Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Euclidea er et digitalt spill med euklidsk konstruksjon i sentrum. Spillet er tilgjengelig både som applikasjon til mobiltelefon og som nettside. Det er utviklet av Horis International Limited.

Spillet består av ulike nivåer med økende vanskelighetsgrad. Det går ut på at man tjener opp stjerner for å utføre ulike konstruksjoner. For å komme videre til et nytt nivå må man ha oppnådd et visst antall stjerner. Enkelte oppgaver må løses på forskjellige måter for å oppnå maks antall stjerner. Man tilegner seg nye verktøy man kan bruke i spillet jo lengre man kommer. Før man begynner med dette spillet kan det være lurt å ha kunnskap om elementære prinsipper i euklidsk konstruksjon. Man må også ha noe kunnskap om egenskapene til geometriske figurer. Spillet er på engelsk så engelskkunnskapene må være stødige når det kommer til fagbegreper.

Appen er brukervennlig. Den er enkel og forstå og det er gode forklaringer på hvordan man bruker de ulike verktøyene. Når man konstrurerer kan man også få opp en hjelpefigur på skjermen slik at man lettere kan se om man er på rett spor. Siden den er både på PC og mobil er den enkel og ta med seg, og det er lett å “spille” når man er på farten. Man kan også bruke det verktøyet man selv foretrekker. Hvis man bruker det på nett må man opprette en bruker for å beholde framgangen.


(Skjermbilde tatt fra appen Euclidea)


Appen oppmuntrer til utforskning. Det er ikke skummelt og prøve seg fram. Man får feedback fra applikasjonen og ikke lærer. Dette kan gjøre det mer tillatt å gjøre feil. Den kan øke kompetansen innen geometri ved at man får utforske og se sammenhenger på egenhånd.

Euclidea kan være en fin innføring/supplement til dynamiske graftegnere som GeoGebra. De ulike verktøysknappene i Euclidea ligner på de som er i GeoGebra. Siden Euclidea er et spill kan det være mer lystbetont å jobbe med enn GeoGebra. Hvis engelskkunnskapene blir en utfordring er det flere av oppgavene som kan overføres og brukes i GeoGebra, der man tilpasser dem til elevgruppen man har.

Det fins flere positive sider ved appen, men den har også noen utfordringer. Det at det er på engelsk kan være en ulempe da ikke alle elever i grunnskolen er like stødige på engelske fagbegreper innen geometri. Hvis man bruker appen er det lett å trykke feil siden skjermen er liten. Man kan også få til rett svar ved en tilfeldighet på grunn av den lille skjermen. Det er en tydelig økning i vanskelighetsgrad i starten, men etterhvert blir progresjonen mer diskuterbar.

Man må også klare en oppgave for å få tilgang til neste oppgave. Dette kan for noen være oppmuntrende, men hvis man står fast blir det fort demotiverende. Når man er ferdig med et nivå må man ha oppnådd et visst antall stjerner for å komme seg videre til neste nivå. Det er ikke alle oppgavene som er like åpenlyse hvordan de løses. Det er dårlig med hint, men man får et gratis hint per time, så dette kan være til hjelp. Det at det også finnes skjulte stjerner gjør at det er vanskelig å vite hvilke oppgaver man må jobbe med for å oppnå de stjernene man mangler. Hvis man ikke får alle stjernene kan man også kjøpe seg videre. Det er også en mulighet til å finne løsninger på nett. Så man trenger ikke nødvendigvis forstå det man gjør. Det ligger flere videoer ute på youtube til de ulike oppgavene (se video under).

Widget Connector
urlhttps://www.youtube.com/watch?v=v-k2VxzvOQ8

https://www.youtube.com/watch?v=v-k2VxzvOQ8


Hvis man skal bruke appen i undervisning er det vanskelig for lærer å følge med på elevenes progresjon. Når man er ferdig med en oppgave er det ingen mulighet til å gå tilbake og se på tidligere løsninger man selv har gjort.

Ut fra målene i Kunnskapsløftet, kan man som lærer begrunne valget av å bruke Euclidea i undervisningssammenheng. Målene sier at elevene skal kunne:

  • undersøkje og beskrive eigenskapar ved to- og tredimensjonale figurar og bruke eigenskapane i samband med konstruksjonar og berekningar

  • utføre, beskrive og grunngje geometriske konstruksjonar med passar og linjal og dynamisk geometriprogram

Euclidea legger opp til at elevene selv kan undersøke egenskaper til figurer og ut fra dette beskrive egenskapene til figurene de konstruerer. Læreren kan legge opp til diskusjoner basert på oppgavene de arbeider med, og dermed få elevene til å reflektere over og begrunne sine konstruksjoner. Derfor kan Euclidea brukes som et supplement til den ordinære undervisningen, men det bør ikke benyttes som det eneste verktøyet man arbeider med digitalt. Det at de ulike funksjonene i Euclidea likner mye på funksjonene som ligger i Geogebra, kan gjøre overgangen fra “vanlig” konstruksjon til konstruksjon i et dynamisk geometriprogram enklere. I Euclidea har elevene muligheten til å leke seg litt med konstruksjon, og de er ikke redde for å prøve seg frem eller for å gjøre noe feil. Dermed kan terskelen for å tørre å prøve seg frem i andre kontekster også bli lavere.

Euclidea har som nevnt både fordeler og ulemper. Appen er et fint supplement til undervisningen for elever som er innstilte på å jobbe med dette på fritiden. Den kan også gi inspirasjon til lærer hvis man ønsker å lage oppgaver elevene skal løse i GeoGebra. I tillegg til dette kan den knyttes opp mot flere mål i kunnskapsløftet, noe som gir den en faglig forankring i skolen.

Kilder

Utdanningsdirektoratet (2019) Læreplan i matematikk. Hentet fra https://www.udir.no/kl06/MAT1-04/Hele/Kompetansemaal/kompetansemal-etter-10.-arssteget