Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Dato

Tema

Innleder

Fremmøtte

Mandag
14/11
kl 09:00

Prosjekter i IT-bransjen organiseres vanligvis i såkalte smidige (agile) team. I tillegg til å lære programmering og teknologi, er derfor ferdigheter i samarbeid det viktigste vi prøver å lære studentene på bachelor data ingeniør. Men vi er bare i starten på å finne ut hvordan vi skal tilrettelegge for læring og vurdering av disse ferdighetene. Vi antar at andre fagmiljø har lignende utfordringer og vi vil gjerne ha en tverrfaglig diskusjon om dette temaet.

Fra samlingen

Hvilke "verktøy" gir vi studentene for at de skal kunne nå målene i gruppearbeid (selv-motivasjon, kommunikasjon osv)?

Arne og Kjell Inge deltar for tiden i et SFU-prosjekt kalt EXCITED (Excellence in IT Education). Prosjektet skal gå frem til 2026 og er et samarbeid mellom NTNU og Nord Universitet. I dette prosjektet jobbes det med både å finne ut hva som defineres som "soft skills", og hvordan dette både undervises og vurderes (litteratur-studie m.m.).

Sahar underviser kommunikasjon. I hennes fag gjøres ulike øvelser for å trene på en del av disse ferdighetene. Har gruppekontrakt med grupperegler og sanksjoner.

Forslag: Bruke "mentor"; en person som f.eks. har ansvar for 3-4 grupper? Kan bruke læringsassistenter? 

I Bioingeniør-utdanningen er det nedfelt i studieprogram-beskrivelsen om at studentene skal lære seg "soft-skills".

I "Experts in teams": Ukentlig individuell refleksjon, som så legges til grunn i ukentlig team-refleksjon. "Eksamen" er en prosjektrapport, og en prosessrapport.

Konklusjon

Team-arbeid og "soft skills" er et viktig tema i de fleste studieretningene. Vi bør ta opp igjen denne tråden senere i TL.

Kjell Inge Tomren (IE/IIR)6
Onsdag
2/11 kl 10:00

"Bruk av Kahoot-challenge i undervisning". Sahar deler sin erfaring med bruk av Kahoot i undervisning.

Fra samlingen

Flere har brukt Kahoot, men ingen av de fremmøtte har kjørt "Kahoot Challenge".

Må ha egen lisens for Challenge. Koster kr 2.500,- pr år for Premium-versjon. Challenge versjonen tar bort tids-delen av Kahoot, slik at studentene kan svare i sitt eget tempo.

Premium gir også tilgang til en mengde illustrasjoner, videoer, bilder osv.

Sahar Olsen
(NV/IBF)
4

Mandag
17/10 kl 09:00


What do you believe about education and learning? If you are an early career teacher within higher education, a good starting place is understanding what beliefs and values you bring to your classroom. Understanding these will help you develop a more critical stance regarding your teaching practice and learning theory and enhance your teaching practice.

The Alexander Framework helps reveal underlying aspects of your current practice that you may never have questioned. This framework was developed by Professor Robin Alexander in 1992, for primary education. However, it has since been used in many other contexts including higher education.

In this session you will have the opportunity to use this framework to start exploring what guides your teaching practice (and maybe the chance to discuss this with others!).

Fra samlingen

Innlegget skapte gode diskusjoner (som vanlig).

Paula Rice
(IIF)
6

Onsdag 5/10

"Fler-campus emner - the good, the bad, the ugly..."

Etter at vi ble NTNU har mange av oss fått erfaring med å undervise i emner som er "flercampus"/"tverrcampus"/"cross-campus" (kjært barn...), m.a.o. emner som er felles på tvers av våre 3 campuser. Disse emnene undervises svært ulikt.

Arne innleder med erfaringer i emner han underviser på Dataingeniør.

Noen stikkord fra samlingen...

Gode diskusjoner rundt problematikken med slike emner. Det var ganske bred enighet om at å strømme forelesninger fra ett kampus for en stor studentmasse, slik det praktiseres i noen emner, er svært lite pedagogisk, og skaper unødvendig store utfordringer i forhold til å legge en pedagogisk god timeplan på alle 3 kampus.

Studiepoengproduksjon, og økonomi knyttet til dette i emner som går på flere kampus ble også diskutert.

Arne Styve (IE/IIR)5

Mandag 19/9

kl 09:00

Introduksjon til piloten SALSA undervisningsdesign v/Kari Anne Flem Røren (avdeling for utdanningskvalitet).

Ønsker du å planlegge undervisningen slik at den hjelper studentene å lære det de skal? Alle faktorene vi må ta hensyn til for å lykkes gjør det komplisert og tidkrevende.

SALSA er en ny metodikk som strukturerer dette arbeidet, med inspirerende ressurser og verktøy som gjør arbeidet lettere. SALSA kan brukes både til å planlegge emne og enkeltøkter.

Noen stikkord fra samlingen...

SALSA: Utarbeidet av avdeling for undervisningskvalitet, basert på ABC Learning Design fra University College of London (https://abc-ld.org/ ).

SALSA: Studentaktiv Likeverdig Synkron Asynkron

Støtter opp om design og videreutvikling av undervisning, både på emne-nivå og på studieprogram-nivå.

Har noen fagmiljø som kjører pilot nå. SALSA er et tilbud og ikke en del av den digitale platformen. Det er ikke hverken ønsket til, eller meningen at dette verktøyet skal bli et krav, eller kobles mot f.eks. KAPSER. Det skal være en støtte til faglærere/emnansvarlige i utarbeidelsen og videreføring av sine emner, der man har fokus på studentaktiv læring og consructive alignment (eller meningsskapende samsvar som det er oversatt til norsk).

Lenke til SALSA ressurser:

https://studntnu.sharepoint.com/sites/o365_SLSKompetanseutvikling/_layouts/15/Doc.aspx?sourcedoc={07bea940-9965-4df4-aed9-0b648915cf56}&action=view&wd=target%28SALSA%20FAQ.one%7C7feda516-b588-43c2-a775-248c87c9301f%2FSALSA%20FAQ%7C95d01ff3-3819-4c18-9422-0e3c3248bdd8%2F%29&wdorigin=NavigationUrl

Det ble gjennomført en praktisk økt der vi først prøvde ut den "analoge" versjonen, og deretter fikk presentert den digitale.

Spørsmål som dukket opp:

  • I skjema skal man fylle ut "Course credits in hours". Hvor mange timer er 7.5 stp? I følge Bologna-prosessen (ref Paula), skal 7.5 stp tilsvare mellom 187 og 225 timer pr semester (all aktivitet forventet av studenten, både styrt av faglærer, og egentid).
  • Under læringsutbytte er det ingen hierarki. Fra EpN er vi vant til at man skal definere læringsutbytte iht kunnskapferdigheter og generell kompetanse. Kanskje det burde være mulig å kategorisere, elelr gruppere læringsmålene tilsvarende også i SALSA? Eventuelt bruke en form for tagging/merking?

Det ble foreslått å kanskje kjøre en 90-minutters økt organisert av avdeling for utdanningskvalitet, der de som ønsker å delta forberedte seg litt f.eks. med utgangspunkt i et eget emne. Kari-Anne vil se på muligheten for å arrangere en workshop lokalt her i Ålesund.

Presentasjonen fra Kari Anne samt Excel-arket og hjelpeark:

View file
name2022-09-19 SALSA presentasjon Tverrfaglig Læringsforum.pdf
height250

Excel-arket for digital versjon:  2022-09 SALSA board S M L for piloter.xlsx

Ark for bruk i den "analoge" versjonen:

View file
nameStep 1 self print.pdf
height250
View file
nameStep 2 self print.pdf
height250
View file
nameStep 3 self print.pdf
height250


Kari Anne Flem Røren10

...