 7. Du kan laste ned Java 8 fra http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html og følge instruksjonene som gis der. Hvis du allerede har en tidligere Java-versjon installert, så er det viktig at du sørger for at det er Java 8 som brukes.

Les mer om hvordan installere og ta i bruk Java 8 her: Installasjon og bruk av Java 8.

Eclipse Luna

På samme måte som en snekker trenger gode verktøy som gjør arbeidet lettere, så bruker programmerere såkalt utviklingsverktøy. Vi har tenkt at dere skal bruke Eclipse-programmet som utviklingsverktøy, fordi det er gratis, lett å installere på Windows, Linux og Mac og kan brukes til nesten alt av programmering, faktisk både Python og Java, web og Android og små og store programmer. Mange synes nok Eclipse er litt vanskelig å komme i gang med, men i lengden er det lurt å lære seg å bruke det ordentlig. Dersom du allerede har blitt vant med et annet utviklingsverktøy, f.eks. IntelliJ eller NetBeans, så er det greit å fortsette med det, men da er det ikke sikkert vi kan hjelpe deg like mye.

e(fx)clipse

En fordel med Eclipse er at det kan den utvides med tillegg (plugins), så det blir enklere å lage GUI med Java 8. GUI-delen av Java 8 heter JavaFX og kalles ofte bare FX, og derfor har Eclipse-tilegget som gjør JavaFX-programmering enklere fått navnet e(fx)clipse.

Les mer om hvordan installere Eclipse-tillegg her: Eclipse-tillegg. Der finner du også peker til en side med nyttige Eclipse-tillegg, inkludert e(fx)clipse og faktisk også PyDev for Python-programmering.